Splićani odbili sastanak sa Šukerom: Štitit ćemo Hajduk, vlasništvo svih građana

Foto: Hina 

NEMA dijaloga između Splita i Hrvatskog nogometnog saveza. Više od tri mjeseca prošlo je od neodigranog derbija Hajduka i Dinama na Maksimiru, a čelnici nogometnog saveza i uprava splitskog kluba još nisu stvorili uvjete da sjednu za isti stol i porazgovaraju o stvarnim problemima (ili kako to savez naziva - "aktualnim izazovima").

Teško je vjerovati da uopće postoji želja za tim, jer proteklih stotinu dana svelo se na puke fraze, slanje dopisa te objavu plaćenih oglasa u novinama. Taj je kanal komunikacije izabrao nogometni savez da objasni građanima što po njihovom viđenju stoji iza inicijative za izmjene i dopune Zakona o sportu, koji su pokrenuli članovi udruge Naš Hajduk uz podršku kluba s Poljuda, a potpisao ih je dovoljan broj saborskih zastupnika da prijedlog ode u hitnu proceduru. Nogometni savez u oglasu plaćenom Slobodnoj Dalmaciji izražava bojazan za amaterske klubove, koji će "biti diskriminirani ukoliko se stupnjem natjecanja bude određivao broj zastupnika u Skupštini", što je jedan od prijedloga inicijative, te napominje "da nema adekvatan prostor za održavanje tako brojnih Skupština". Nadalje, HNS u oglasu objavljuje i poziv Gradu Splitu te dioničarima Hajduka da se odazovu na razgovor o aktualnim izazovima u hrvatskom nogometu. Pozivi su, da ne bude zabune, stigli i na ruke Ivi Baldasaru, gradonačelniku Splita, Branki Ramljak, predsjednici NO-a Hajduka, te krupnim Hajdukovim dioničarima Jaki Andabaku, Ivanu Rimcu te tvrtki Dalekovod d.o.o. U Hajduku su ovim dopisom ogorčeni, kako smatraju, zbog očite namjere da se zaobiđe predsjednik kluba Marin Brbić, ali i ostali dioničari kluba kojih je više od šest tisuća. 

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odbio je poziv HNS-a, a danas su to pisanim putem učinili i čelnici Hajduka. Evo njihovih službenih reakcija. 

"Zaprimili smo Vaš dopis poslan 27.02.2015. godine kojim nas pozivate na sastanak u prostorije HNS-a, citiram kako bismo na najvišoj razini razgovarali o aktualnim izazovima u hrvatskom nogometu. Pozdravljamo svaku inicijativu za razgovore jer smo mišljenja da se treba i mora komunicirati sa svim dionicima koji sudjeluju u sustavu nogometa u Hrvatskoj. Tu se misli na sve klubove ali i na navijače bez kojih ova tako lijepa igra ne bi imala nikakvog smisla. Svjedoci smo velikog nezadovoljstva svih dionika koje se izražava na različite načine, a uzroke treba tražiti prije svega u gubitku međusobnog povjerenja.

S obzirom na osobe koje ste pozvali na sastanak nije posve jasno o čemu će se zapravo razgovarati: o vlasničkim odnosima, organizaciji ili modelu upravljanja u HNK Hajduk. Vidljivo je da je poziv upućen dioničarima, većinskom i samo nekim manjima, pa se postavlja pitanje po kojem ključu su pozvani, budući s današnjim danom HNK Hajduk ima preko 6.300 dioničara.

Dioničari svoje interese ostvaruju i artikuliraju kroz Glavnu skupštinu HNK Hajduk i ne sudjeluju u operativnom poslovanju. Glavna skupština bira članove Nadzornog odbora koji nadziru poslove HNK Hajduk. Nadzorni odbor imenuje Upravu koja je odgovorna za operativno poslovanje. Po našem mišljenju bez Uprave HNK Hajduk nije moguće voditi kvalitetne i učinkovite razgovore o aktualnim izazovima u hrvatskom nogometu. Dakle, Uprava HNK Hajduk mora sudjelovati u razgovoru i bespredmetno je uvjetovati, ako je namjera iskrena, tko će razgovarati sa strane HNK Hajduk. U očekivanju odgovora srdačno pozdravljamo", potpisala je odgovor Hajduka Branka Ramljak, predsjednica NO-a.

Baldasar: I Split je zvao Šukera, a on se oglušio 

U sličnom tonu Šukeru i društvu odgovara Ivo Baldasar.

Vezano za Vaš dopis od 27.02.2015. godine u kojem nas pozivate na sastanak koji bi se trebao održati dana 11.03.2015 u sjedištu HNS-a u Zagrebu, a koji je isto tako objavljen u sredstvima javnog priopćavanja, prvenstveno moramo istaknuti krupnu pogrešku u samom uvodu dopisa. Dakle, Grad Split je jedini većinski vlasnik HNK Hajduk š.d.d. kao trgovačkog društva u kojem ne može postojati više većinskih vlasnika jer to nije moguće. S druge strane Grad Split kao većinski vlasnik želi i inzistira da se trenutno stanje u hrvatskom nogometu poboljša i normalizira, a prvenstveno što se tiče odnosa krovne nogometne organizacije HNS-a prema vlasništvu Grada Splita, a to je kao što znate HNK Hajduk.

Također, izuzetno smo iznenađeni sastavom osoba koje ste pozvali na navedeni sastanak jer po nama u rješavanju nagomilanih problema trebaju zajedno sudjelovati HNS i Hajduk, a ne većinski dioničar kluba i ostali dioničari kluba od kojih ste nažalost na sastanak pozvali samo neke od većih dioničara, a ostale u potpunosti zanemarili. Nadalje, svi smo nažalost svjedoci da je Grad Split u više navrata pozivao g. Šukera i predstavnike HNS-a na razgovore u Split još u toku neuspjele kampanje za EURO 2020., a na te pozive ste se višestruko oglušili. Dakle, trenutni problemi u hrvatskom nogometu koji su eskalirali u proteklih godinu dana su već odavno mogli biti riješeni, da ste se Vi udostojili doći u naš grad i razgovarati s nama i sa predstavnicima Hajduka, jer jedno je sigurno, a to je, da su se neka pitanja riješila kada je to trebalo danas hrvatski nogomet ne bi bio u stanju u kakvom je, pri tom ne misleći na reprezentaciju i njene uspjehe koji nas sve iskreno vesele.

Iz svega gore navedenog mora Vam biti jasno da ni ja osobno ni predstavnici Grada Splita neće doći na razgovor u HNS. Smatramo da Vi kao krovna organizacija morate razgovarati isključivo sa HNK Hajdukom i udovoljiti realnim i transparentnim zahtjevima koje je HNK Hajduk odavno artikulirao, a mi ćemo kao većinski vlasnik kluba promatrati razvoj situacije i u svakom trenutku biti spremni zaštititi vlasništvo grada i građana Splita.

Pročitajte više