Stanić se prisjeća za Index: U posljednjih 14 godina promijenio se nogomet, ali naboj za ovu utakmicu nikako

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

SLAVNI hrvatski reprezentativac Mario Stanić najavio je u razgovoru za Index dvoboj Hrvatske i Srbije na Maksimiru koji je na rasporedu 22. ožujka. Na početku, prisjetio se dvoboja iz 1999. godine kada je postigao drugi gol Hrvatske u 2:2 remiju, koji je pak bio sudbonosan u plasmanu na EP u Nizozemskoj i Belgiji. Stanić i danas tvrdi kako je ta hrvatska generacija mogla još dati na velikoj europskoj sceni.

"Sjećam li se? nego što nego se sjećam. Jednom kad završiš karijeru sjećanja su jedino što to ostane. Pogotovo sada kada se bliži utakmica, kada mediji već tjednima najavljuju spektakl. Htio ne htio misli se vraćaju unatrag, neke slike, scene. Najprisutniji je osjećaj da je ta generacija još mogla dati nešto, da je mogla napraviti dobar rezultat na EP-u. Prokockali smo sve kiksevima u skupini. Još je tu jedna stvar, dojam da smo u dvije utakmice bili bolji od Jugoslavije da smo zaslužili ići dalje", rekao je Stanić u uvodu.

"Promijenio se nogomet, ali interes i naboj nikako"

"Što se promijenilo od tada? Ha ha. Promijenio se nogomet kao takav, ali naboj? Naboj je ostao isti, barem što se tiče potražnje ulaznica, medijskih najava, raznoraznih upita, općenito interesa. Promijenio se odnos snaga na terenu, međutim opet je teško prognozirati što će se dogoditi na samoj utakmici. To je veliki test za obje reprezentacije. Imat ćemo sjajnu priliku vidjeti koliko smo sazrijeli kao nacija, nogometni navijači", dodao je.

1999. godine Hrvatska je povela 1:0 golom Bokšića. Srbija je preokrenula nakon dva sjajna ubačaja Siniše Mihajlovića koje su iskoristili Stanković i Mijatović. Konačni je rezultat postigao upravo Mario Stanić početkom drugog dijela, koji se tako iskupio da nepažnju kod gola Peđe Mijatovića.


"Ma vjerovao sam u pobjedu i nakon što je Srbija preokrenula. Tako sam odgojen, vjerujem do posljednjeg trenutka. Žao mi je što smo nesmotreno primili ta dva gola, ali ne osjećam se nimalo krivim. To je nogomet, svakojaki se golovi dešavaju. U karijeri sam imao milijun grešaka i milijun stvari. Taj gol koji sam dao puno mi je značio, ali teško ga je gledati kao nešto pozitivno kada nismo otišli na EP. Radije bih da u cijelim kvalifikacijama nisam zabio, a da smo pobijedili Srbiju i plasirali se u Nizozemsku i Belgiju," priznao je u razgovoru za Index.

"Ako odigramo kao protiv Koreje i Walesa, pobjeda je neupitna"

Usporedbe generacije deplasirane su i besmislene, ali zanimljive...

"Tada se igrao apsolutno drugačiji nogomet, on ionako evoluira iz dana u dan. Ona generacija je imala svoju priču, nekoliko sjajnih igrača i malo sreće. Napravila je to što je napravila, međutim nitko ne govori da ova ne može i više od toga. Ono što se nije promijenilo, barem iz onoga što ja vidim, jest nekakav zajednički duh u svlačionici. Mislim da je upravo to razlog što smo toliko godina dugo u vrhu svjetskog reprezentativnog nogometa", spremno će


U pobjedu ne dvoji...

"Naravno da vjerujem u pobjedu. Ako odigramo kao što smo igrali protiv Koreje i Walesa, mislim da pobjeda nije upitna. Imamo kudikamo kvalitetniju momčad i na koncu Luku Modrića, koji je dobio veliku injekciju protiv Manchestera. No nemojmo se zavaravati, nije Modrić hrvatska reprezentacija, kao što nema smisla ni reći da je postao igrač nakon dvoboja na Old Traffordu. Sigurno da takav gol psihički puno znači, pogotovo nakon kritika, ali zaboravljate da on nije prošao temeljne pripreme. Uglavnom, ne brinem za njega", napomenuo je.

"Teško da možemo pobjeći od toga da igramo sa Srbijom"

Hoće li hrvatski reprezentativci 22. ožujka reći igramo protiv Srbije ili protiv jedne od reprezentacija iz kvalifikacijske skupine?

"He, he, teško da možemo pobjeći od toga da igramo sa Srbijom. Previše svi pričamo o tome, prijatelji potežu za rukav, traže karte. Stvara se jedna energija, naboj od kojega se nemoguće odmaknuti. No u takvim situacijama barem nije potreban motivacijski govor protivnika. Ne vjerujem da će se igrači ponašati kao da igraju protiv bilo koje druge reprezentacije svijeta, ali što manje pridaju značaj tome, to bolje", rekao je.

Na kraju se osvrnuo na vjerojatno najvećeg konkurenta - Belgijce...

"Oni su izuzetno kvalitetna momčad. Konačno imaju pravu reprezentaciju. Na papiru izgledaju strahovito moćno, ali mislim da neće moći nadoknaditi manjak velikih natjecanja. Oni će tek za nekoliko godinama biti u najvećem zamahu. Osim Belgijaca spomenuo bih i Makedonce. Oni su vrlo nezgodan protivnik i ako ih se gleda s visine, često se prevari. Već su mnogima zadali muke pa će i Belgiji", za kraj će.

Pročitajte više