Stopostotni Nijemci u strahu od ispadanja, Danska sanja čudo iz ´92.

DO SVOG kraja stigla je i skupina B - večeras ćemo doznati tko iz društva Njemačke, Danske, Portugala i Nizozemske ostaje na Euru, a tko pakira stvari za put kući.

Danska i Njemačka od 20:45 odmjerit će snage u Lavovu, a nijedna od te dvije reprezentacije nije sigurna za prolazak u četvrtfinale.

Iako su pobijedili u obje utakmice, Nijemci još uvijek mogu ispasti - ukoliko izgube od Danske 0:1, 1:2 ili s dva razlike, a Portugal na bilo koji način svlada Nizozemsku, zatvorit će se krug od tri ekipe po šest bodova u kojem bi izvisio Elf.

Danska je računica, pak, sasvim jasna - najlakše bi bilo pobijediti Njemačku, ali oni će dalje i s minimalnim porazom ukoliko Nizozemska (također minimalno) pobijedi Portugalce. Momčad Mortena Olsena četvrtfinale će vidjeti ukoliko remizira s Njemačkom, a Nizozemska pobijedi Portugal.

Kombinacija je bezbroj, a do ovakvog raspleta doveli su rezultati iz prva dva kola. Danci su iznenađujuće na startu turnira pobijedili Nizozemsku golom Krohna-Dehlija, a zatim izgubili od Portugala nakon što su se uspjeli vratiti iz knock-downa od 0:2.

Nijemci, kojima bod u večerašnjem susretu osigurava prvo mjesto i dvoboj s Grčkom u četvrtfinalu, prvo su dobili Portugalce, a zatim i Nizozemce, sve na krilima Marija Gomeza koji je u prvih 180 minuta bio njihov jedini strijelac.

Olsen: Elf nas neće podcijeniti kao prije 20 godina; Low: Danci su pokazali da nisu autsajderi


Prije 20 godina Danska je upravo pobjedom protiv Njemačke stigla do svog najvećeg uspjeha na europskim prvenstvima - u finalu tog Eura u Švedskoj tukli su Elf i postali prvaci Europe.

"Apsolutno sam siguran da nas Njemačka neće podcijeniti sutra kao što je to napravila prije 20 godina, danas znaju da možemo pobijediti svakoga. Nadam se da nećemo izgubiti te da će to biti dovoljno za četvrtfinale", tvrdi danski izbornik.

Evo i razmišljanja Joachima Lowa: "Još uvijek se nismo kvalificirali, bit će teško jer i Danska ima svoje kalkulacije, a pokazali su da nisu autsajderi, kako se smatralo uoči turnira. Oni su kompaktna reprezentacija, posebno opasna iz kontri. Ukoliko se i odlučim za neke promjene u sastavu, to će biti zbog dobrobiti momčadi."

Pročitajte više