Šuprahi sedam dana zatvora uvjetno za napad na Brbića

Foto: Hina

PREKRŠAJNI sud u Solinu kaznio je Alojzija Šuprahu, savjetnika župana Zlatka Ževrnje za sport i predsjednika Županijskog nogometnog saveza, uvjetnom kaznom od sedam dana zatvora za napad na predsjednika Hajduka Marina Brbića u Dugopolju. Rok kušnje je pola godine. Presuda je nepravomoćna, očekuje se da Šupraha i njegov branitelj Jadran Franceschi ulože žalbu.

>Šupraha napao predsjednika Hajduka! Brbić: Još sam pod dojmom udarca u glavu
 
>Šupraha priveden! Član Šukerove vlade nakon utakmice bio je i pijan

Šupraha je napao Brbića 5. lipnja nakon utakmice finala kupa Hrvatske za juniore između Hajduka i Splita. Pod utjecajem alkohola od 0,54 promila na parkingu restorana Feniks izvrijeđao je Brbića koji je sjedio u Passatu. "Jebat ću ti mater, ajde zgazi me ako imaš muda, orjuna", kazao je direktoru Hajduka, a potom ga udario rukom u glavu.

Šupraha: Molio sam Brbića da me prestane uništavati

Šupraha je naveo da se ne smatra krivim i da nije počinio prekršaj narušavanja reda i mira. Kaže da ga je zasmetalo kako je Brbić na njega i društvo naletio s Passatom. Reagirao je malo burnije, podigao je ruke u zrak i rekao mu: "Što ti je čovječe, je li me želiš ubiti". Kada je Brbić otvorio staklo na automobilu, malo se dopunio: "Čovječe, prestani me uništavati, mene i moju djecu, pišeš svašta po novinama." Na to mu je Brbić, tvrdi Šupraha, uzvratio da nemaju o čemu razgovarati.

Županov savjetnik sud je pokušao uvjeriti da direktora Hajduka nije udario u glavu jer da je tome bio slučaj, kazao je, vjerojatno bi razbio prozor na autu s obzirom da je bio malo otvoren. Tvrdi i da nije točno da mu je sasuo bujicu uvreda. Nema pojma kako je Brbić zadobio ozljedu i tko ga je udario.

Brbić je, pak, kazao kako mu je Šupraha prepriječio put. Događaj je opisao kako ga je i policija sročila u optuženom prijedlogu.

Sud: Od predsjednika Županijskog nogometnog saveza očekuje se doprinos promicanju civilnih načina ophođenja

Sud je suočio Brbića i Šuprahu i svatko je ostao pri svojoj izjavi. Saslušano je još nekoliko svjedoka, a sud je Šuprahu osudio po načelu slobodne ocjene dokaza. Prihvaćeno je sve iz optužnog prijedloga, čak je i izrečena stroža sankcija od tražene.

Olakotne okolnosti su bile dosadašnja prekršajna nekažnjavanost i četvero djece, a otegotne okolnosti i način počinjenja prekršaja. U presudi je zaključeno kako je okrivljeni iskazao upornost prilikom počinjenja djela, a sud je imao u vidu i činjenicu da se od okrivljenika, kao sportskog djelatnika, očekuje da svojim ponašanjem i postupcima pridonese sportskoj i uljuđenoj atmosferi, a ne da potiče bilo kakav oblik nasilja ili protupravnog ponašanja. Od predsjednika Županijskog nogometnog saveza očekuje se da da svoj doprinos promicanju civilnih način ophođenja, a ne da pribjegava bilo kakvom obliku nasilja, navedeno je u presudi.

 

Pročitajte više