Sve što trebate znati o nastupu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u košarci

Foto: Hina/Fiba

U SUBOTU 30. kolovoza počinje Svjetsko prvenstvu u košarci, koje je ove godine na rasporedu u Španjolskoj. 24 momčadi podijeljene u četiri skupine do 14. rujna borit će se za naslov na 17. smotri najboljih svjetskih reprezentacija. Titulu brane Amerikanci, koji su prije četiri godine u finalu bili bolji od Turske.
 
Dvorane koje će ugostiti Svjetsko prvenstvo
 
Ukupno 76 utakmica tijekom 16 dana odigrat će se u šest dvorana diljem Španjolske. Hrvatska utakmice u skupini B igra u Sevilli, u dvorani Palacio Municipal de Deportes koja prima 7,200 gledatelja, a poznata je i po činjenici da nema klimatizaciju, što će posebno doći do izražaja u ranim dnevnim terminima, u kojima Hrvatska redovito igra u prvom krugu.
 
Drugi krug natjecanja, u koji malo tko od Hrvata sumnja, Repešina momčad igra u Madridu, u dvorani Palacio de los Deportes de la Comunidad, modernom zdanju koje prima 13,700 gledatelja. Počevši od osmine finala, Hrvatska do mogućeg finala ostaje u Madridu.
 
Ostali susreti igrat će se u još četiri dvorane, u Gran Canaria Areni u Gran Canariji (9,700 gledatelja), Palau San Jordi u Barceloni (15,700 gledatelja), Palacio Municipal de Deportes u Granadi (9,000 gledatelja) i Bizkaia Areni u Bilbau (16,200 gledatelja). Skupina A smještena je u Granadi, skupina C u Bilbau, a skupina D u Gran Canariji.
 
Treći nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu
 
Hrvatskoj je ovo treći nastup na Svjetskom prvenstvu od osamostaljenja, nakon bronce u Kanadi 1994. godine i 14. mjesta u Turskoj 2010. godine. Izgubila je tada Hrvatska od Srbije u dramatičnoj završnici rezultatom 73:72. U pripremnom razdoblju odigrali su devet susreta, pobijedili su u njih šest i doživjeli su tri poraza. Bolji od Repešinih izabranika bili su Francuzi, Srbi i Španjolci, a pobijedili su Kanadu u dva navrata, Makedoniju, Grčku, Meksiko i Litvu u "generalci" u zagrebačkoj Areni.
 
U odnosu na sastav otprije četiri godine u Turskoj, u ovom sastavu je pet igrača koje je tada vodio Joke Vranković, to su Lukša Andrić, Bojan Bogdanović, Ante Tomić, Roko Ukić i Luka Žorić.
 
Kanada 1994: brončana medalja. Sastav: Josip Vranković, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Ivica Žurić, Davor Pejčinović, Stojko Vranković, Danko Cvjetičanin, Miro Jurić, Dino Rađa, Veljko Mršić
 
Turska 2010: 14. mjesto - osmina finala. Sastav: Roko-Leni Ukić, Davor Kus, Marko Popović, Bojan Bogdanović, Rok Stipčević, Marko Tomas, Zoran Planinić, Ante Tomić, Krešimir Lončar, Marko Banić, Luka Žorić, Lukša Andrić
 
Pripremno razdoblje i sastav 
 
U pripremnom razdoblju odigrali su devet susreta, pobijedili su u njih šest i doživjeli su tri poraza. Bolji od Repešinih izabranika bili su Francuzi, Srbi i Španjolci, a pobijedili su Kanadu u dva navrata, Makedoniju, Grčku, Meksiko i Litvu u "generalki" u zagrebačkoj Areni. U odnosu na sadašnji kadar od proširenog otpisani su Miro Bilan, Mario Delaš, Rok Stipčević, Darko Planinić i Fran Pilepić.
 
U sastavu Jasmina Repeše za SP u Španjolskoj su: Roko Ukić, Oliver Lafayette, Krunoslav Simon, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Luka Babić, Damjan Rudež, Dario Šarić, Damir Markota, Luka Žorić, Ante Tomić i Lukša Andrić.
 
Rekordi koji će se rušiti
 
Roko Ukić je u posljednjoj utakmici pred SP, onoj protiv Litve, srušio rekord po broju nastupa u dresu Hrvatske, sa 164 nastupa je prikupio jedan više od Nikše Prkačina, a sad će dodatno povećati svoj učinak.
 
Također, očekuje se njegov pomak s četvrte poziciji na vječnoj ljestvici strijelaca hrvatske košarkaške reprezentacije, sad ima 1442 postignuta poena, ispred njega je sa 1470 Marko Popović. Mulaomerović na drugom mjestu ima 1673 poena, dok je rekorder Dino Rađa s brojkom od 1764 poena.
 
Na 11. mjestu s te ljestvice je Bojan Bogdanović, dosad je zabio 964 poena, a ispred njega je s 990 Prkačin. Bogdanović bi mogao dostići i Nikolu Vujčića na sedmoj poziciji (1081 poen), dok šestoplasirani Veljko Mršić ima 1150. 
 
Raspored 
 

 
Raspored utakmice Hrvatske u prvom krugu:
 
Skupina B
 
1. kolo, 30. kolovoza:
 
Hrvatska - Filipini (12.30)
 
2. kolo, 31. kolovoza:
 
Argentina - Hrvatska (13.30)
 
3. kolo, 1. rujna:
 
Hrvatska - Senegal (12.30)
 
4. kolo, 3. rujna:
 
Grčka - Hrvatska (20.00)
 
5. kolo, 4. rujna:
 
Hrvatska - Portoriko (18.00)
 
Termini mogućih utakmica Hrvatske u drugom krugu:
 
Osmina finala
 
6. rujna, Madrid:
 
utakmica broj 63: A3 - B2
 
utakmica broj 64: A1 - B4
 
7. rujna, Madrid:
 
utakmica broj 67: A4 - B1
 
utakmica broj 68: A2 - B3
 
Četvrtfinale
 
10. rujna, Madrid:
 
utakmica broj 71: pobjednik 63 - pobjednik 64
 
utakmica broj 72: pobjednik 67 - pobjednik 68
 
Polufinale
 
12. rujna, Madrid:
 
pobjednik 71 - pobjednik 72 (22.00)
 
Utakmica za treće mjesto:
 
13. rujna, Madrid (18.00)
 
Finale:
 
14. rujna, Madrid (21.00)
 
 
 

Pročitajte više