UFC 189: McGregor i Mendes za privremenog, Lawler i MacDonald za "pravog" šampiona

Foto: Fightsite

TREBAO je to biti veliki obračun Josea Alda i Conora McGregora, no UFC 189 će umjesto brazilskog prvaka predvoditi Chad Mendes. Spektakularnu priredbu o kojoj se priča već mjesecima i koja bi trebala srušiti sve rekorde gledanosti i zarade pogledajte isključivo na Fight Channel PPV-u u noći sa subote na nedjelju 12. srpnja. Izravni prijenos iz Las Vegasa počinje u 04:00 sata iza ponoći.

UFC je da bi što bolje promovirao veliki dvoboj Alda i McGregora organizirao čak i "svjetsku promo turneju" svojih zivjezda. Promocija je išla bolje od očekivanog, spektakl se mogao osjetiti u zraku, kada je prije nekoliko dana uslijedio šok zbog informacije da je Jose Aldo ozlijeđen i da vjerojatno neće moći nastupiti. Pojavile su se špekulacije da Brazilac kalkulira i da se uplašio brbljavog Irca, a tome u  prilog je išla i komunikacija UFC-ovih čelnika koji su očekivali da će Aldo nastupiti čak i ako je "malo" ozlijeđen. To se na koncu nije dogodilo te je umjesto Alda u glavni meč večeri uletio Chad Mendes. Zanimljivo je kako je ulog meča Mendes vs. McGregor i dalje pojas UFC prvaka, samo ovaj puta privremenog. I taj podatak jasno pokazuje da je Dana White zamjerio Aldu što neće stisnuti zube te će proglasiti privremenog prvaka iako Brazilac redovito brani svoj pojas i pravi je sportaš bez premca.

O Mendesu i McGregoru se više manje sve zna. Potonji je i dalje neporažen od dolaska u UFC 2013. godine te se vrlo brzo promovirao u jednu od najvećih Whiteovih zvijezdi. Jedino je Max Holloway protiv životopisnog Irca uspio izboriti poraz odlukom, svi ostali su kapitulirali nokautom. Kada pobrojite Brimagea, Brandaa, Poiriera i Sivera kao njegove žrtve u oktogonu, jasno vam je kako je "The Notorious" ipak malo više od brbljavog razmetljivca. Ono zbog čega baš svi nisu uvjereni da ima kvalitete za sam svjetski vrh jest nedostatak hrvačkog iskustva gdje je Irac objektivno zaista najtanji. Upravo je to razlog zbog kojeg Mendesu mnogi daju relativno velike šanse u subotnjem "main eventu". Ovaj vječni izazivač je potekao upravo iz hrvanja te prosječno u svakom meču realizira čak 4 uspješna bacanja. Jedina dva poraza u karijeri su stigla od Josea Alda, a u zadnjem dvoboju je raznio Ricarda Lamasa nokautiravši ga u prvoj rundi i potvrdivši formu. "Money" u karijeri ima impresivnih 17 pobjeda i tek 2 poraza što je, zanimljivo, identičan "score" kao onaj Conora McGregora.

U drugi, ili čak treći plan, je zbog veličine i važnosti "main eventa" pala sunaslovna borba između Robbieja Lawlera i Roryja MacDonalda. To, kada bolje razmislite, valja čuditi jer se radi o vrhunskom dvoboju dva sjajna borca koji za ulog ima naslov UFC prvaka u velter kategoriji. Lawleru će to biti prva obrana naslova nakon što ga je u prosincu prošle godine osvojio protiv Johnyja Hendricksa. Općenito je priča Robbieja Lawlera jedna od najljepših  u profesionalnom MMA-ju. Borac koji je 2004. godine dobio otkaz u UFC-u nakon dva poraza u nizu se desetak godina kasnije vratio u elitnu promociju i postao šampion. Upravo to želi postati i Kanađanin Rory MacDonald koji ima priliku naslijediti svog velikog prijatelja i mentora Georgesa St. Pierrea. Odlaskom GSP-a u mirovinu se otvorio prostor za odličnog 25-godišnjeg MacDonalda koji do sada u karijeri ima tek dva poraza. Posljednji koji mu je "stao na rep" je upravo Robbie Lawler na UFC-u 167. S obzirom da se radilo o podijeljenoj sudačkoj odluci, jasno je da su Lawler i MacDonald borci poravnatih kvaliteta, a da se ovo meč koji može otići na jednu i drugu stranu. Osim što se radi o meču za titulu, radi se i o velikom revanšu na koji je Rory MacDonald dugo čekao.

Od ostalih dvoboja u glavnom dijelu priredbe valja istaknuti obračun Gunnara Nelsona i Brandona Thatcha. Zanimljivo, obojica su poraženi u posljednjim dvobojima nakon odličnih pobjedničkih nizova u elitnoj promociji. Thatch je poražen od bivšeg prvaka Bensona Hendersona i to nakon dvije startne UFC pobjede protiv Justina Edwardsa i Paula Thiaga. McGregorov timski kolega je, pak, u zadnjem meču izgubio od Ricka Storyja, a ranije je u UFC-u nanizao četiri slavlja. Vjeruje se da je ovaj Islanđanin jedan od najboljih "grapplera" u oktogonu, ali i jedan od najboljih europskih MMA boraca općenito.

"Main card" otvaraju dvobojem u bantam kategoriji Brad Pickett i Thomas Almeida, dok ćemo još vidjeti i obračun u pero diviziji između Dennisa Bermudeza i Jeremmyja Stephensa. U uvodnim mečevima su zapeli i borci kao što su Matt Brown, Mike Swick, John Howard i Cathal Pendred. Sve u svemu, radi se o zaista spektakualnom popisu borbi sastavljenom za ovu posebnu noć u MGM Grand Areni. Teško je da će koji UFC fan idući vikend prespavati jer je UFC 189 nešto najbolje što ova promocija može ponuditi u ovom trenutku.

UFC 189: McGregor vs. Mendes

Conor McGregor vs. Chad Mendes
Champion Robbie Lawler vs. Rory MacDonald
Dennis Bermudez vs. Jeremy Stephens
Gunnar Nelson vs. Brandon Thatch
Thomas Almeida vs. Brad Pickett

Uvodne borbe:

Matt Brown vs. Tim Means
John Howard vs. Cathal Pendred
Alex Garcia vs. Mike Swick
Henry Briones vs. Cody Garbrandt
Neil Seery vs. Louis Smolka
Yosdenis Cedeno vs. Cody Pfister

Pročitajte više