Uefa prepoznala "patnju": Dinamu nagrada za najveću upornost u Ligi prvaka!

Foto: Cropix

BORUSSIA DORTMUND, Burak Yilmaz, Philippe Mexes.... To su samo neka od imena koja Uefa nudi u svom pregledu najatraktivnijih momenata grupne faze Lige prvaka. U presjeku ovosezonskih uzbuđenja svoje je mjesto našao i Dinamo!

Utakmica protiv imenjaka iz Kijeva sigurno nije bila praznik za oči i tijelo, poput susreta Reala i Cityja (3:2) koji je pružio najbolje ovosezonske nogometne minute, no nagrada je svejedno stigla. I to za zalaganje!

Dinamo je svoj četvrti nastup u Ligi prvaka okončao s pet poraza i jednim neriješenim rezultatom.  Upravo im je taj "povijesni" remi s Kijevljanima omogućio da uđu na Uefinu top ljestvicu. Cijela Europa gledala je "patnju", a vjerojatno i navijala da Modri konačno dođu do boda, ili barem do pogotka. Zato su nagrađeni titulom najupornije ekipe Lige prvaka!

"Takav je delirij bio kada je Ivan Krstanović u 95. minuti donio Dinamu prvi bod da su mnogi pomislili da se radio o osvajanju Lige prvaka. Hrvatska momčad tako je izbjegla postati izjednačiti se s Anderlechtom s po dvanaest poraza zaredom. Krstanovićeva proslava u snijegu s dresom iznad glave uz oduševljene suigrače je jedna bila za pamćenje", piše UEFA i podsjeća da se Dinamo spasio od izjednačenja Anderlechtovog rekorda od 12 uzastopnih poraza u skupini Lige prvaka.

Momčad: Borussia Dortmund

Malaga je imala impresivan put do osmine finala, no skupina kojom je promarširala Borussija (D) pored Reala, Cityja i Ajaxa daje posebnu težinu njihovom rezultatu. Nijemci su ostali neporaženi protiv prvaka Španjolske, Engleske te Nizozemske. Juergen Klopp i njegovi momci u nokaut fazi zaista se ne moraju bojati nikoga. Sigurno je da bismo voljeli vidjeti Ivana Perišića kao lidera Borussije, no to je ipak njegov konkurent za poziciju, Marco Reus.

Igrač: Burak Yilmaz

Zabio je šest od sedam pogodaka Galatasarayja, više nego ijedan Turčin kroz povijesti u jednom izdanju Lige prvaka. Prije ove sezone 27-godišnji napadač bio je bez pogotka 16 utakmica, uključujući i kvalifikacije. Yilmaz je pogotkom Bragi u posljednjem kolu uveo Galatasaray u nokaut fazu po prvi put nakon sezone 2001/02.

Utakmica španjolskog i engleskog prvaka najbolja

Najboljom utakmicom proglašen je sudar španjolskog i engleskog prvaka na Santiago Bernabeu. Real je dočekao Manchester City i pobijedio pogotkom Cristiana Ronalda u posljednjoj minuti utakmice. Prethodno je Edin Džeko doveo Građane u vodstvo, izjednačio je Marcelo, a Aleksandar Kolarov iz slobodnjaka vratio vodstvo Cityju. Karim Benzema je poravnao prije nego je Ronaldo donio prva tri boda Realu u ovoj sezoni Lige prvaka.

Plesom do osmine finala

Tajnu uspjeha škotskog Celtica otkrio je kapetan Scott Brown.

"Prije svake utakmice gledamo film "Hrabro srce", obučemo kiltove i svi zajedno plešemo."

Slavlje protiv najvećih

Najveća iznenađenja u grupnoj fazi priredili su BATE Borisov, Celtic i Cluj.

BATE je Ligu prvaka otvorio s dvije pobjede. Prva protiv Lillea 3:1 bila je neočekivana, a druga protiv Bayerna šokantna. Bavarcu su u Minsku pali s 2:1. Ipak, BATE nije uspio izboriti osminu finala, već natjecanje nastavlja u Europa ligi.

Celtic je protiv Barcelone na Nou Campu u posljednjoj sekundi ostao bez boda, ali je dva tjedna kasnije uzvratio Kataloncima pobjedom 2:1.

Rumunjski Cluj je u posljednjem kolu slavio na Old Traffordu 1:0, ali to mu nije bilo dovoljno za drugi krug.

Chelsea za povijest

Chelsea je pokušao postati prva momčad koja bi obranila naslov osvajača Lige prvaka. Nisu bili ni blizu...

Bluesi su zapeli u skupini E iza Juventusa i Šahtara i postali prvi branitelj naslova koji nije prošao u TOP 16.

Pogodak koji je oduševio sve, pa i Uefu, djelo je Philippea Mexesa.

Pročitajte više