Zadar umalo šokirao Cibonu: Bandićev klub se spasio u posljednjim sekundama

Foto: Hina

TAKO je malo nedostajalo Zadru da izazove novi potres pod Ciboninim tornjem dan nakon što je klub potreslo uhićenje dugogodišnjeg "mecene" kluba Milana Bandića. U 4. kolu ABA lige Zadrani su do posljednjih minuta držali vodstvo koje su gradili kroz sve tri četvrtine, ali na kraju izgubili sa 77:76 (16:18, 19:22, 21:21, 21:15).

Cibona je tek prodisala nakon skidanja suspenzije i dolaska novog vodstva pod Toranj, a već su ju zadesile nove nedaće uhićenjem čovjeka koji je bogato novcem poreznih obveznika godinama financirao nekad veliki europski klub. Brigu o klubu nedavno je prepustio Aci Petroviću koji je okupio momčad za sljedeću sezonu, no trener Slaven Rimac za dlaku je izbjegao novi udarac na parketu.

Cibona je u dramatičnoj završnici pred oko 1000 gledatelja u KC Dražen Petrović pobijedila Zadar sa 77:76 i preokretom stigla do prve pobjede u novoj sezoni.

Prve dvije četvrtine prošle su u izjednačenoj borbi i čestim izmjenama u vodstvu. Cibona niti jednog trenutka nije uspjela stvoriti prednost veću od tri poena, a Zadrani su u završnici druge četvrtine zahvaljujući tricama raspoloženog Amerikanca Jamesa Florencea došli do +6 (28:34).

Bilo je vidljivo da se Zadar dobro pripremio za Jerela Blassingamea pa su gosti presjekli nekoliko njegovih dodavanja i dobrom obranom natjerali Ciboninog razigravača na četiri izgubljene lopte.

Ni nastavak nije donio nikakve promjene. Zadrani su uglavnom vodili, do najvećih +8 (58:66) stigli su u 31. minuti tricom 19-godišnjeg Lovre Bašića, ali Cibona ih je uporno stizala te serijom 8-0 od 35. do 38. minute i prestigla (74:71). Odluka o pobjedniku pala je u posljednjoj minuti u koju je Zadar ušao s minimalnom prednošću (75:76) i posjedom lopte.

Bošnjak je promašio tricu, isto je na suprotnoj strani učinio i Krušlin, a nakon promašenih slobodnih bacanja Bošnjaka Ciboni je ostalo 20 sekundi za napad. Jagodić-Kuridža je postigao koš pod faulom za 77:76 i promašio dodatno slobodno bacanje. Na 8,9 sekundi prije kraja Zadrani su krenuli u napad, kad se oglasio sudac Tomislav Vovk, pogrešno misleći da Jagodić-Kuridža ima još jedno bacanje. Pregledom snimke pogreška je ustanovljena i Zadar je dobio sedam sekundi za posljednji napad. Florence je probio Siriščevića, ali njegovo polaganje nije završilo u košu i tako je prošlosezonski pobjednik ABA lige stigao do prve ovosezonske pobjede.

Cibonu su do pobjede vodili Jure Lalić sa 18 poena, Jerel Blassingame sa 16 koševa i 6 asistencija te novopridošli hrvatski reprezentativac Damir Markota s 13 poena, 9 skokova i 3 ukradene lopte. Za Zadrane je 19 poena ubacio Florence, ali samo 4 u drugom poluvremenu. Filip Kraljević je imao 14 koševa i 9 skokova, dok su Ivanov i Širko ubacili po 12.

Rimac: Blass je ključ naše ekipe

Trener Slaven Rimac je nakon pobjede čestitao igračima i rekao: "Nikad nije lako uhvatiti pozitivan niz nakon poraza, pogotovo nakon onih loših igara u prve dvije utakmice. Već nakon Mege bilo je bolje što se tiče obrambenih principa i stvari na kojima radimo, a danas je to bilo na još jednom nivou više. Treba istaknuti da je Blassingame danas bio dosta bolji nego u dosadašnjim utakmicama i to očekujemo i u nastavku. On je ključ naše ekipe i danas je bio puno agresivniji i u obrani i u napadu, no u napadu to još nije onaj Blass od prošle godine, ali definitivno je bio bolji. Pomogao je i dolazak Šveđe (Damir Markota) koji još nije u takmičarskoj formi, ali pokazao je klasu".

"Teška utakmica koju smo na kraju dobili. Cijelu smo utakmicu bili u minusu i sustizali protivnike no na kraju smo pokazali karakter i prelomili na našu stranu. Mislim da ćemo se sada nakon ove pobjede malo opustiti i da će nam biti lakše igrati u nastavku. Smatram da možemo igrati sa svakom ekipom, na svakom terenu, no to moramo sami sebi pokazati", komentirao je Marko Jagodić Kuridža.

U 5. kolu ABA lige Cibona će u subotu 25. listopada (21 sat) gostovati kod Budućnosti u Podgorici, dok će dan kasnije (19 sati) Zadar biti domaćin Crvenoj zvezdi.

Zadrani su na dvije pobjede i dva poraza na šestom mjestu, a Cibona je upisala svoju prvu pobjedu i trenutno je 11.

Pročitajte više