ACI CUP: GILMOUR I PACE U FINALU

Francuz Bertrand Pace i Australac Peter Gilmour jedrit će u subotu u velikom finalu 18. ACI HTmobile Cupa u Splitu, jedne od osam regata prestižnog natjecanja Swedish Match.

Pace je u polufinalnim jedrenjima sa 3:0 svladao Danca Jesa Grama Hansena, dok je četverostruki pobjednik ACI Cupa Gilmour imao težu zadaću protiv Šveđanina Magnusa Holmberga (3:1).

Današnji dan protekao je kao i jučerašnji - u čekanju vjetra, a kako on nije bio dostatan za regularno jedrenje do 14 sati, regatni odbor i direktor utrke Emil Tomašević odlučili su otkazati preostale plovove druge kvalifikacijske serije, te su temeljem dotadašnjih rezultata odlučena četiri polufinalista, a ostali su neplanirano morali kućama. Najtužniji je svakako bio Amerikanac Gavin Brady, kome je kao petoplasiranom za bod izmaklo polufinale, a natjecanje su prije vremena završile i dvije hrvatske posade.

Naš olimpijac u "laseru" Mate Arapov može biti puno zadovoljniji jer je ostvario tri pobjede, a najdraža mu je svakako ona jučerašnja protiv finaliste Gilmoura, dok je Frane Brate 18. ACI Cup okončao sa dvije pobjede.

Sutrašnje finale priželjkivalo se kod organizatora jer su i Gilmour i Pace vrhunski jedriličari sa mnogobrojnim nastupima na Americas Cupu, a i uvijek su rado viđeni gosti u Hrvatskoj. Australcu se pruža prilika da postane i peti puta pobjednik najprestižnije hrvatske regate, to dosad nije uspjelo nikome, dok će Pace tražiti šansu za svoj ACI prvijenac u četvrtom nastupu i čak trećem finalu.

POREDAK KVALIFIKACIJA:

1. BETRAND PACE/FRA 11 pobjeda;

2. PETER GILMOUR/AUS 10;

3. JES GRAM HANSEN/DAN 10;

4. MAGNUS HOLMBERG/ŠVE 10;

5. GAVIN BRADY/NZL 9;

6. MATTHIEU RICHARD/FRA 7;

7. MATTIAS RAHM/ŠVE 5;

8. KEVIN HARRAP/NZL 5;

9. STEFAN LINDBERG/FIN 3;

10. MATE ARAPOV/HRV 3;

11. FRANO BRATE/HRV 2.

(Hina) xrš yzm

Pročitajte više