COPA AMERICA

Alisson u zemlji čudesa: Iščupao Messijev šut iz rašlji za nastavak ludog niza

Foto: Gulliver / Getty Images

ALISSON BECKER, fantastični golman Brazila i Liverpoola, u polufinalu Copa Americe protiv Argentine (2:0) nastavio je nestvaran niz bez primljenog gola koji sada traje već više od devet utakmica za klub i reprezentaciju. Ili točno 756 minuta.

Nije primio gol više od devet utakmica

Brazilski zid spriječio je niz udaraca koje su Argentinci slali u njegov gol, a posebno se ističe obrana slobodnog udarca Leu Messiju u 66. minuti. 

Kapetan Argentine namjestio je loptu na idealnoj poziciji, 18 metara od gola, iskosa na lijevoj strani. Od tamo je odlično, snažno i precizno odapeo ljevicom, a lopta je išla u Alissonove desne rašlje i gol se činio neminovan. 

Međutim, golman Brazila vinuo se pod prečku i tako ne samo spriječio gol, nego i s obje ruke ulovio "živu" loptu koja se doimala neobranjivom.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

Alisson je tako sačuvao mrežu netaknutom do kraja utakmice s Argentinom, čak devete zaredom na kojoj nije primio gol. Od toga su tri za Liverpool (Wolverhampton u prvenstvu, a Barcelona i Tottenham u Ligi prvaka) te šest za Brazil. 

Posljednji gol u reprezentaciji primio je u ožujku, a u klubu početkom svibnja

Posljednji gol koji je tamo primio datira još iz ožujka ove godine i prijateljske utakmice Brazila i Češke (3:1) kada ga je u 37. minuti savladao David Pavelka. Nakon toga nije primio gol od Hondurasa u prijateljskoj utakmici, te protiv nijednog od protivnika na prvenstvu Južne Amerike: Bolivije, Venezuele, Perua, Paragvaja i Argentine. 

Posljednji koji se uopće može hvaliti da je savladao nesavladivog Alissona je Salomon Rondon. Napadaču Newcastlea to je uspjelo 4. svibnja ove godine. I nakon toga više nikome. 

Alisson je sezonu 2017./2018. u Romi, tijekom koje je u Serie A imao 17, a u Ligi prvaka pet utakmica bez primljenog gola, prošlog ljeta oplodio transferom u Liverpool teškim 72 milijuna eura, čime je postao najskuplji golman u povijesti. 

Mjesec dana kasnije taj rekord mu je uzeo Kepa Arrizabalaga, za kojeg je Chelsea platio Atleticu 80 milijuna eura. Ali zato se, kada su obojica došli u Englesku, pokazalo kome pripada tron.

Briljira u Serie A, Premier League, Ligi prvaka, Copa Americi...

Alisson je prvu sezonu u Premier League obilježio fantastičnom 21 utakmicom bez primljenog gola, zbog čega je dobio Zlatnu rukavicu. Briljirao je i u Ligi prvaka, i to kada je bilo najpotrebnije. 

Na uzvratu polufinala LP-a protiv Barcelone nizom velikih obrana pomogao je povijesnom preokretu, nadoknadi poraza 0:3 iz prvog meča pobjedom 4:0 u revanšu. U finalu LP-a i pobjedi protiv Tottenhama također je sačuvao mrežu (2:0) i imao osam obrana. 

Pročitajte više