Barcelonin Gospodin Nitko odigrao je savršenu utakmicu

Foto: Getty Images/Guliver Image

NISMO namjerno tekst potkrijepili njegovom fotografijom koja nije sa sinoćnje utakmice kod Chelseaja.

Jednostavno, na servisima uglednih svjetskih fotografskih agencija nema recentnih slika Barcelonina nevidljiva čovjeka, iako je na Stamford Bridgeu odigrao perfektnu utakmicu.

Tako se doslovno potvrdila izreka njegovog bivšeg izbornika Vicentea Del Bosquea: "Ako gledate cijelu utakmicu, nećete vidjeti Busquetsa, ali gledajte Busquetsa i vidjet ćete cijelu utakmicu."
 
Ako to kaže jedini trener koji je osvojio Ligu prvaka, Interkontinentalni kup, EP i SP, tko smo onda mi da proturječimo?
 
Del Bosque je o Busquetsu rekao i ovo: "Da sam igrač, volio bih biti Busquets."
 
Ako o simbolu Barcelone to kaže ne samo trenerska, nego i igračka legenda Reala, koja je u 16 godina u klubu osvojila pet prvenstava i četiri kupa i to igrajući upravo na Busquetsovoj poziciji defenzivnog veznjaka, sve je jasno.
 
Sergio Busquets, od širokih masa neprimijećeni, ali od najvećih trenerskih autoriteta obožavani nogometaš, nipošto nije samo razarač i destruktivac. To je spektakularno dokazao i kod Chelseaja.
 
U iznimno teškim uvjetima, protiv raspoloženog protivnika, čiji trener je ispravno detektirao da protivnika može zaustaviti tamo gdje je Barcelona najjača - kroz sredinu. 
 
Ali Barcelona je i protiv Contea, usprkos i vlastitoj lošijoj igri, apsolutno dominirala posjedom lopte (73 posto) i brojem dodavanja (887 nasuprot suparnikovih 325), zahvaljujući jednom čovjeku.
 
Ne Leu Messiju, nego Sergiju Busquetsu.
 
Teški radnik, najpoznatiji po tome da odrađuje prljave poslove i rastače igru suparnika, kod Chelseaja je srušio Barcelonine sezonske rekorde pokušanih (139) i uspjelih (128) dodavanja. Time je uvjerljivo nadmašio do jučer najboljeg Barcelonina dodavača ove sezone, jer Paulinho je protiv Olympiacosa 111 puta točno dodao loptu.
 
Busquetsovih čudesnih 92 posto odigranih pasova sjajan je rezultat sve i da je tokom cijele utakmice odigravao alibi-dodavanja prvom do sebe, ali ono što je Busquets napravio kod prvaka Engleske još više je vrijedno divljenja ako pogledamo njegov "heat-map".
 
Tako se naziva grafički prikaz aktivnosti igrača po terenu koji nam u Busquetsovu slučaju otkriva:
Ovo pokazuje da je Busquetsa pogrešno ograničavati terminom "defenzivni veznjak" jer od 139 njegovih pokušaja dodavanja, 49 je bilo na polovici njegove momčadi, a 90 na suparničkom dijelu terena, gdje je imao 90 posto uspješnosti. Čak 152 puta je dodirnuo loptu koju je 10 puta uzeo protivnicima. 
 
Počeli smo tekst izjavom jednog trenerskog velikana o Busquetsu, a tako ćemo ga i završiti:
 
"On s loptom ono što je teško čini lakim: oslobađa je se s jednim ili dva dodira. Bez lopte, sve nas uči kako biti na pravom mjestu u pravo vrijeme da bi se presrelo suparničko dodavanje i kako trkom povratiti loptu."
 
Johan Cryuff ovo je za Busquetsa izjavio prije deset godina, kada je Barcelonin Gospodin Nitko imao 19. 

Pročitajte više