Barišić: Dinamo ne troši novac poreznih obveznika

MIRKO BARIŠIĆ tvrdi da Dinamo ne troši novac poreznih obveznika. U intervjuu koji je dao za službenu stranicu predsjednik Dinama tvrdi kako je klub još na gubitku jer i više nego što dobije od grada potroši na održavanje stadiona koji nije klupsko vlasništvo.

"Stalno nam se spočitava da trošimo novac poreznih obveznika što jednostavno nije točno i htio bih to razjasniti. Novac poreznih obveznika najviše se plasira u stadion koji nije Dinamovo nego je gradsko vlasništvo. Dapače, došli smo u situaciju kada trošimo i vlastiti novac na održavanje stadiona; čak i više nego što dobijemo iz proračuna. Mi smo ponosni što je klub u situaciji gdje se isključivo može financirati iz sredstava primljenih za transfere igrača, ali ulaganja u gradsku, a ne vlastitu imovinu zaista nemaju gospodarskog smisla. Znači mi ne samo da trošimo vlastiti novac na nešto što nije naše nego s druge strane trpimo i posljedice tog nekomfornog stadiona jer je to svakako jedan od ključnih razloga što nemamo gledatelja", kaže Barišić.

"Za vrijeme mog života neće biti novog stadiona"

Kad je riječ o novom stadionu, 75-godišnji predsjednik Dinama misli da se to neće dogoditi dok je živ.

"Bojim da za vrijeme mog života neće biti ništa od novog stadiona u Maksimiru. Dinamo će se svim silama boriti da se održi u Maksimiru, a koja generacija će imati sreću istrčati i zaigrati na novom stadionu - teško je reći."

"Dinamu se nepravedno spočitava bojkot navijača"


Barišić misli i da se problem bojkota navijača nepravedno stavlja na leđa samo Dinamu.

"Klub je gospodarski odlično ustrojen u odnosu na klubove cijele Europe s kojima se mi uspoređujemo i to bez obzira na činjenicu što smo zakinuti u nečemu što je za sport vrlo bitno: nemamo kupca našeg proizvoda - gledatelje. Zapravo je nevjerojatno koliko klub dobro posluje i sam sebe održava bez te, za ostale svjetske klubove, najbitnije stavke. Za razliku od klubova na zapadu s kojima smo mi igrački i organizacijski al pari mi nemamo publiku koja kupuje ulaznice. Svi respektabilniji europski klubovi od 25 do 50 posto budžeta pune prihodima od prodanih ulaznica, a Dinamu ta stavka iznosi nula. Mi se danas moramo boriti za svoju publiku što je raritet jer ne možemo govoriti o padu interesa za nogometom u Europi."

"Situacija u Hrvatskoj je takva kakva jest i nije korektno što se kada je riječ o praznim tribinama stalno taj problem spočitava Dinamu. Postoji trenutno neki bojkot dijela navijača, no situacija s gledateljima nije novost i tu treba biti iskren. Pravi razlog tome je društvena klima u kojoj vlada depresija i osim rijetkih iznimaka nema prave posjete na sportskim, kulturnim i ostalim priredbama kojima je cilj zabavljati i uveseljavati publiku. Ljudi su pali u depresiju i trebat će vremena kako bi se iz nje izašlo."

Zatim malo Mamićeve retorike...

"To sve skupa govori o žilavom i vrlo neprijateljskom stavu struktura koje ne žele dobro Dinamu. Isti ti koji žele osporiti hrvatsku državu žele uništiti i Dinamo i nije to nikakvo naše busanje u prsa te ćemo, ukoliko to bude potrebno, danas - sutra u javnost izaći s imenima."

O Vahi: "Dinamo će zaštiti svoje interese"

Barišić nije htio puno govoriti o odlasku Vahida Halilhodžića.

"Odgovorio bih vam na ovo pitanje i kao Predsjednik kluba i kao Predsjednik Izvršnog odbora kluba koji je u ponedjeljak 9.5.2011. na svojoj sjednici zauzeo stav vezan uz gospodina Halilhodžića i on glasi:  Izvršni odbor Dinama ovlastio je Upravu kluba da zaštiti interese Dinama u novonastaloj situaciji te će Uprava kluba na idućoj sjednici  izvijestiti nas u Izvršnom odboru o poduzetim radnjama vezano za spomenuti predmet."

"Mamić ima silnu energiju"

Odnos sa Zdravkom Mamićem?

"Zdravka poznajem isključivo kroz Dinamo i kada sam 2000. preuzeo ulogu predsjednika kluba on nije bio u Dinamu, ali sam nakon otprilike dvije godine inzistirao na njegovom dolasku. Zašto? Razlog je jednostavan: upoznao sam mladog i uspješnog čovjeka koji je imao silnu energiju i snažnu emotivnu vezu prema Dinamu. On je tada, a i danas 24 sata na raspolaganju Dinamu i to je ono što se broji. Naravno, nitko nije idealan pa tako i on ima svojih problema", zaključio je Barišić.

Pročitajte više