TRANSFERI

Bayern dao rekordan iznos za maloljetnika. Fenomen iz HNL-a potpisao za velikana

Foto: Bayern

LOVRO ZVONAREK (16) iz Slaven Belupa potpisao je za Bayern nakon što je prošao liječnički pregled u Münchenu.

Klub iz Koprivnice će dobiti oko dva milijuna eura odštete fiksno, ali ispune li se bonusi iz ugovora, cifra može narasti do čak 5 milijuna eura, čime bi Zvonarek postao jedan od najskupljih tinejdžera u povijesti HNL-a. 

"Bayern je jedan od najvećih i najuspješnijih klubova svijeta. Igrati ovdje, nositi taj dres... To me čini ponosnim, ali me i tjera da i dalje radim na sebi svakodnevno", rekao je Zvonarek nakon potpisa ugovora.

Najskuplji maloljetnik u povijesti Bayerna i prvi Hrvat koji tamo dolazi iz HNL-a

Sjajni mladi veznjak je u dvije kategorije već postavio rekord ovim transferom. Bayern nikada do sada nije ovoliko puno platio igrača mlađeg od 18 godina. Osim toga, Zvonarek je sedmi nogometaš iz neovisne Hrvatske u najvećem njemačkom klubu, ali i prvi u samostalnoj Hrvatskoj koji je u Bayern došao iz kluba HNL-a. Braća Kovač, Danijel Pranjić, Ivica Olić, Mario Mandžukić i Ivan Perišić to su uspjeli kao već dokazani igrači iz jakih inozemnih klubova i liga.

Zvonarek će do kraja sezone ostati u Slavenu kao igrač Bayerna, dakle u aranžmanu sličnom onom Joška Gvardiola prije njegova odlaska iz Dinama u Leipzig. Ranije ove godine je, uz dozvolu Slavena, bio na treninzima u Bayernu, gdje je oduševio.

"Zvonarek će u HNL-u nastaviti stjecati važno iskustvo u profesionalnom nogometu. Uvjereni smo da je to trenutno najbolje za njegov razvoj i zbog toga smo ga ostavili u Slavenu", objavio je Bayern.

Slaven je odbio prvu ponudu Bayerna. To mu se višemilijunski isplatilo

Najveći njemački klub htio ga je otkupiti odmah za oko 750 tisuća eura te dovesti u omladinsku školu, ali Zvonarek je to odbio i potpisao profesionalni ugovor sa Slavenom.

Sada se to Slavenu višemilijunski isplatilo, jer, kako smo već ranije otkrili, Zvonarek je prešao u Bayern, i to uz fantastične uvjete za podravski klub.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Doznajemo i da je za Zvonareka, kojeg je pratio niz najvećih svjetskih klubova, visoke ponude dalo više klubova. Među njima su Manchester City, Borussia Dortmund i Dinamo. Ipak, Bayern je bio najkonkretniji i najizdašniji.

Tek mu je 16, a već drži dva rekorda HNL-a

Sjajni mladi veznjak Slaven Belupa star je tek 16 godina i četiri mjeseca, ali već drži dva rekorda HNL-a. Na utakmici Slavena i Rijeke je sa 16 godina i četiri dana postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao u hrvatskoj prvoj ligi.

Deset dana kasnije, u zadnjem kolu prošle sezone, protiv Varaždina je postigao gol za pobjedu 1:0, čime je postao najmlađi strijelac HNL-a u povijesti. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

U sedam kola aktualnog prvenstva odigrao je pet utakmica, ali ona protiv Dragovoljca prije dva tjedna, koja mu je ukupno sedma u HNL-u, vjerojatno mu je i zadnja u hrvatskom prvenstvu kao formalno nogometašu koprivničkog kluba. Sad će tamo biti kao igrač Bayerna na posudbi. 

Pročitajte više