BBB: Vratite nam Dinamo!

VEĆ RANIJE najavljivano priopćenje Kluba navijača Bad Blue Boysa objavljeno je na službenim stranicama udruge i poslano većini medija. U priopćenju se na odgovornost poziva vodstvo zagrebačkog kluba zbog neprimjerenog i neprofesionalno vođenja koje je, prema njima, za ishod imalo sve niži imidž koji Dinamo uživa u javnosti.

Priopćenje vam donosimo u cijelosti:

Mi kao građani udruženi podjednako u NK Dinamo i u Klub navijača Bad Blue Boys, smatramo kako je politika vođenja kluba, transfera, odnosa sa javnošću i navijačima, kao i kadrovska politika unutar NK Dinamo posljednjih godina bila vođena ispod svake razine profesionalnosti, educiranosti, pa i elementarne kulture potrebno za obavljanje tako odgovornih i važnih dužnosti u društvu.

Smatramo da je ponašanje vodstva NK Dinamo neprimjereno prošlosti našeg kluba, njegovom ugledu, reputaciji i tradiciji. G. Zdravko Mamić prošlih je godina uzastopno i učestalo pozivao na odgovornost trenere, sportske direktore, skaute, zle sile, duhove, tradicije... Ove godine mi pozivamo na odgovornost njega.

Pitamo se tko je odgovoran za dovođenje trenera u klub, koji su po izjavama g. Mamića nekompetentni? Tko je odgovoran za igrački kadar koji je po izjavama g. Mamića nedovoljan za ispunjenje ciljeva kluba? Tko je odgovoran za imidž kluba koji je svakim danom sve niži?

Pozivamo na odgovornost osobe u klubu koji dovode nekompetentne trenere, koje donose vizije i planove koji ne donose uspjeh, koji posluju klubom u isključivom cilju profita i zarade, a u suprotnosti sa željama i ciljevima članova udruge, kao i Zakona o udrugama (članak 5, stavak 4: Djelatnosti iz stavka 1. i 2. ovoga članka udruga ne smije obav­ljati radi stjeca­nja dobiti za svoje članove ili treće osobe. Ako u obav­lja­nju djelatnosti udruga ostvari dobit, ona se mora sukladno statutu udruge koristiti isk­ljučivo za obav­lja­nje i unapređe­nje djelatnosti udruge, kojima se ostvaruju ­njeni ci­ljevi utvrđeni statutom.).

Također pozivamo na odgovornost osobe koje svojim učestalim ispadima na televiziji, u pisanim medijima, zračnim lukama i narodnjačkim klubovima štete ugledu kluba u cjelini, a indirektno i njezinih članova. Pozivamo na odgovornost one koji postavljaju na mjesto sportskog direktora ljude na temelju obiteljskih veza i poveznica, umjesto na temeljima edukacije i stručne spreme istih za obavljanje tako odgovorne dužnosti.

Pitamo se kako je moguće da u jednom uređenom sustavu izvršni dopredsjednik može raditi u permanentnom sukobu interesa zapošljavajući u isto vrijeme igrače koje njegov sin formalno zastupa? Pitamo se kako je moguće da jedna osoba u jednoj udruzi građana može biti nedodirljiva i iznad svake odgovornosti za posao koji obavlja? Kako je moguće da je dopredsjednik udruge postavljen iznad predsjednika koji dobiva plaću za ulogu fikusa?

Želimo znati na koji način se biraju izvršni organi kluba, bez znanja i volje njenih članova. Zanima nas kad je održana zadnja skupština kluba, zašto o njoj nisu bili obaviješteni članovi kluba i kojom procedurom je g. Mirko Barišić izabran na mjesto predsjednika NK Dinamo, a g. Zdravko Mamić na mjesto izvršnog dopredsjednika, ma što god to značilo.

Vjerujemo u Republiku Hrvatsku i njene zakone, te ne smatramo borbu protiv sustava primjerenim načinom dokazivanja mišljenja i uvođenja promjena. Umjesto toga, a temeljem Zakona o udrugama, tražimo slijedeće:

1. Tražimo da g. Zdravko Mamić, g. Zoran Mamić, g. Branko Ivanković i g. Damir Vrbanović kao članovi koji upravljaju Udrugom građana NK Dinamo podnesu dokaze o članstvu u Udruzi građana NK Dinamo, a na temelju članka 6 Zakona o udrugama koji glasi:

(1) Članovi upravljaju udrugom neposredno ili putem svojih izabranih predstavnika u tijelima udruge, na način propisan statutom.

2. Kao članovi tražimo uvid u statut Udruge građana NK Dinamo, te pojašnjenje upravljačke strukture i izbora članova iste koji trenutno vrijede u NK Dinamo, a na temelju slijedećih članaka Zakona o udrugama:

Članak 6: (3) Unutar­nji ustroj udruge mora biti zasnovan na načelima demokratskog zastupa­nja i demokratskog očitova­nja vo­lje članova.
Članak 9: (2) Udruga osigurava obaviještenost svojih članova o radu udruge u skladu s općim aktima udruge.

3. Tražimo pismeni iskaz NK Dinamo o dugoročnom planu, viziji i misiji, te dugoročne planove kako će se do istih doći.

4. Tražimo ostavku g. Zdravka Mamića na poziciju izvršnog dopredsjednika NK Dinamo i ostavku g. Mirka Barišića na funkciju predsjednika NK Dinamo zbog sportskih rezultata koji su ispod razine koja bi zadovoljila njene članove, kao i politike vođenja kluba koja se protivi ciljevima za koje članovi žele da budu ispunjeni.

5. Tražimo ostavku svih članova nadzornog odbora NK Dinamo, s obzirom da su očito nedovoljno nadzirali rad Udruge građana i tolerirali ponašanje izvršnih organa koje se protivi samom pojmu udruge građana, a i sportskim ciljevima NK Dinamo.

6. Tražimo uspostavu demokratskog sustava izbora izvršnih organa kluba.

U ovim zahtjevima ćemo ustrajati dok god na njih ne dobijemo suvisle, argumentirane i opširne odgovore. Nećemo prihvatiti paušalne ispade u medijima i činjenice izvan konteksta kao zadovoljavajuće odgovore, iako su neki na takve rasprave navikli.

Klub navijača Bad Blue Boys

M.P.
Foto: Index

Pročitajte više