Benitezova ostavština: Liga prvaka, FA Kup i kolekcija podbačaja u Premiershipu



SLUŽBENO je završena era Rafaela Beniteza na klupi Liverpoola. Objava je stigla na internetskim stranicama Liverpoola, gdje je objavljen sporazumni prekid suradnje između Španjolca i kluba u kojem je proveo šest godina.

"Rafa će zauvijek ostati dio Liveroolova folklora nakon što je u dramatičnom finalu u Istanbulu klub doveo do osvajanja Lige prvaka. Ipak, nakon razočaravajuće sezone obje su strane zaključile da bi novi start bio najbolje rješenje", kazao je direktor kluba Mark Broughton, a Benitez dodao:

"Žao mi je što moram objaviti da više nisam Liverpoolov menadžer. Iskoristio bih priliku da se zahvalim osoblju i igračima na trudu. Zauvijek ću u srcu čuvati lijepo vrijeme provedeno ovdje, podršku navijača u teškim vremenima i Liverpoolovu ljubav. Nemam riječi kojima bih izrazio zahvalnost na ovim godinama, s ponosom ću kazivati da sam bio Liverpoolov menadžer".

Liga prvaka u prvoj sezoni

Liverpool je preuzeo prije sezone 2004./05. i gledajući samo domaća natjecanja, bila je to neuspješna godina za trenera koji je prethodne sezone s Valencijom osvojio španjolsko prvenstvo i Kup Uefa.

U premijernoj engleskoj sezoni bio je peti u prvenstvu, a u finalu Liga Kupa (kao i u obje utakmice prvenstva) pobijedio ih je Chelsea.


Redsi su im se s kamatama osvetili u polufinalu Lige prvaka, nakon čega je uslijedilo finale protiv Milana u Istanbulu i mitski come-back Liverpoola nakon što su na prvo poluvrijeme otišli s deficitom 0:3.

Uz Božju i Dudekovu pomoć, izboreni su penali u kojima su Redsi zadržali prisebnost i slavili. Benitez je nakon Boba Paisleya i Josea Mourinha postao treći trener u povijesti koji je sezonu nakon Kupa Uefa osvojio i Ligu prvaka.

FA Kup u drugoj

Sljedeće (2005./06.) sezone, Liverpool nije ponovio europski uspjeh, ali se popravio u prvenstvu (3. mjesto). Beitez dovodi Croucha, Sissoka, Reinu, Zendena, Aggera i vraća Fowlera, ali odbacuje Igora Bišćana, jednog od junaka pobjedničke kampanje u Ligi prvaka.

Pobjedom u FA Kupu osvojio je drugi trofej u drugoj sezoni na klupi i tako postao prvi trener u povijesti kluba kojem je to uspjelo. Putem je izbacio Chelsea i United, a finale protiv Westa Hama je bilo mala repriza Istanbula; gubili su 0:2 i 2:3 i također trofej osvojili na penale. Ovaj put je Reina obranio tri udarca s bijele točke.

Milan se u Ateni osvetio za Istanbul

Uvod u sezonu 2006./07. bio je obećavajući, jer za trofej Super kupa pobijeđen je prvak i "mrski neprijatelj" Chelsea, ali Benitezu je umalo presudila loša forma u gostima - do prve pobjede na strani došao je tek u prosincu i na kraju se morao zadovoljiti trećim mjestom u prvenstvu. Iz oba kupa izbacio ih je Arsenal.


Europa je još jednom ponudila priliku za popravak: do finala Lige prvaka su izbacili branitelja naslova Barcelonu, PSV i (opet na penale) Chelsea. U reprizi finala iz 2005. u Ateni je slavio Milan (1:2) i tako je Rafa ostao bez trećeg trofeja u trećoj godini u Liverpoolu.

Rafa Amerikancima: Show me the money!

U sezoni 2007./08. nastavila se trofejna suša, ali i stalni Benitezovi prigovori da ga američki vlasnici kluba Gillett i Hicks ne prate na tržištu, iako je dovođenjem Torresa iz Atletica srušio klupski rekord po visini transfera. Od otkaza i dovođenja Jurgena Klinsmanna spasila ga je fanatična podrška navijača i polufinale Lige prvaka, gdje ih je izbacio Chelsea.

Predzadnje sezone (2008./09.) Benitez je Novu godinu dočekao na prvom mjestu tablice, što se Liverpoolu nije dogodilo od '96. nakon čega je u osmini finala Lige prvaka ukupnim rezultatom 5:0 izbačen Real. Ipak, nije izdržao do kraja i prvenstvo je okončao iza Manchestera, kao vice-prvak, što mu je i najveći uspjeh u Premiershipu.

Sramotna oproštajna sezona

Posljednju, netom okončanu sezonu, Benitez i navijači bi najradije zaboravili - prvenstvo su okončali na 7. mjestu i tako ostali bez Europe sljedeće sezone. U skupini Lige prvaka su bili tek treći i onda došli do polufinala Europa lige gdje ih je zaustavio Atletico, i to golom u produžecima na Anfieldu. Posebno je bolan bio i prvenstveni poraz koji im je izbio Europu, od Chelseaja na Anfieldu.

Sljedeća postaja - Inter

Tako je nakon šest godina okončana Benitezova vladavina na Anfieldu. Rafa je na rastanku dobio otpremninu od 6 milijuna funti i promptni interes novog europskog prvaka Intera.

Prema pisanju talijanskih medija, taj bi dogovor mogao biti služben već do nedjelje.

Pročitajte više