Skupina Hrvatske i Kosova je potpuno bizarna

Foto: Hina 

UTAKMICA Kosova i Hrvatske u četvrtak igra se u Skradu u Albaniji, a utakmica Ukrajine i Kosova na terenu u Krakowu. I to je samo dio rošada u kvalifikacijskoj skupini I za plasman na Sp 2018. u Rusiji: barem šest susreta reprezentacije će odigrati na neutralnim terenima i barem dvije pred praznim tribinama.

Kosovo zbog loše infrastrukture i nedovršene investicije na stadionu u Prištini sve domaće utakmice igra izvan svoje zemlje, počevši s Hrvatskom za dva dana. Podsjetimo, reprezentacija najmlađe zemlje u Europi u kvalifikacije je upala naknadno, nakon priznanja u FIFA-i i pod uvjetom da ih se ne uvrsti u skupinu s BiH i Srbijom zbog sigurnosnih razloga. 

9. listopada Kosovari idu u goste Ukrajini, a protivnik će ih čekati u poljskom Krakowu! Razlog je politički: Ukrajina ne priznaje Kosovo te s najmlađom državom Europe nema bilateralni odnos. Nogomet je za ovu prigodu prognan iz Ukrajine.

Hrvatska duže od godinu i pol dana kod kuće igra za ložu i novinare 

U Hrvatskoj, pak, nogomet se već dugo igra za prazne tribine. Od ožujka 2015. godine i susreta s Norveškom na Maskimiru reprezentacija Hrvatske nije odigrala službenu utakmicu pred otvorenim gledalištem. Zbog Fifa-inih i Uefa-inih kazni za ustaška skandiranja i druge navijačke izgrede Hrvatska je nanizala čak pet kvalifikacijskih susreta za velika natjecanja na suspendiranom stadionu. 

Počelo je s utakmicom Hrvatske i Italije na travnjaku Poljuda u koji je u noćnoj akciji ugravirana divovska svastika, pa su zbog neviđenog skandala i organizacijskog propusta na utakmici bez publike uslijedile nove kazne za HNS. Tribine su zatvorene i u narednoj domaćoj utakmici protiv Bugarske u Zagrebu, a Savez je zbog straha od sabotaže navijačima Hrvatske do kraja ciklusa zabranio odlazak na gostovanja.

Fašistički ispadi publike tijekom prijateljskih ogleda s Izraelom i Mađarskoj rezultirali su novim sankcijama, ovaj put iz Fifa-e, koja zatvara tribine Maksimira za utakmice s Turskom i Islandom, na početku kvalifikacija za SP. Hrvatsku čeka još jedna utakmica bez publike na otvaranju kvalifikacija za EP 2020.

Pročitajte više