Hrvatski klubovi u Europi

Borba za dva kluba u Ligi prvaka: HNL u teškoj situaciji, sad je ispred i Srbija

HRVATSKI nogomet prošle sezone zahvaljujući Dinamu izborio je dva mjesta u kvalifikacijama Lige prvaka sljedeće sezone. Sada se čini da će to ekspresno izgubiti za sezonu 2021./2022.

Na UEFA-inoj ljestvici 15. država je posljednja koja će imati dva predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka, a Hrvatska je u ovom trenutku na 19. mjestu. Podsjetimo, svaka pobjeda u skupini europskih natjecanja za državu vrijedi dva boda, a neriješeni ishod jedan bod i onda se taj učinak dijeli s brojem klubova koji su u aktualnoj sezoni krenuli iz pojedine države.

Problem za Hrvatsku je i što ima samo jednog predstavnika u Europi za razliku od Škotske, koja je na 15. mjestu i ima dva predstavnika, i Srbije, koja je na 18. mjestu s Crvenom zvezdom i Partizanom u skupinama europskih natjecanja. Čak i Švicarska, koja ima 1.275 bodova manje od Hrvatske, ima još tri kluba u Europi. 

Ako Dinamo u nastavku sezone ne napravi čudo i izbori prolazak grupne faze Lige prvaka ili ode daleko u Europa ligi, Hrvatska će u sezoni 2021./2022. imati jednog predstavnika u Ligi prvaka, nijednog u Europa ligi i tri u novom natjecanju Konferencijske lige. Ako bi Dinamo uspio odvesti Hrvatsku do 15. mjesta, onda bi Hrvatska imala dva predstavnika u Ligi prvaka, jednog u Europa ligi i dva u Konferencijskoj ligi. 

 

Prolaze dalje Škoti, Ciprani, Švicarci te Srbi ili Grci

Problem za Hrvatsku je i što Srbija i Grčka imaju predstavnika u istoj skupini Lige prvaka te će ili Zvezda ili Olympiakos nastaviti natjecanje u Europa ligi. Prolazak su izborili i Celtic (Škotska), APOEL (Cipar), Basel (Švicarska) te sigurno Rangersi (Škotska) ili Young Boysi (Švicarska) jer su u istoj skupini Europa lige. 

Nakon pet kola Lige prvaka Dinamo je u svojoj skupini na trećem mjestu s bodom manje od drugoplasiranog Šahtara. Hrvatski prvak izborit će drugo mjesto i prolazak dalje ako slavi protiv Cityja te ako Šahtar ne pobijedi Atalantu. Treće mjesto i plasman u Europa ligu osigurat će sigurno ako Atalanta ne pobijedi u Ukrajini.

Ove sezone Dinamo je sjajnim nastupima u Europi donio 13 od ukupno 17,5 hrvatskih bodova. Rijeka je osvojila 2,5, a Hajduk i Osijek po bod.

Pročitajte više