Hrvatski nogomet u Europi

Borba za dva kluba u Ligi prvaka: Hrvatska preskočila Srbiju

Foto: EPA-EFE/Index

DINAMO je sinoć protiv Šahtara (3:1) prokockao pobjedu i tako umanjio sebi šanse za prolazak skupine, ali i hrvatskom nogometu da u sezoni 2021./22. ima dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka.

Svaka pobjeda u skupini europskih natjecanja za državu vrijedi dva boda, a neriješeni ishod jedan bod i onda se taj učinak dijeli s brojem klubova koji su u aktualnoj sezoni krenuli iz pojedine države. Dinamo je tako sinoć Hrvatskoj donio 0,250 bodova, a da je sačuvao dva gola prednosti u sudačkoj nadoknadi, mogao je donijeti 0,500. 

Ipak, i 0,250 bodova bilo je dovoljno da Hrvatska preskoči Srbiju i zauzme 17. mjesto. Hrvatska i Srbija bore se s Grčkom, Ciprom i Škotskom za 15. mjesto koje donosi dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka. Srbi i Škoti imaju najslabiji koeficijent, ali i najviše klubova koji su ostali u natjecanju. 

Trenutno Hrvatska s 24.875 bodova drži 17. poziciju, a ona u sezoni 2021./22. donosi jednog predstavnika u Ligi prvaka, nijednog u Europa ligi i tri u novom natjecanju Konferencijskoj ligi. Ako bi Dinamo uspio odvesti Hrvatsku do 15. mjesta, onda bi Hrvatska imala dva predstavnika u Ligi prvaka, jednog u Europa ligi i dva u Konferencijskoj ligi. 

Dinamov plasman u osminu finala vjerojatno bi bio dovoljan za prestizanje Grka i Ciprana

Ako Dinamo prođe skupinu, to bi vjerojatno bilo dovoljno za 15. mjesto, ali hrvatski prvak je u teškoj situaciji jer sada u utakmicama protiv Atalante i Manchester Cityja mora osvojiti više bodova nego Šahtar protiv istih rivala. 

Sinoć su i Grci (25.300) i Srbi (24.750) ostali bez bodova jer su poraze doživjeli Olympiakos i Crvena zvezda, a večeras svojim zemljama mogu donijeti bodove APOEL (Cipar), Partizan (Srbija) te Celtic i Rangers (Škotska). APOEL igra protiv azerbajdžanskog Qarabaga, a Partizan protiv Manchester Uniteda, Celtic gostuje kod Lazija, a Rangersi dočekuju Porto. 

 

Problem za Hrvatsku predstavlja što su Olympiakos i Zvezda u istoj skupini te će jedan od ta dva kluba dočekati proljeće u Europi, barem u Europa ligi. Partizan će se s AZ-om boriti za prolazak skupine u Europa ligi, APOEL s Qarabagom i Dudelangeom, Celtic je prvi u svojoj skupini, a utakmica Rangersa i Porta mogla bi biti odlučujuća za prolazak škotskog kluba. 

Pročitajte više