formula 1

Hamilton briljantnom vožnjom slavio u Barceloni. Za Verstappenom je kasnio 23 sekunde

Foto: EPA-EFE

NEVJEROJATNI Lewis Hamilton pobijedio je na Velikoj nagradi Španjolske i povećao prednost ispred Maxa Verstappena na 14 bodova.

Verstappen je u Barceloni bio drugi, a Hamiltonov momčadski kolega Valtteri Bottas završio je utrku na trećemu mjestu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Sjajni Hamilton je 21 krug prije kraja utrke zaostajao gotovo 23 sekunde za vodećim Verstappenom, ali je fantastičnom vožnjom i odličnom strategijom Mercedesa na kraju došao do pobjede.

Verstappen je u prvom zavoju prešao Hamiltona, koji je startao s pole-positiona, i držao vodstvo, ali se nije uspio dovoljno odvojiti od Britanca. Nizozemac je prvi krenuo u boks, a Hamilton je ostao na stazi još četiri kruga kako bi stvorio prednost.

Sjajna taktika Mercedesa

Kad je izašao iz boksa, kasnio je za Verstappenom 5.5 sekundi i u tri kruga mu se potpuno približio. Devet krugova naganjao je Maxa, ali na uskoj stazi nije imao prostora da prestigne. 

I onda je Mercedes, potpuno neočekivano, 24 kruga prije kraja vratio Hamiltona ponovno u  boks po novi set guma. Kad se vratio na stazu, Hamilton je zaostajao 22.5 sekunde, ali su u Mercedesu izračunali da će na novim gumama u zadnjem krugu uhvatiti Verstappena.

Hamilton je počeo letjeti po stazi skidajući i po dvije sekunde Verstappenove prednosti po krugu, ali ga je u jednom trenutku kolega Valtteri Bottas stajao jedne sekunde budući da je Finac, suprotno momčadskim instrukcijama, zaštopao Hamiltona.

Kad ga je Bottas propustio, Hamilton je strašnom vožnjom šest krugova prije kraja prestigao Verstappena na istom mjestu gdje je Nizozemac njega u prvom krugu.

Hamiltonu je to bila treća ovosezonska pobjeda te trenutačno ima 94 boda. Verstappen, koji je odvozio najbrži krug i tako zaradio bonus bod, ima ukupno 80 bodova, a Bottas 47.

Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Monte Carlu.

Pročitajte više