Cibona na obljetnicu dočekuje Cedevitu: Je li to isti klub koji je prije 25 godina pokorio Europu?

IGRA sudbine htjela je da na 25. obljetnicu Ciboninog osvajanja naslova prvaka Europe u Draženov dom stigne Cedevita. Dok su Vukovi '86. harali Europom, Tedeschijev ambiciozni projekt još nije ni postojao, no danas su stvari dijametralno suprotne - Cedevita je prije par dana ispisala noviju povijest hrvatske košarke, dok je Cibona zbog loših rezultata ispala iz Eurolige.

Prilika je to da se prisjetimo Ciboninih dana ponosa i slave kad ih je pri povratku iz Budimpešte od mađarske granice do Zagreba špalir ljudi čekao i pozdravljao. Doček u Zagrebu, pred Domom sportova, bio je čudesan, a završio je tako da su tisuće navijača na rukama odnijele Dražena Petrovića do njegova stana.

Cibona je za drugi uzastopni europski naslov ('85 je u Ateni nadigrala Real) pobijedila Žalgiris 94:82 u budimpeštanskoj dvorani Sportcsarnok, prepunoj navijača sa Ciboninim i Dinamovim obilježjima. Bio je to dvoboj Dražena Petrovića i Arvydasa Sabonisa.

Litavci, tada prvaci SSSR, su pritisnuli Dražena, udvajali ga i tako ga ograničili na samo 22 koša. Petrović je naime, te sezone u svim natjecanjima bio na prosjeku od 41.4 poena, a samo u Kupu prvaka na 37.0 poena!

Sabonis je nadmašio Dražena (27 poena i 14 skokova), ali Cibona je imala i raspoložene Danka Cvjetičanina (24), Svena Ušića (23), Zorana Čuturu (16)... Osim poraza, Sabonis se uspio i osramotiti jer je potpuno izgubio živce i nokautirao Mihovila Nakića zbog čega je zaradio i isključenje.

Cibonin sastav, koji je u budimpeštanskom finalu vodio Željko Pavličević: Danko Cvjetičanin, Dražen Petrović, Sven Ušić, Mihovil Nakić, Branko Vukičević, Zoran Čutura, Adnan Bečić, Damir Pavličević, Dražen Anzulović i Franjo Arapović.


Večeras na utakmici neće biti Željko Pavličević koji je u Japanu i Darko Cvjetičanin koji je skaut u Madridu.

25 godina kasnije

25 godina kasnije, sasvim druga slika. Cibona u hrvatskoj Ligi za prvaka dočekuje Cedevitu (susret počinje u 20 sati) nakon što je u prva dva kola sa po 23 razlike poražena od Zadra i Borika. Vukovi će ovu utakmicu iskoristiti na sjećanje na '86. pa su nadajući se punoj dvorani odlučili da će cijena ulaznica biti simboličnih 10 kuna. Svoje navijače u Draženov dom pozvali su i u Cedeviti.

Organizatori su za sve posjetitelje pripremili brojna iznenađenja, a u zabavnom dijelu programa nastupit će još jedan simbol Zagreba '80-ih - Novi Fosili, plesne skupine i brojna zabavna iznenađenja. U svakoj od pauza četvrtina gledatelje očekuje zabavno-plesni show, a nastup zagrebačkih glazbenih legendi Novih fosila najavljen je za pauzu na poluvremenu utakmice.

Aco Petrović '86. bio u JNA u Sarajevu

Cibonu će danas voditi već treći trener ove sezone. Nakon Zdravka Radulovića i Dražena Anzulovića nimalo laganog posla uhvatio se Joke Vranković, izbornik hrvatske reprezentacije.

"Prve treninge iskoristili smo kako bismo dobili uvid u stanje momčadi. Dobro poznajemo Cedevitu, ali se nećemo posebno koncentrirati na njih jer moramo krenuti od sebe. Imamo mladu momčad i moramo odigrati kako to Cibona mora na svom parketu. Tako ćemo izaći iz krize. Samopouzdanje nam je poljuljano, ali kad zadovoljimo obvezne segmente u igri, naša forma će se popraviti", kaže Anzulović.


Aco Petrović, trener Cedevite je 1986. Ciboninu pobjedu pratio iz Sarajeva. Tamo je bio na služenju vojnog roka u JNA.

"Treba biti oprezan s Cibonom jer promjena trenera često zna potaknuti igrače da daju i više no što mogu u prvim utakmicama", rekao je Petrović koji se veseli što će dvorana biti puna:

"Puno je ljepše kad se igra u takvom ambijentu. Mi smo ove sezone navikli na pune gostujuće dvorane, sjetimo se samo Madrida i 15000 gledatelja, tako da nam to neće biti problem. Dapače, moji igrači obožavaju takav ambijent."

Pročitajte više