Ćiro: Ispalo mi je zubalo od deranja u svlačionici, spasio nas je Slaven Bilić

Foto: Getty Images / Guliver image 

ĆIRO BLAŽEVIĆ prije 20 godina igrao je paklenu utakmicu protiv Grčke u Solunu. Hrvatska se borila za plasman na SP u Francuskoj '98., a bila je daleko od cilja. Ćirina reprezentacija ispraćena je "nekrolozima" na teško gostovanje. Na terenu ništa nije išlo prema planu. Sijevali su promašaji, nervoza je bila nesnošljiva. U 74. minuti iz igre izlazi centralna figura u igri Hrvatske, Robi Prosinečki. Ćiro uvodi Vlaovića i Cvitanovića, iz igre izlazi i Bokšić. Debitirao je i Silvio Marić. Ćiro je uporno kombinirao i tražio čovjeka koji može riješiti problem. U 74. minuti zabio je Davor Šuker. 

"Nakon svih tih promašaja, zakleo sam se da moram zabiti. I zabio sam", rekao je tada Šuker.

Hrvatska još nije bila sigurna, u Ateni u zadnjem kolu spasila nas je obrana, legendarni Peter Schmeichel, no Šuker je ostao upamćen kao igrač odluke u jednoj od najtežih borbi hrvatske reprezentacije. Ćiro se s tim nije nikada nije u potpunosti složio. I danas ističe ulogu Slavena Bilića.

"To je bila povijesna pobjeda. U Grčku smo otišli na strijeljanje. Šuker je zabio pogodak, ali svatko tko razumije nogomet, zna da nas je spasio Slaven Bilić! Presudna je bila odluka da ga s mjesta stopera premjestim u središnjicu, kada sam vidio s kakvom se lakoćom nosi s Grcima. Tako je lako eliminirao protivnika. Prošao je jednog, drugog, trećeg i dodao Šukeru", podsjetio je Ćiro.

Čulo se kako igračima u svlačionici kucaju srca, pitajte Bilića 

Prepričao nam je dramu koja se odvijala u hrvatskoj svlačionici tijekom poluvremena. 

"Bilić je u jednom štivu opisao tu povijesnu anegdotu iz Grčke. Rekao je da se u svlačionici tijekom sastanka čulo kako kucaju srca naših igrača. Situacija je bila teška, morali smo pobijediti utakmicu da ostanemo u igri. Znate, bila je to i moja posljednja prilika, nasljednike su već pronašli. Rekao sam igračima da smo danas možda posljednji put zajedno. Ako ne uspijemo, ja odlazim, ali vi ćete za mene i dalje biti najbolji igrači na svijetu. Tada sam odglumio ispad i zaderao se: 'Ma nema možda, morate pobijediti. Niste ovdje bitni vi, niti ja. Dok sam urlao na njih, ispalo mi je zubalo, a oni su glumili da nisu vidjeli. Toliko je situacija bila napeta."

Napeto će biti i večeras na Maksimiru.

"Veliki sam optimist. Dalić razumije nogomet, a vidim i da igrači razumiju njega. Hrvatska mora biti odlučna i žustra. Pozitivna agresivnost je put prema pobjedi. Prognoziram komfornu pobjedu, 2:0 ili 3:0 za Hrvatsku. Znate da nisam baš dobar prognozer, ali u posljednje vrijeme sam se popravio." 

Pročitajte više