DINAMO - MANCHESTER CITY

"Dajemo sve titule da United ispadne iz lige, a Hrvati su čudo. Jednog pamtimo"

Foto: Index

BEZ OBILJEŽJA, dobro raspoloženi i nasmijani Cityjevi navijači su od jutra šetali po zagrebačkim ulicama i zagrijavali se za utakmicu Dinama i Cityja u posljednjem kolu skupine C Lige prvaka.

U manjim skupinama kretali su se centrom grada, a mogli ste ih prepoznati po naglasku i činjenici da su jedini koji sjede i piju pivo na otvorenim terasama na 2 stupnja. Za engleske prilike Cityjevi navijači nisu bili kao neki njihovi poznatiji kolege. Nije bilo zastava na terasama, nisu imali dresove ni šalove, a jedini transparent koji je visio iznad jednog zagrebačkog kafića ubrzo je uklonjen, navodno na sugestiju policije.

"Pazimo na sebe. Nismo došli raditi nerede i ne želimo nekoga isprovocirati dresovima ili šalovima. Ne treba nam to. Božićno je vrijeme, Zagreb je prekrasan i došli smo uživati. Hrana je jeftina, a odlična, pivo je jeftino, a i smještaj", rekla nam je skupina četiri Cityjeva navijača koji su redali piva u jednom kafiću u Tkalčićevoj ulici.

Ne zanima ih utakmica

"Utakmica? Zaista nas ne zanima. Dobili, izgubili svejedno je, a mislim da ćemo izgubiti. Nikome se ne igra ta utakmica osim možda Guardioli koji je luđak i ne voli gubiti. Za vas je šteta što smo izgubili od Uniteda i Pep sad sigurno želi dobiti ovu utakmicu jer njegovo je pravilo da se dvije zaredom ne smiju izgubiti. No svejedno, mislim da Dinamo ima odličnu šansu", kaže jedan od dobro raspoloženih Engleza.

Svi su iz Manchestera i svi su navijači Cityja od malih nogu. Bili su uz City i u 3. ligi, bili su i u gostima kod Blackburna 2000. godine kad se klub vratio u Premiership, a svi su bili na Etihadu i onog dana kad je Sergio Agüero u 95. minuti zabio za naslov prvaka ispred Uniteda.

"To je bio najbolji dan u mojem životu. Bez konkurencije. Osvojili smo naslov i to ispred Uniteda. Ima li išta bolje? Bio sam točno iza gola na koji je Sergio zabio, to nikad neću zaboraviti", kaže jedan, a drugi ga prekida:

"Ma, ja dajem sve titule samo da vidim kako United ispada iz lige. To bi bilo divno."

Manchester United im je trn u oku, a dok smo sjedili sa strane čuli smo kako prepričavaju derbi koji je City u nedjelju na Etihadu izgubio 2:1. Njihova momčad je tim porazom gotovo sigurno ispala iz utrke za naslov prvaka.

"Gotovo je to, Liverpool je prvak. Prejaki su, a naš pad se morao dogoditi kad-tad. Ne možemo biti nezadovoljni jer smo u posljednje dvije sezone bili fantastični. Sve je dobro dok United nije ispred nas. Što se mene tiče, možemo biti i 15. na tablici samo dok su oni ispod nas", kažu uglas.

City je dugo bio klub koji je uglavnom životario u Premiershipu, sve dok ga nije kupio tajlandski tajkun Takshin Shinawatra. Ali pod njegovom vladavinom je City izgledao kao reality show. Dovođeni su razni igrači, neki od njih su čak i štrajkali, a u to vrijeme u City je bio došao i Vedran Ćorluka. Bivši hrvatski reprezentativac je u ljeto 2008. godine stigao za 13 milijuna eura.

Spor, ali fantastičan

"Charlie Ćorluka? Kako ga se ne bi sjećali!? Svi Cityjevi navijači ga jako vole i cijene. Pamtimo ga. Nije bio pretjerano brz, ali je bio briljantan nogometni um. Baš mi je bio jako drag i bilo mi je krivo kad smo ga prodali Spursima. Umjesto njega je došao Pablo Zabaleta o kojemu nismo imali pojma, ali je kasnije postao legenda", pričaju navijači koji su puni poštovanja za hrvatsku reprezentaciju. 

Bili su u Rusiji na SP-u i dobro pamte poraz i Mandžukićev gol u produžecima.

"Imali ste sjajnu reprezentaciju i potpuno zasluženo ste nas dobili. Ma, da je i Kane zabio onu šansu za 2:0, ja mislim da bi Hrvatska okrenula. Bila je to vaša godina, ginuli ste na terenu. Čekaj, koliko vas Hrvata ima? Četiri-pet milijuna? Nevjerojatno je da ste dogurali do finala Svjetskog prvenstva. Ne znam jeste li i sami svjesni kakav je to rezultat, vi Hrvati ste nevjerojatni", rekao je jedan od Engleza i dodao:

"Pa ima vas kao Škota, a što su oni napravili? Nisu se ni plasirali nigdje, ha ha."

Naravno, nisu znali da je 14 hrvatskih reprezentativaca na SP-u došlo iz Dinamove škole. 

"Četrnaest!? Taj klub očito jako dobro radi. Mi u Cityju to još nemamo, ali ne možemo se žaliti. Bilo je romantično ispadati iz lige i vraćati se, ali sad je puno ljepše kad pobjeđujemo i kad smo jaki. Pustite te priče o modernom nogometu, svaki nogometni navijač želi da je njegov klub uspješan i tko kaže da nije tako - laže. Osvojit ćemo jednog dana valjda i Ligu prvaka, ali Premiership nam je najvažniji", zaključili su Cityjevi navijači.

Pročitajte više