HRVATSKA REPREZENTACIJA

Dalić za Index u jednoj rečenici komentirao zašto gubimo Bornu Sosu

Foto: Hina

IZBORNIK Zlatko Dalić za Index je u jednoj rečenici komentirao situaciju s mladim reprezentativcem Bornom Sosom, koji je u tajnoj operaciji njemačkog nogometnog saveza dobio njemačko državljanstvo te čeka poziv Joachima Löwa za Europsko prvenstvo.

"Svatko ima pravo birati hoće li igrati za Hrvatsku ili gdje god hoće. Eto, neću više ništa komentirati sada", kazao nam je izbornik Dalić koji je nedavno u intervjuu za Index najavio da ozbiljno računa na Sosu na predstojećem Europskom prvenstvu. 

Njemački izbornik bio je brži, a kako javlja Bild Sosa se već nalazi na popisu Löwa za Euro, gdje Njemačka igra u skupini s Francuskom, Portugalom i Mađarskom. 

"Da, Sosa je već trebao biti u A reprezentaciji ali je suspendiran zbog crvenog kartona i mora propustiti dvije utakmice. U mladoj reprezentaciji zamijenit će ga Bradarić koji bi također bio kod nas da nije takva situacija. Razmišljali smo da priključimo Sosu kad mu istekne suspenzija, ali mlade u trećoj utakmici na Euru čeka Engleska. Nisam tip koji gleda samo sebe i ne mogu Bišćanu uzeti važne igrače pa ih onda staviti u drugi plan za rezervu. Dogovorili smo se da je najbolja odluka da idu na Euro za mlade, to je šansa koju im ne mogu oduzeti. Oni su budućnost Hrvatske i uskoro ih očekujemo u A reprezentaciji", kazao nam je Dalić.

Najavio je i da će o slučaju uskoro očitovati Hrvatski nogometni savez.

Nijemci ga dugo prate, izbornici Hrvatske nisu znali 

Sosa je jedan od najvećih hrvatskih talenata koji igra na poziciji lijevog beka i briljira u Stuttgartu. Jedan je od najboljih ofenzivnih bekova Bundeslige. Prema procjeni Transfermarkta vrijedi 12 milijuna eura, ove sezone je odigrao 25 utakmica za Stuttgart i upisao 10 asistencija. Hrvatska reprezentacija još od oproštaja Roberta Jarnija traži pravo rješenje na deficitarnoj poziciji lijevog bočnog, a igrača poput Sose nije imala 20 godina.

Kako Index doznaje, njemački savez dugo je pratio 23-godišnjeg lijevog beka Stuttgarta i po hitnom postupku pripremio teren za njegovo priključivanje reprezentaciji Njemačke. Sosa je stekao uvjete za njemačko državljanstvo jer mu je majka rođena u Berlinu. 

Hrvatska gubi velikog talenta koji briljira u Bundesligi, gdje je stigao iz Dinama 2018. godine u transferu teškom šest milijuna eura. Već tri godine čeka nastup za A reprezentaciju, dok je za mladu reprezentaciju odigrao 19 utakmica, ali je u zadnji čas zbog problema s koljenom otpao s popisa za Europsko prvenstvo mladih na kojem se ekipa Igora Bišćana probila do četvrtfinala te krajem svibnja igra protiv Španjolske. Kontaktirali smo izbornika Bišćana, koji je veliki zaljubljenik u Sosu i uvijek je o njemu govorio u superlativima. Kratko nam je kazao da ne zna apsolutno ništa o ovom slučaju.



Grafika za Index: SofaScore 

Pročitajte više