DAN KAD JE UMRO BRAZIL Što se promijenilo od "one" utakmice?

Foto: Screenshot

NJEMAČKA i Brazil sutra će u Berlinu igrati prijateljsku utakmicu u prvom susretu nakon polufinala SP-a 2014. godine i "one" pobjede Nijemaca 7:1.

Trebao je to biti festival nogometa dviju neporaženih i po mnogima najboljih momčadi tog Svjetskog prvenstva, a pretvorio se u možda i najnevjerojatniju utakmicu u povijesti. Domaćin Brazil dobio je sve dvije od tri utakmice u skupini uključujući i otvaranje protiv Hrvatske te potom na penale prošao Čile u osmini finala i dobio Kolumbiju 2:1 u četvrtfinalu. Odlični Nijemci osvojili su sedam bodova u skupini i onda prošli Alžir nakon produžetka te pobijedili Francuze 1:0.

U Belo Horizonteu je Scolarijeva momčad došla bez suspendiranog Thiaga Silve i ozlijeđenog Neymara, kojemu je u na utakmici protiv Kolumbije pukao kralježak. U atmosferi strašnog pritiska javnosti koja je očekivala titulu svjetskih prvaka, Brazilci su jednostavno - pukli. Čak su i dobro, hrabro otvorili utakmicu, ali su Nijemci poveli već u 11. minuti nakon što je Müller ubačaj iz kornera zabio za 1:0.

Vodeći gol vidno je ošamutio domaćine koji su još nešto pokušavali sljedećih nekoliko minuta i držali se do 23. minute. Što se dogodilo u sljedeće četiri minute i danas, četiri godine kasnije teško je riječima objasniti, a Brazilcima je to bilo i ostalo četiri najcrnije minute u kompletnoj povijesti te velike nacije.

Već nakon prvog gola u Brazilce se uvukla velika nesigurnost što je momčad kao što je Njemačka kažnjavala svakim prelaskom centra. Prvo je u 23. minuti Kroos odlično pronašao Thomasa Mullera u srcu šesnaesterca, kojemu je Marcelo zakasnio izaći u ofsajd zamku barem pet metara. Bayernov igrača ostavlja loptu za Klosea kojemu Julio Cesar brani prvi, ali ne i drugi udarac.

Od tog trenutka do kraja susreta Brazil je izgledao kao ekipa u kvartovskom haklu koja se predala protiv dvostruko boljeg protivnika. Minutu kasnije Lahm će s boka poslati loptu na vrh šesnaesterca odakle će Kroos vanjskim felšem pogoditi bliži kut, a u sljedećem napadu Kroos će uzeti loptu Paulinhu na 25 metara i onda u kombinaciji s Khedirom povaljati cijelu brazilsku obranu, odnosno ono što je od nje ostalo, za 4:0. Na isti način će četiri minute potpune apokalipse okončati Khedira u 29. minuti.

Izgledalo je kao da Nijemci mogu, ako požele, zabiti pet, osam ili 12 golova. Ako treba. No nakon što je Julio Cesar obranio udarac Kroosa, Elf je malo stao i na poluvrijeme se otišlo s nestvarnih 0:5.

"Dogovorili smo se u poluvremenu da moramo ostati fokusirani i da nema potrebe da ih dodatno ponižavamo. Siguran sam da im je bilo užasno teško", rekao je nakon utakmice Mats Hummels.

U prijevodu, Nijemci su se 11 Brazilaca na terenu, 58.000 na tribinama i svih 208 milijuna koji su u svojim domovima u nevjerici gledali prijenos - smilovali. Svi osim Andrea Schürrlea koji je ušao u 58. minuti i kojemu se baš igralo pa je do kraja zabio još dva gola prije nego što će Oscar u sudačkoj nadoknadi postaviti konačnih 1:7.

Izbornik Luiz Felipe Scolari, kojeg su novinari i stručnjaci nagazili zbog samoubilačke taktike protiv superbrze Njemačke, prihvatio je svu krivnju za debakl i nakon poraza 0:3 od Nizozemske u utakmici za treće mjesto podnio ostavku. Fred, koji je bio jedan od najlošijih igrača oprostio se od reprezentacije, a David Luiz i Julio Cesar su se javno ispričali naciji koja je tražila odgovore za najveću sramotu u povijesti.

Veliki Nijemci koji nakon trećeg gola više nisu pretjerano ni slavili golove, nakon utakmice su izjavili da su tijekom prvog poluvremena shvatili da se događa nešto jako čudno. Izbornik Joachim Löw, Philipp Lahm i Per Mertesacker tješili su Brazilce i govorili kako je pritisak kojemu su bili izloženi bio jednostavno neizdrživ. Poraz je na Twitteru komentirala i brazilska predsjednica Dilma Rousseff, a brazilske novine izlazile su s crno-bijelim naslovnicama i dramatičnim naslovima poput "Brazil je umro".

SP 2014., polufinale:

Brazil - Njemačka 1:7 (Oscar 90' / Müller 11', Klose 23', Kroos 24', 26', Khedira 29', Schürrle 69', 79')

Brazil: Julio Cesar, Marcelo, Dante, David Luiz, Maicon, Bernard, Fernandinho, Luiz Gustavo, Hulk, Oscar, Fred

Njemačka: Neuer, Höwedes, Hummels, Boateng, Lahm, Özil, Schweinsteiger, Kroos, Khedira, Müller, Klose

Nijemci su na kraju osvojili SP golom Marija Götzea u produžetku protiv Argentine, a posramljenu brazilsku reprezentaciju preuzeo je Dunga. Uslijedio je debakl na Copa Americi 2015. godine gdje je Brazil ispao u četvrtfinalu na penale od Paragvaja da bi sljedeće godine, na jubilarnoj 100. Copa Americi prvi put nakon 1987. godine ispao u skupini. Brazil je dotaknuo dno na najbrutalniji način.

Reprezentacija je djelovala bezglavo i jadno, Dunga je dobio "nogu" i onda je na klupu u lipnju 2016. sjeo Tite koji je te sezone s Corinthiansom osvojio naslov prvaka. Doslovno preko noći sjajni trener preporodio je reprezentaciju.

Vratio je u kadar Marcela i Thiaga Silvu, pozvao je i mladog Gabriela Jesusa i cijelu igru preselio je 30-ak metara više od svojeg gola. Uplašeni i defenzivno orijentirani Dungin Brazil najednom je počeo podsjećati na Brazil iz najboljih dana, najviše zahvaljujući Titeu.

"Nisam mislio da će biti tako jednostavno, da ćemo tako lako pobjeđivati", rekao je Tite nakon što je dobio prvih osam utakmica kvalifikacija i pobjedom 3:0 protiv Paragvaja osigurao plasman u Rusiju godinu i tri mjeseca prije početka turnira.

Jedini poraz u 18 utakmica koliko je vodio Tite je upisao u prijateljskoj utakmici protiv Argentine (0:1), a primio je ukupno samo pet golova. Manje nego Scolari te ružne večeri u lipnju 2014. godine u Belo Horizonteu.

Nijemci su, s druge strane, i dalje "dosadno" dobri. Na Euru 2016. ispali su od Francuza tek u polufinalu, a remijem sa Španjolskom u petak su izjednačili rekord od 23 službene utakmice bez poraza. Mijenjaju se igrači, dolaze mladi, a Njemačka i dalje igra nemoguće dobro.

Sutra u 20:45 u Berlinu neće biti puno igrača iz "one" utakmice. Julio Cesar vratio se u Flamengo i više ne brani za reprezentaciju. Maicon je trenutačno bez kluba, a Dante više ne igra za reprezentaciju. Oscar i Hulk haklaju u Kini, a Bernard više nije u Titeovim planovima.

Njemačka je također promijenila generaciju u odnosu na onu koja je ponizila Brazilce, ali bez oscilacija. Manuel Neuer uskoro bi se trebao vratiti nakon ozljede, a Philipp Lahm je završio karijeru. Bastian Schweinsteiger se u kolovozu 2016. godine oprostio od reprezentacije i otišao u Chicago Fire, a stari dobri Miroslav Klose je završio karijeru.

Iako su kosturi obje reprezentacije ostali isti ili slični, u Njemačkoj sad u napadu igra Timo Werner dok Mario Gomez čeka na klupi. Tu je i mladi Joshua Kimmich, dok su u reprezentaciju pozvani Lars Stindl, Sebastian Rudy, Süle, Rüdiger, Goretzka i drugi.

Brazil je, kao i uvijek, ponovno kombinacija igrača iz Europe i domaće lige, ali ovaj put igraju samo najbolji i oni koji zaista zaslužuju biti u reprezentaciji. Za kreativnost su zaduženi Coutinho i Willian, fantastični Casemiro im čuva leđa, a Douglas Costa je također na jako visokom nivou.

U Berlinu bi trebali i jedni i drugi igrati u najjačim sastavima. Igrali su i 2014. u Belo Horizonteu pa znamo kako je završilo. No okolnosti su puno drukčije i nije nemoguće da upravo ove dvije reprezentacije u Rusiji vidimo u finalu...

Pročitajte više