POVIJEST HNL-a

Dinamo je trebao pobjedu protiv zadnjeg kluba HNL-a za svjetski rekord. Nije uspio

Foto: Screenshot

PRIJE točno trinaest godina Dinamo je gostovao u Varaždinu kod prvoligaša Varteksa. Igralo se deveto kolo HNL-a i po svemu je to trebao biti lagani posao za Dinamo.

Modri su pobijedili u 28 ligaških utakmica prije toga zaredom, a Varteks se nalazio na dnu ljestvice bez ijedne pobjede. Dinamu je trebala samo jedna pobjeda da dostigne rekord koji je držala Benfica, a postavila ga je između 1971. i 1973. godine. 

Ipak, nezamislivo se dogodilo. Varteks je već u petoj minuti proveo preko Brazilca Fabija. Balaban je sredinom prvog poluvremena izjednačio, ali Prahić i Etto (autogol) u razmaku od jedne minute osiguravaju Varteksu velikih 3:1 na poluvremenu. Dinamo se vratio u utakmicu preko Pokrivača (51. minuta) i Modrića (89. minuta), ali je legendarni Miljenko Mumlek prekrasnim golom iz slobodnog udarca u devedesetoj minuti donio sva tri boda svom klubu.

Odmah nakon susreta pokrenuta je priča kako se radilo o namještenoj utakmici s obzirom na to da je koeficijent na pobjedu Varteksa na nekim kladionicama bio skoro 20. 

Trener Dinama bio je Branko Ivanković, a ispostavit će se da je tu započeo pad njegovog prvog od tri mandata na klupi Dinama.

Pročitajte više