DINAMO NE MOŽE SAM Hrvatska gubi dva mjesta u Ligi prvaka?

Foto: Getty Images / Guliver image 
 
IAKO smo još početkom rujna pisali kako su hrvatski klubovi sjajnim ovosezonskih nastupima gotovo osigurali dva predstavnika u Ligi prvaka, dosadašnji vrlo dobri rezultati tri austrijska kluba u skupinama EL, bacaju potpuno drugačije svijetlo na cijelu priču. Naime, iz sadašnje perspektive, čini se vrlo vjerojatnim kako bi do kraja prosinca Austrija ipak mogla preteći Hrvatsku u borbi za to famozno 15. mjesto.
 
Prisjetimo se, Dinamo je plasmanom u skupine Lige prvaka hrvatskim klubovima donio velika četiri bonus boda, no kako ovo natjecanje odmiče, sve je jasnije kako će ga Modri završiti bez bodova, pogotovo jer im još slijede dva teška gostovanja u Torinu i Sevilli. Istovremeno, Austrijanci su u prva tri kola osvojili čak devet bodova u Europa ligi, približivši se Hrvatima na svega 1.650 bodova razlike.
 
Austrijanci prestižu hrvatske klubove s tri pobjede i remijem u preostalih devet utakmica El
 
To u prijevodu znači da im nedostaju još tri pobjede i remi, odnosno dvije pobjede i tri remija ili pak pobjeda i pet remija, kako bi na prestigli Hrvatsku za 0.1 bod, kojim bi si od pak sezone 2018./2019. opet zagarantirali dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ono što se još prije dva mjeseca činilo gotovo nemoguće, sada je vrlo izvjesno, posebice što bi bečka Austrija mogla vrlo lako proći skupinu.
 
Ipak nema sumnje da je sve puno jednostavnije u teoriji no u praksi jer dok su Bečani bez dvojbe najveća nada austrijskih predstavnika, s obzirom na protivnike i raspored, moglo bi se lako ispostaviti da bečki Rapid i Red Bull Salzburg do kraja natjecanja ne osvoje nijedan bod. Pogledajmo zato situaciju u svakoj od ovih grupa.
 
Austrija Beč kao najveća prijetnja
 
Nakon tri kola situacija u skupini E vrlo je zabrinjavajuća iz hrvatske perspektive. Naime, bečka Austrija u vodstvu je sa pet bodova, koliko ima i drugoplasirana Roma. Astra je treća sa tri boda, a Viktorija Plzen posljednja sa dva boda. U sljedećem kolu, 3. studenog bečka Austrija dočekuje Romu, dok je 24. studenog također domaćin rumunjskoj Astri. U posljednjem kolu pak Austrijanci idu na noge češkoj Viktoriji.
 
Za očekivati je kako će Bečani u ova tri susreta upisati najmanje četiri boda, što će im gotovo sigurno biti dovoljno za plasman u šesnaestinu finala. Presudan će biti dvoboj s Astrom krajem studenog, koju je Austrija već svladala u Rumunjskoj. Ukoliko se Rumunji osvete za taj poraz, momčad iz Beča tražit će prolaz u posljednjem kolu na gostovanju u Češkoj. Kako bilo, jasno je da Austria predstavlja najveću prijetnju hr klubovima.
 
 
Rapid Beč odlično krenuo, ali skupina F je vrlo zahtjevna
 
U skupini F još jedan austrijski predstavnik vrlo dobro stoji na ljestvici. Naime, nakon tri susreta Rapid s četiri boda dijeli drugo mjesto s talijanskim Sassuolom. Na prvom je mjestu belgijski Genk, a posljednji Athletic Bilbao. Rapid je u prvom kolu kući svladao Belgijance, zatim minimalno izgubio na gostovanju kod Athletic Bilbaoa da bi u četvrtak remizirao kući sa Sassuolom.
 
Bečani sada prvo gostuju kod Talijana, a onda kod Genka, dok u posljednjem kolu dočekuju Bilbao. Za očekivati je kako u ove tri utakmice neće osvojiti više od dva boda, jedan eventualno na gostovanju kod Genka, a drugi kući protiv Bilbaoa, što im nikako nije dovoljno za prolazak dalje. Rapid je do sada odradio lakši dio posla i teško je za vjerovati kako mogu napraviti nova iznenađenja.
Red Bull Salzburg gotovo bez šansi u skupini I
 
Posljednji austrijski predstavnik Red Bull Salzburg igra u vjerojatno najtežoj skupini ovogodišnje Europa lige. Nakon tri kola u vodstvu je Schalke s devet bodova, drugi Krasnodar sa šest, treća Nica sa tri, dok je Red Bull na posljednjem mjestu bez bodova. Austrijanci su već dvije utakmice igrali kući, protiv Nice i Krasnodara, obje izgubivši s 1:0, dok su na gostovanju kod Schalkea poraženi s 3:1.
 
Kako ih do kraja grupne fazu tek očekuju teška gostovanja protiv vodeće momčadi Le Championnata Nice i ruskog Krasnodara te domaći dvoboj sa prvoplasiranom ekipom skupine Schalkeom, teško je za vjerovati kako momčad iz Salzburga može osvojiti i bod, međutim za svaki slučaj, u svrhu ovih kalkulacija naznačit ćemo taj jedan bod kao mogući.
 
Pobjeda i četiri remija austrijskih klubova Hrvatsku bi ostavili na 15. mjestu
 
Da rezimiramo. Ukoliko uzmemo u obzir da Austrija Beč u sljedeće četiri utakmice osvoji četiri boda, odnosno upiše pobjedu, remi i poraz, zatim Rapid u istom periodu upiše dva remija i poraz te Red Bull Salzburg remi i dva poraza, austrijski bi klubovi upisali ukupno sedam bodova, odnosno šest kada se gledaju koeficijenti, gdje pobjeda iznosi dva boda.
 
S tih šest bodova, hrvatski bi se predstavnici zadržali na 15. mjestu te bi za dvije sezone, ukoliko ne dođe do drastičnih promjena, trebali imati dva kluba u najcjenjenijem klupskom nogometnom natjecanju svijeta. Jedini potencijalni problem bio bi plasman Austrije Beč u šesnaestinu finala, međutim kako se za to ne dobivaju bonus bodovi, u slučaju poraza u obje utakmice, taj plasman ne bi imao nikakav utjecaj na ljestvicu koeficijenata.

Pročitajte više