Dinamo pokazao svoje pravo lice, ipak nedovoljno za prolaz

DINAMO je u gostima kod Dnjipra pokazao da ne mora uvijek biti beskrvna i nemoćna momčad bez kreacije i inspiracije. Modri su se trudili i borili, u jednom trenutku čak i vodili, no zbog previše propuštenih prilika protiv Dnjipra nisu mogli izboriti više od 1:1, nakon 0:2 u Zagrebu nedovoljno za prolaz.

Hrvatski prvak ove je sezone u Europi odigrao osam utakmica, po četiri u Ligi prvaka i Kupu UEFA. Nažalost, "modri" su upisali tek dvije pobjede (Maribor, MTK), tri remia i tri poraza. Zanimljivo, sve tri utakmice izgubili su od ukrajinskih klubova. Dvije od kijevskog Dinama, te jednu od Dnjipra.

"Pljuska" iz prvog susreta, te posljednji poraz u hrvatskom prvenstvu natjerali su Nikolu Jurčevića na brojne promjene u sastavu. U odnosu na zagrebačku utakmicu Dinamo je u Ukrajini zaigrao sa šest novih igrača (Šarlija, Cesar, Jurić, Poldrugač, Štrok, Bartolović).

Iako su imali minus od dva pogotka Zagrepčani nisu srljali, strpljivom igrom čekali su pogrešku domaćina i svoju priliku iz kontri. Naravno, niti njihov suparnik nije želio previše riskirati.

Dinamo je danas bio posve ravnopravna momčad Ukrajincima, koji su prije dvadeset dana u Zagrebu potpuno dominirali. U 11. minuti Bartolović je propustio stopostotnu priliku.

Treba reći da nas je u prvom poluvremenu jednom prilikom spasio sudac. Šarlija je napravio prekršaj na napadaču domaćina, na rubu ili čak unutar šesnaesterca. Umjesto crvenog kartona za golmana Dinama i kaznenog udarca, Dinamo se izvukao s žutim kartonom za Šarliju.

Dinamo je nastavio pritiskati i u drugom poluvremenu. U 62. minuti Dinamo dolazi u vodstvo. Nakon gužve u šesnaestercu Mijatović ugurava loptu u mrežu domaćina.

Kranjčar je ubacio loptu sa strane, Mijatović je najviše skočio i udarcem glave zaprijetio Kusilju. Ukrajinski vratar kratko je odbio loptu što je iskoristio Sedloski i ugurao loptu u mrežu. U tim trenucima Dinamo je zagospodario terenom i činilo se kako je sposoban dostići zagrebački zaostatak.

Ali, samo tri minute kasnije Venhlinskyj šalje loptu u mrežu Šarlije. Rotan je ukrao loptu na centru, te uposlio Venhlinskyja, koji je sjajnim udarcem sa 16 metara svladao Šarliju. Do kraja utakmice Jurčević je sa tri izmjene sve karte bacio u napad, no rezultat se više nije mijenjao, premda je domaćin imao dvije sjajne prilike.

Ostaje žaliti za utakmicom u Zagrebu. Jer da je Dinamo prije tri tjedna igrao kao danas, Dinamo bi možda uspio ono što mu ne polazi za ruku već godinama - prezimiti.

No, prezimit će Dnjipro, kojem je to najveći uspjeh u novijoj povijesti kluba. Do danas su se mogli podičiti s činjenicom da im nitko ove sezone u Europi na domaćem terenu nije zabio gol, što je kao mala utjeha pošlo za rukom klubu iz Maksimira.

Dnjipro prolazi zasluženo jer Zagrepčani još nemaju zrelu i dovoljno jaku momčad. Ali perspektive, ako je suditi po danas viđenom, u Maksimiru ne nedostaje.

Zadrži li Mamić ovaj sastav, i pojača li ga s mladim lavovima Ljubojevićem i Pranjićem, dovede li pouzdanog Butinu i izvrsog Bošnjaka, Dinamo će iduće sezone imati što tražiti u Europi.

Sastavi

DNJEPROPETROVSK - Stadion Meteor 22.000 gledatelja; Sudac: Zsolt Szabo (Mađarska)

ŽUTI KARTONI: Venhlinskyj (19) za Dnjpro, te Šarlija (26), Mijatović (44) za Dinamo

DNJIPRO - Kuslij, Radčenko, Rusol, Matjuhin, Kostyšyn, Myhajlenko, Šelajev, Maksymjuk, Venhlinskyj, Rykun, Rotanj

DINAMO - Šarlija, Sedloski, Mijatović, Cesar, Mikić, Poldrugač, Agić, Jurić, Štrok, Kranjčar, Bartolović

Iz minute u minutu

59. Dinamo drži loptu u nogama i ima inicijativu, no većina napada raspada se tridesetak metara od šesnaesterca. Kranjčar ovog puta puca na gol s 25 metara, lak plijen za vratara domćina.

50. Udarac Ukrajinaca na vrata Dinama, Šarlija nespretno reagira i gubi loptu, ali uz dosta nesigurnosti ispravlja grešku.

46. Opasan napad domaćina na sreću završava zaleđem.

--- Poluvrijeme 0:0 ---

43. Nakon gužve u šesnaestercu vratar Dnjipra malo se protegnuo i zaustavio udarac glavom Sedloskog.

40. Bartolović iz trka solidno udara s 25 metara, vratar domaćina brani.

31. Nakon spretnog dodavanja Kranjčara Bartoloviću u kazneni prostor, Bartolović ne uspijeva zadržati loptu.

27. Napadu Dnjipra ostavljeno previše prostora, Šelajev u trku sjajno puca s desetak metara, Šarlija krajnjim naporom brani.

25. Ukrajinski napadač izbija sam pred šesnaesterac Dinama, Šarlija istčava i uklizava mu u noge. Šarlija ga ruši na samom rubu šesnaesterca, ili čak unutar, i zarađuje samo žuti karton. Mihailenko odlično puca i pogađa gredu.

23. Opasan udarac iz kuta za Dnjipro zaustavlja i čisti Agić. Nakon toga Ukrajinci pokušavaju formirati napad, opet čisti Agić.

18. Dinamo ima lagani pritisak, koji je do sada reuzultirao jednom pravom prilikom.

11. Bartolović sam samcat dobija loptu u šesnaestercu, no oči u oči s vratarom spetljao se i izgubio loptu.

7. Prvi korner za domaćine, lopta završava u mreži Šarlije, ali prije toga sudac je označio prekršaj.

Pročitajte više