OPROŠTAJ NOWITZKOG

Dirk je promijenio košarku i odrekao se 200 milijuna kako bi ostvario san

Foto: EPA-EFE

NJEMU nije trebala oproštajna turneja. Iako je Dirk Nowitzki zakoračio u četrdesete i upravo završava 21. NBA sezonu u karijeri, veliki Nijemac nikada nije javno objavio da će završiti karijeru nakon ove sezone, iako su to svi zapravo znali. 

Učinio je to sinoć. Uzeo je mikrofon i rekao da je upravo odigrao posljednju domaću utakmicu za Dallas. Publika je ostala šokirana, Dirk je suzdržavao suze. Ne zato što nisu očekivali takvu objavu, već zato što je njegov odlazak postao realnost. Najveći europski košarkaš svih vremena odigrat će još samo jednu utakmicu u svojoj karijeri kada će Mavericksi gostovati kod San Antonio Spursa.

Veliki čovjek

Način na koji je otišao dodatno je uveličao mišljenje koje imam o Dirku Nowitzkom. Kao što sam rekao, nije mu trebala oproštajna turneja kakvu su imali Kobe Bryant i Dwyane Wade. Nema ništa loše u tome, obojica su zaslužila slavljenje njihovih karijera u posljednjim sezonama, ali Dirk je dobio isto bez posebne najave.

Adam Silver uvrstio ga je kao počasnog All-Stara, a Doc Rivers, trener Clippersa, pozvao je time-out u Dirkovoj posljednjoj utakmici u Los Angelesu kako bi na mikrofonu u dvorani poručio publici da ustane i pljeskom pozdravi legendarnog Nijemca. U svakoj dvorani u kojoj je igrao ove sezone dobivao je ovacije protivničkih navijača. U Madison Square Gardenu navijači Knicksa tražili su da se vrati u igru kako bi zabio posljednji koš u slavnoj dvorani. Nowitzki je ušao, nije mogao pogoditi ništa, a svejedno je primao ovacije navijača New Yorka.

Da, njegova košarkaška postignuća velik su razlog tih trenutaka, ali Dirkova skromnost tijekom ove sezone i cijele njegove karijere je ono što ga također čini legendarnim. Nikada nije tražio respekt tijekom svoje karijere, zaslužio ga je.

Još jedan podatak koji pokazuje ljudsku veličinu Nowitzkog je činjenica da je tijekom svoje karijere nekoliko puta prihvatio manji ugovor kako bi Dallas imao više prostora za dovođenja kvalitetnih suigrača s kojima bi napao naslov i ostvario san. Business Insider je utvrdio da je Nijemac kroz karijeru ostavio nevjerojatnih 194 milijuna dolara na stolu kada se odrekao maksimalnih ugovora. Taj novac mogao je dobiti negdje drugdje, ali ostao je vjeran Dallasu jer je tamo sazrio kao igrač i kao čovjek, a želio je osvojiti naslov za grad kojem je dao sve i čiji bi ga navijači obožavali bez obzira na to uspije li u tom pohodu ili ne.

Naslov kada nitko to nije očekivao

A činilo se da neće uspjeti. 2006. bio je blizu kada je stigao do finala gdje ga je čekao Miami Heat. Dallas je poveo 2:0 u seriji, ali Wade, (neki bi rekli i suci) Shaq i ostali pobijedili su u sljedeće četiri utakmice i osvojili naslov. Sljedeće sezone postao je jedini europski igrač s MVP nagradom, ali je ispao u prvoj rundi doigravanja od Golden State Warriorsa. Nowitzki je sljedećih godina uglavnom bilježio poraze u prvoj ili drugoj rundi play-offa i činilo se da je san o naslovu prošao.

A onda, dogodila se slavna 2011. godina kada je započela era supermomčadi. LeBron James napustio je Cleveland i pridružio se Dwyaneu Wadeu i Chrisu Boshu u Miamiju. Velika trojka već je u prvoj sezoni zajedno stigla do finala i očekivala se lagana pobjeda protiv Dallasa koji je fenomenalni Nowitzki kao 32-godišnjak doveo dalje nego što je itko te sezone očekivao. Pali su Blazersi, pa branitelji naslova Lakersi, a u konferencijskom finalu Oklahoma City Thunder tada predvođen talentiranim klincima Kevinom Durantom i Russellom Westbrookom.

U finalu, ponovno je čekao Miami, kao i 2006. Svi su mislili da će biti prevelik zalogaj. Heat je poveo 2:1 u seriji i LeBron je već vidio prvi naslov u karijeri. On i Wade provocirali su Nowitzkog koji je s velikom temperaturom ušao u sljedeći susret, sugerirajući da se Nijemac pretvara da je bolestan i tako opravdava novi poraz. Nowitzki je unatoč očitoj virozi eksplodirao tu večer i izjednačio seriju. Dallas je potom pobijedio i sljedeću utakmicu, a naslov su osvojili tako što je Nijemac postigao 10 poena u četvrtoj četvrtini šestog dvoboja. Proglašen je najboljim igračem tog finala.

Hvala ti, najveći Europljaninu svih vremena

Osobno, to je ono po čemu ću najviše pamtiti Dirka. Uz pomoć dobrih igrača poput Tysona Chandlera, Jasona Kidda i Peje Stojakovića srušio je Jamesa, Wadea i Bosha, trojku koju su već bili proglasili prvacima prije samog finala. Dirk je imao druge planove.

Legendarni Nijemac promijenio je način na koji se igra košarka. Prije njega nitko nije bio tako visok, a da je zabijao toliko konstantno iz vanjskih pozicija. Njegova sposobnost šutiranja je jedan od razloga zašto danas sve više NBA centara gađa trice, a Dirkov slavni fadeaway šut s jedne noge i dalje mnogi danas kopiraju. Također, Nowitzki je veliki razlog zašto je potpisnik ovog teksta uopće zavolio košarku.

Znam da ima onih kojima je pokojni Dražen ili netko drugi najveći europski igrač svih vremena, ali za mene nijedan Europljanin nikad neće biti veći od Dirka Nowitzkog. Nijedan Europljanin nije bio MVP i najbolji igrač šampionske ekipe u najjačoj ligi svijeta. Samo Dirk. A sve što je radio, radio je skromno i sa stilom. 

Tako je otišao. Hvala ti, najveći Europljaninu svih vremena.

 

Pročitajte više