DIV IZ AUSTRALIJE Osvajači Super Bowla na draftu uzeli tipa koji nikad u životu nije igrao američki nogomet

Foto: Screenshot

AKO IMATE 20 godina, nemate nikakvog iskustva igranja američkog nogometa i nadate se da imate budućnost u NFL-u, za vas imamo dobre vijesti - još nije kasno.

Najbolji primjer za to je Australac Jordan Mailata (20) koji se našao na ovogodišnjem NFL draftu i, na opće iznenađenje, bio izabran u 7. rundi. I to ne od bilo koga nego od aktualnih osvajača Super Bowla Philadelphia Eaglesa.

Ne bi to bilo ništa čudno da Mailata, ukratko, nema pojma o američkom nogometu. Australac se nikad u životu nije bavio ovim sportom nego je igrao ragbi u australskoj ligi. No fizičke predispozicije su ono što je zapelo za oko američkim skautima. Mailata je visok 203 centimetra i ima 158 kilograma. Ali ne sala i masti kao igrači iz ofenzivnih linija NFL momčadi, nego 158 kilograma čistih mišića.

Njegov menadžer je sastavio video u kojem Mailata raznosi protivnike i proslijedio ga zainteresiranim ragbijaškim klubovima, a iz čiste zafrkancije poslao ga je i u NFL-ov program za praćenje internacionalnih igrača i, za divno čudo, stigla je ponuda.

U studenom prošle godine pozvan je na treninge na IMG na Floridi, jednu od najpoznatijih američkih sportskih akademija. Zadnjih nekoliko mjeseci je trenirao četiri i pol sata dnevno, a onda još tri sata svaki dan učio pravila i osnove američkog nogometa.

"Zadnja tri ili četiri mjeseca bili su strašno teški. Iskreno, nisam imao blage veze u ovom sportu, no mogu reći da sam pohvatao sve bitno da se mogu baviti ovim sportom. Bio je velik rizik ostaviti se sporta u kojem sam bio dobar i početi s nečim potpuno novim. No bilo je jako uzbudljivo. Nadam se da će me netko izabrati. Ako neće, nema veze", rekao je Mailata uoči početka drafta.

Da ga netko izabere morao je čekati sve do sedmog dana drafta, a onda su ga kao 233. pick uzeli Eaglesi. Kad je čuo vijesti, Mailata je briznuo u plač.

Video s njegovim najboljim akcijama već je postao hit u Sjedinjenim Državama, iako na trenutke izgleda kao neka komedija. Golemi, moćni tip trči s loptom po terenu, protivnički igrači se odbijaju od njega kao čunjevi, a nerijetko na leđima nosi jednog ili dvojicu.

"Nisam bio baš tipični ragbijaš. Taj sport je strašno naporan, osobito za tipa od dva metra i 150 kilograma. No ja sam igrao po pet-deset minuta pred kraj poluvremena i pred kraj utakmice i tako sam radio razliku. Rekli su mi da bih za veću minutažu morao skinuti 25 kilograma, ali to je bilo nemoguće jer ja na tijelu imam samo deset posto masnoća", rekao je Mailata.

Put do prve momčadi Eaglesa bit će jako dug i težak.

"U prvoj godini mi je cilj naučiti što je više moguće. U drugoj ću vidjeti na čemu sam i postoji li mogućnost da počnem ozbiljno igrati, a u trećoj godini očekujem da ću igrati u NFL-u", rekao je Mailata kojemu predviđaju poziciju offensive tacklea.

Pročitajte više