Wimbledon

Đoković je gubitnik velikog sukoba u svijetu tenisa: Ovo je jako nekorektno

Foto: EPA

ATP I WTA Tour odlučili su da ove sezone neće računati bodove osvojene na Wimbledonu kao odgovor na odluku najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu da ove godine zabrani dolazak ruskim i bjeloruskim tenisačima. U nezapamćenom potezu u povijesti tenisa, Wimbledon, koji počinje 27. lipnja, ove sezone tehnički će biti ekshibicijski turnir jer se osim za golemi nagradni fond, neće igrati praktički ni za što.

"Smatramo da svaki tenisač mora imati pravo sudjelovati na turniru bez ovakve diskriminacije. Odluka turnira da zabrani dolazak ruskim i bjeloruskim tenisačima narušava integritet ATP-jeva sustava bodovanja. Žao nam je, ali jedini korak koji smo mogli poduzeti je ukinuti bodove na ovogodišnjem Wimbledonu", stoji u službenom priopćenju ATP.

Ovakvu odluku Wimbledona ne podržava ni Novak Đoković, najbolji tenisač svijeta. Ipak, otkrio je da će nastupiti u Londonu. Britanski mediji objavili su da nekoliko najboljih tenisača i tenisačica neće igrati treći Grand Slam godine, ali među njima očito nije Đoković.

"Wimbledon je i dalje Grand Slam, to je turnir o kojem sam sanjao kao dijete. Ne gledam na njega kroz nagradni fond, to je za mene jedan poseban turnir. Ja ću ići na Wimbledon, ali ovo je odluka kojom gube obje strane", rekao je srpski tenisač.

Đoković gubi prvo mjesto

Đoković će odlukom ATP-ja izgubiti prvo mjesto jer je prošle godine na Wimbledonu osvojio 2000 bodova. 

"Ovo je jako nekorektno prema meni, prema svima koji su ostvarili odlične rezultate prošle godine. Gubim bodove, a nemam ih priliku obraniti zbog politike. Na osobnom nivou izgubit ću 4000 bodova jer nisam mogao igrati ni Australian Open."

Pročitajte više