TENIS

Đoković opet bez nagrade koju su Federer i Nadal osvojili 17 puta: Uopće me ne čudi

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane/Guliver

OVOG je tjedna ATP objavio nominacije za svoje godišnje nagrade za trenera godine, povratnika, igrača koji je najviše napredovao, novo ime te nagradu Stefan Edberg za sportsko ponašanje.

U prve četiri kategorije Novak Đoković ne može ni biti kandidat, ali u Srbiji su ATP-u zamjerili na tome što ga nema ni među nominiranima za Edbergovu nagradu, koja se dodjeljuje "igraču koji se kroz cijelu godinu ponaša na najvišoj razini profesionalizma i integriteta, koji se natječe s drugim igračima s izuzetnim duhom poštenja i koji promovira igru kroz svoje aktivnosti izvan terena".

Ne čudi ga

Zato su ga nakon poraza od Hrvatske u polufinalu Davis Cupa pitali za komentar, a Đoković je odgovorio: "Iskreno, to me uopće ne čudi. To je sve što mogu reći."

Dok Đoković ispunjava mnoge od ATP-ovih kriterija za ovu nagradu, mnogi mu zamjeraju na ponašanju na terenu, dok je izvan njega izazvao najviše kontroverzi zbog stavova o cijepljenju.

Federer 13, Nadal 4, Đoković 0

ATP nagradu za sportsko ponašanje dodjeljuje od 1977., a od 1996. ona nosi ime legendarnog Šveđanina, njenog peterostrukog dobitnika. U prvih osam godina nakon toga četiri je puta osvojio Australac Patrick Rafter, a po dvaput Španjolac Alex Corretja i Tajlanđanin Paradorn Srichaphan.

Od 2004. nadalje osvajala su je samo dva igrača - Roger Federer 13 puta i Rafael Nadal četiri puta. Trećeg člana Velike trojke nema nigdje.

Nadal je nominiran i ove godine, a konkurencija su mu Felix Auger-Aliassime, Casper Ruud i Frences Tiafoe.

Pročitajte više