Dominacija koja nije normalna: Zašto su Kinezi apsolutni vladari stolnog tenisa?

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOVINAR Channel NewsAsia Peh Shing Huei proučio je fenomen vrhunskoga stolnoga tenisa u Kini. Zašto su Kinezi nedodirljivi? Ovo su dijelovi njegove analize...
 
"Olimpijski sportovi su nepredvidivi, ali jedno je sigurno. Kina je apsolutni svjetski prvak u stolnome tenisu, s ukupno 28 od 32 zlatne medalje osvojene od 1988. godine. U Kini je toliko vrhunskih igrača da oni koji odu u druge zemlje, redovito osvajaju srebrne i brončane medalje.
 
Takva dominacija nije normalna, a najbliža joj je Južna Koreja s uspjehom u streličarstvu i 23 od 40 zlatnih medalja osvojenih od 1972. godine.
 
Kina je vrlo uspješna i u skokovima u vodu i u badmintonu, ali postotak od 87,5 posto zlatnih medalja u stolnome tenisu nedostižan je. 
 
No kineski državni sportski sustav s ranim otkrivanjem brojnih talenata i nemilosrdnom selekcijom nije jedini razlog za jedinstveni uspjeh njihovih stolnih tenisača.
 
Širenje komunizma
 
Ključna osoba iza jedinstvenoga statusa toga sporta u Kini je londonski filmaš Ivor Montagu.
Pripadnik židovske bankarske dinastije vrlo se zainteresirao za stolni tenis, kodificirao je pravila sporta i utemeljio je Međunarodnu federaciju za stolni tenis (ITTF) u 1920-ima.
 
Bio je i gorljivi komunist koji je vjerovao da će tim sportom proširiti ideologiju diljem svijeta. Jednostavna igra bila je idealna za proletarijat tijekom radnog dana, a radnici su je mogli igrati i u tvornicama jer su "loptice bile tako lagane da su najbolje letjele u sobama bez prozora", rekao je književnik Nicholas Griffin.
 
Kada je Komunistička partija Kine preuzela vlast 1949. godine, Montagu je bio uvjeren da će stolni tenis novu državu povezati s ostatkom svijeta i ITTF je namjeravala pozvati Peking da joj se pridruži.
 

 
Maoovo duhovno nuklearno oružje
 
Za mladu Narodnu Republiku koja je bila marginalizirana Montagu je bio spas. Vođe Partije Mao Ce-tung i Zhou Enlai već su igrali stolni tenis pa ga je Mao brzo proglasio nacionalnim sportom, što je i ostao do danas. 
 
Godine 1959. zemlja je postigla veliki uspjeh kada je Rong Guotan pobijedio na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kao prvi kineski svjetski prvak u bilo kojemu sportu od osnutka NR Kine, ponizivši Japan.
 
Narastao je nacionalni ponos, pobjeda je bila još značajnija jer se dogodila na 10. godišnjicu osnutka države, a stolni tenis postao je simbol uspona Kine i, prema Maou, "duhovno nuklearno oružje." 
 
A Kina je samo pet godina kasnije uspješno testirala svoje prvo nuklearno oružje. 
 

 
Kada počne dominacija 
 
Svi su se zainteresirali za taj sport jer je bio jednostavan i jeftin, što je odgovaralo osiromašenom narodu. Bili su potrebni samo stol i mreža, a to se moglo pronaći i na selu i u gradu.
 
U tadašnje doba znalo se samo za taj sport. Uspon mu je prekinula Kulturna revolucija 1966. godine, kada je vrhunske igrače progonila Crvena garda, a Rong je ubrzo počinio samoubojstvo.
 
"Ping pong" diplomacija
 
Ali Kina se oporavila u 1970-ima i stolni tenis ponovno se proširio zemljom. Godine 1971. vrhunski igrač Zhuang Zedong poklonio je dar mladome američkome igraču Glennu Cowanu koji se našao u autobusu kojim je kineska momčad putovala u Japan.
 
Ta razmjena omogućila je Pekingu da ublaži odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i pozvali su američki tim da prvi posjeti NR Kinu. Tako se otvorio put posjetu predsjednika Richarda Nixona sljedeće godine, a 1979. godine diplomatsko priznanje odvilo se u Pekingu. Godine 1984. Kina je prvi put sudjelovala na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.
 
Stolni tenis postao je poveznica Kine i ostatka svijeta i zato uživa u povlaštenom statusu u toj zemlji, a tako će se najvjerojatnije nastaviti i u budućnosti.
 

Pročitajte više