Džomba sjajno objasnio kakav igrač godinama fali Hrvatskoj

Foto: Nel Pavletić, Pixell

HRVATSKA je svoj prvi nastup u skupini C na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj otvorila s 28;23 pobjedom protiv Saudijske Arabije. 
 
> POBJEDA NA STARTU SP-a Hrvatska se mučila protiv velikog autsajdera
 
Protiv nominalno najslabije reprezentacije u skupini Hrvatska je do pobjede stigla teže od očekivanog iako je početak utakmice najavljivao da će utakmica biti laganiji trening.
Međutim, dobrih 40 minuta igrači Nene Kljaića mučili su hrvatske zvijezde, koje su tek u samoj završnici osigurali pobjedu.
 
Stručni komentatori RTL-a Mirza Džomba i Goran Šprem očekivano nisu bili oduševljeni viđenim i dali su svoju analizu prve utakmice Hrvatske.
 
''Nije bilo dobro. U napadu previše grča, nervoze. Igra prema lijevoj strani još je i funkcionirala, no desna strana, igra na Horvata nije postojala. Rekao bih da smo igrali tek toliko da pobijedimo'', odmah na početku je rekao Džomba, a u sličnom je tonu nastavio i Šprem:
 
''Nije bilo dobro, ali pobjeda je tu. Sutra nas čeka prava utakmica''
 
''Prva utakmica. Puno debitanata. Slažem se da nije bilo najbolje, no važno je da smo pobijedili. Sutra nas čekaju Mađari, a to će biti prava utakmica. Njihovi igrači u prosijeku imaju preko 100 utakmica za reprezentaciju. Igraju godinama zajedno i bit će jako teško.''
 
''Složio bih se s Goranom. Najvažnije je da smo pobjedom otvorili turnir. Momci su svjesni da neke stvari nisu bile najbolje i oni će to ispraviti. Igrali smo protiv Arabije. Hoćeš, nećeš, protiv takvog protivnika uđeš malo opušten, a naša igra, ponajviše naša obrana ne trpi kalkulacije. Ipak, čestitao bih Kljunu. Svaka mu čast kako je posložio Saudijce. Niti u jednom trenutku nisu se pogubili ni raspali, a čak su nam prodali tri cepelina. Mislim da će do kraja biti tvrd orah za svakog u ovoj grupi, a ne bih se čudio da na kraju prođu dalje ispred Čilea i Bjelorusije'', rekao je Džomba pa se osvrnuo na ono što zaista nije bilo dobro:
''Čemu grč kod vanjskih igrača?''
 
''Vanjski igrači. Stepančić, Šebetić… Previše grča, previše grešaka. Bez vanjskog šuta danas ne možeš pobijediti nikoga. Ipak, izdvojio bih Cindrića. Pokazao je da može, da zna i uvjeren sam da itekako dobro može zamijeniti Duvnjaka''.
 
''Tako je. Cindrić je pokazao pozitivni bezobrazluk, pravi je hakl igrač i od njega puno očekujem.''
Domagoj Duvnjak večeras je odigrao dobru utakmicu, ali i Džomba i Šprem upozoravaju na jedan problem.
 
''Ako već moramo čuvati Domagoja, onda nek ne igra prednjeg u 5-1 obrani''
 
''Previše se priča o Domagoju. Umoran je, izrauban je, ovo, ono. Vječno neke priče kako ga moramo štedjeti i odmarati. Ne razumijem to. Čemu? Domagoj je jedan od najboljih igrača Bundeslige. Ako on nije navikao na jaki ritam, onda ne znam tko je. Ne mora on svaku utakmicu igrati svih 60 minuta, ali stanimo na kraj više tim pričama o poštedi'', kazao je Džomba, a s njim se po običaju složio i Šprem:
 
''Upravo tako. S druge strane, ako se već želi odmoriti Domagoja, onda ne razumijem zašto ga se forsira da se troši na prednjem u 5-1 obrani, kad tu poziciju mogu igrati Cindrić, Mihić, Jotić. Ne mora Dule. Neka igra u napadu jer prema naprijed je vjerojatno najbolji na svijetu.''
 
''Lovro Mihić je pokazao kako se igra za reprezentaciju - s osmijehom''
 
Svijetla točka utakmice bio je debitant Lovro Mihić, s četiri gola iz četiri pokušaja.
 
''Dečko je odlično ušao u utakmicu. Bacio se na glavu, zabio je prvi gol što ga je napunilo samopouzdanjem, a onda je s lakoćom prodavao suhe listove i lobove. Oduševilo me što je Lovro od cijelo vrijeme igrao s osmijehom. Uživao je u svakom trenutku. Tako i treba. Čemu grč? To je ipak samo sport. Takav nam igrač treba'', zaključio je Džomba.
 

Pročitajte više