BORBA ZA EURO 2020.

ENGLESKA - KOSOVO 5:3 Kosovo se došlo nadigravati s Englezima pa izgubilo

Foto: EPA

ENGLESKA je u ludoj utakmici pobijedila Kosovo 5:3 i tako nakon četiri odigrane utakmice ostala na vrhu svoje kvalifikacijske skupine s maksimalnim učinkom i nevjerojatnom gol-razlikom 19:4.

Večeras su osim nove velike pobjede ostvarili i jedno zanimljivo postignuće. Pobjedom nad Kosovom zaokružili su cijelu jednu dekadu bez poraza u kvalifikacijama. Posljednji poraz u kvalifikacijama doživjeli su protiv Ukrajine s kojom su se borili za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. Tada je izbornik engleske bio Fabio Capello.

U tom periodu Engleska je odigrala 42 utakmice, uključujući i večerašnju, i pritom upisala 33 pobjede. Pobjegli su Kosovu na četiri, a Češkoj na čak šest bodova razlike te su praktički osigurali odlazak na Euro.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Frenetičan početak utakmice, vodstvo Kosova u 35. sekundi

Gosti nisu došli s namjerom da se brane i traže svoje šanse kroz kontre, već je Kosovo došlo nadigravati se u Southampton protiv Engleske. I poveli su već u 35. sekundi utakmice. Stoper Michael Keane dodao je loptu ravno u noge Vedatu Muriqiju na 20 metara od svog gola, a ovaj poslužio Valona Berishu koji matirao nemoćnog Jordana Pickforda za šok na stadionu St. Mary's.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Engleza, stigao je u osmoj minuti. Ross Barkley je izveo korner s desne strane, lopta je išla na Keanea koji je tukao glavom, ali se ista odbila do Raheema Sterlinga koji je također pucao glavom i - pogodio. Uzbudljiv početak utakmice tu nije stao, a do 21. minute gledatelji na jugu Engleske vidjeli su i treći pogodak. Sterling je napravio najveći dio posla, dovukao loptu sam samcat kroz sredinu pa uposlio Kanea. Golgeter Tottenhama nije imao problema i rutinski je svladao Arijaneta Murića poslavši mu loptu kroz noge.

Nakon engleskog preokreta uslijedio je potop Kosova

I onda je krenuo potop Kosova. Tko zna, da nisu primili tri gola do odlaska na odmor, možda bi se imali čemu i nadati u nastavku. Ali, bilo je ovako. Prvo je Mergim Vojvoda pogodio vlastitu mrežu nakon lijepog driblinga Jaydona Sancha i prolaska nekoliko braniča Kosova po desnoj strani nakon čega je ubacio loptu u peterac. A onda je uslijedio Sterlingov show. Dva gola u dvije minute iz gotovo identičnih akcija. Sterling je zabijao dvaput, a Jaydon Sancho mu isto toliko puta namještao lopte za golove.

Izbornik Gareth Southgate mogao je sa smiješkom otići u svlačionicu na kratki predah. Nitko nije slutio da će u nastavku biti još novih uzbuđenja. Vjerojatno je bilo najviše onih koji su mislili da će Gordi Albion privesti utakmicu kraju mirnim putem, ali to se nije dogodilo.

U nastavku novi šokovi za Englesku i hrabro Kosovo koje traži priključak

Kao i na startu, tako i na početku nastavka, Kosovo je prvo zabilo gol. Odmah u 49. minuti Valon Berisha se drugi put večeras upisao u strijelce, a opet ga je uposlio Muriqi, no ovaj put fantastičnom loptom.

Nedugo zatim novi šok za Engleze i početak panike. Harry Maguire je srušio dvostrukog asistenta gostiju Vedata Muriqija, a njemački sudac Felix Zwayer bez razmišljanja pokazao na bijelu točku. Muriqi je preuzeo odgovornost, zapucao s bijele točke i matirao Pickforda za 5:3 i eventualni povratak u utakmicu.

Kane promašio penal, Kosovo do samog kraja napadalo, ali nije uspjelo

Napadali su gosti, tražili povratak u ovu utakmicu, ali on se nije dogodio. Imala je Engleska šansu potpuno ugasiti nade Kosovara, ali Harry Kane je promašio penal u 65. minuti. Dinamov Amir Rrahmani srušio je Rossa Barkleyja, Zwyer je pokazao ne bijelu točku i Tottenhamov golgeter je preuzeo odgovornost. Zaletio se, zapucao, ali Arijanet Murić uspio ga je pročitati i obraniti mu te ostaviti Kosovo na životu oko pola sata prije kraja utakmice.

Do kraja utakmice i jedni i drugi imali su šanse za nove golove, domaćin nešto više, ali ni Kosovo nije ostalo bez šanse. Nisu se predali do samoga kraja i hrabro su lovili priključak. Nisu uspjeli, ali to nimalo ne znači da ih treba otpisati u ovoj kvalifikacijskoj skupini. Večeras su protiv jake ekipe pokazali da mogu i znaju, a ono najbitnije - da se nimalo ne boje.

England - Kosovo Live Score

Pročitajte više