Bilićev prvi okršaj s Guardiolom: Legenda Liverpoola otkrila kako ga Pep planira pobijediti

Foto: Getty Images / Guliver Image

​​​​​​​WEST HAMOV menadžer Slaven Bilić po ispadanju iz Europa lige nema vremena za žalovanje jer u već u nedjelju (17:00) mora na noge slavnom Pepu Guardioli. Hammersi će biti u podređenoj ulozi i jasno je kako će bivši hrvatski izbornik postaviti igru, na Etihadu nema što tražiti na suparničkoj polovici i pokušat će uhvatiti Manchester City, na kontranapade. Uostalom, tako je lani pobijedio Manuela Pellegrinija u Manchesteru 2:1.

Svjestan je tog i slavni Katalonac koji se, zbog specifičnog stila igre s puno posjeda, cijelu svoju karijeru bori s istim problemom. Pri njezinu početku razni grabežljivci znali su ga uhvatiti u zamku i zavući mu pokoji gol iz kontre, pa je morao razviti obrambeni sustav.

Slaven Bilić je odličan primjerak te vrste grabežljivca, lani je West Ham iznenadio tri premierligaška velikana pri početku sezone pobijedivši Arsenal, Liverpool i Manchester City u uvodne tri gostujuće utakmice.



Prvi Bilićev okršaj s Guardiolom


I ove sezone otvorio je protiv jakog suparnika izgubivši od Chelseaja, a drugo premierligaško gostovanje u sezoni također će biti kod jednog od favorita za naslov. U nedjelju mora na Etihad, na megdan Guardioli i mogli bismo svjedočiti prvom činu novog premierligaškog rivalstva dvojice ponajboljih menadžera svoje generacije.

Bivši trener Barce i Bayerna, jasno, htjet će zagospodariti posjedom od prve minute, ali Biliću to neće smetati, naprotiv prepustit će ju Manchester Cityju. Hammersi su prošle sezone kod Arsenala (0:2), Liverpoola (0:2) i Cityja (1:2) imali prosječno loptu 35 posto vremena, no uzeli su svih devet bodova.

"Ako West Ham povede, njegovi suparnici su u problemima, Bilić je majstor kontre," rekao je legendarni branič Liverpoola Jamie Carragher.

Bivši hrvatski izbornik izvukao je maksimum iz okomitosti Dimitrija Payeta, Manuela Lanzinija i Diafre Sakhoa, koji svojom brzinom sjajno koriste prostor po oduzimanju lopte suparniku.

"Najbolje u cijeloj priči je koliko igrača krene u kontranapad," kaže legenda Manchester Uniteda Gary Neville.

Pet ili čak šest igrača u završnici Bilićev su zaštitni znak još iz doba na klupi hrvatske reprezentacije, a u Premiershipu, gdje se najjači bacaju na glavu od prve minute, svoj je način igre doveo do savršenstva i sjajno ga koristi u gostima.

Godinu dana nakon slavne pobjede na Etihadu, koja je potvrdila njegovu taktičku nadarenost i odškrinula mu vrata premierligaške trenerske elite, Bilić se vraća na mjesto zločina i pokušat će na isti način uzdrmati Guardiolu.

No ovaj put morat će to učiniti s drugim osobljem. Uzrok je velik broj ozlijeđenih igrača, ali zamjene, Gokhan Tore, Michail Antonio i Enner Valencija imaju potrebne osobine za taj način igre.

"Nitko nije vjerovao da ćemo pobijediti City prošle sezone, pa smo to učinili. Odlično su startali i lani, no to nam nije bilo bitno," rekao je Bilić jutros.

"Mark Noble će se vjerojatno vratiti, nadam se i Manuel Lanzini. Jedan od njih dvojice sigurno," otkrio je Bilić na današnjoj konferenciji za medije.

Guardiola je spreman

Cityjev menadžer često je u situaciji kad suparnička momčad sijedi u krilu golmanu i orijentirana je na kontranapade, i stvorio je zanimljivu metodu obrane od kontre. U pobjedi 2:1 protiv Sunderlanda Gaela Clichyja i Bacaryja Sagnu, prirodne bekove, pogurao je u središte veznog reda i zabezeknuo Engleze koji nikad u životu takvo što nisu vidjeli.

Iako su "invertirani bekovi" novost na Otoku, već su neko vrijeme u Guardiolinom repertoaru, i unatoč tome što su neobična pojava, za njih postoji logično objašnjenje.

"Prvi put primijetio sam to prije tri godine na utakmici Bayerna i Uniteda," započeo je Carragher.


"Koristi ih kako bi zaustavio kontranapad."



Protiv Sunderlanda bekovi su se povukli u sredinu terena svaki put kad je City bio u posjedu lopte na suparničkoj polovici, a krila Sterling i Nolito su se zabili u korner zastavice kako bi raširili teren. Zadnji vezni Fernandinho, spustio bi se među stopere kako bi načinili blok. Gotovo svim Cityjevim igračima ovo je potpuna novost, osobito Clichyju i Sagni koji su morali suzbijati svoje prirodne instinkte svaki put kad bi željeli utrčati u prostor.

"Prije je Clichy dvostrukim dodavanjem s krilom pokušao izbiti u prostor iza obrane, sad svaki put zastane i gleda što se događa oko njega, jer ima jasno određenu ulogu - zaustaviti kontranapad." kaže Carragher.

Ulaskom u sredinu, Clichy i Sagna su mogli čuvati Sunderlandove špice, Borinija i Watmorea, koji su čekali svoju priliku na izbijenim loptama iz obrane.

"Uoči utakmice sa Sunderlandom svi su govorili kako je sjajno što će Guardiola zaigrati s toliko ofenzivno orijentiranih igrača, ali on nije lud, ima jasnu obrambenu strategiju, jedino koristi igrače na nekarakterističnim pozicijama."

Bilićevi "sprinteri" Antonio, Valencia i Tore pokušat će iskoristiti prostor koji ostane iza Guardiolinog presinga, a prva linija obrane, ispred bloka s dvojicom braniča i Fernandinhom, bit će im bekovi Clichy i Sagna!
 

 

Pročitajte više