Evo zašto Ronaldo igra najgoru sezonu otkako je došao u Real

Foto: Guliver Image/Getty Images

DEVET je kola u odigrano u Primeri, a Real je nakon sinoćnje teškom mukom izborene pobjede protiv Athletica vodeći na ljestvici s bodom više od Seville, dva od Barcelone i Villarreala te tri od Atletica.
 
Inače, Real je ušao u posljednju utakmicu devetog kola u Španjolskoj s 23 susreta u nizu bez poraza, te 22 pobjede u 28 ligaških utakmica sa Zidaneom na klupi, uz jedan jedini poraz, što je 78,5 posto pobjeda. 
 
Tako je Zidane ušao u ovo kolo kao drugi najuspješniji trener u Realovoj povijesti, nakon Manuela Pellegrinija (81,5 posto pobjeda), ispred Carla Ancelottija (75%) i Josea Mourinha (76,3%).
 
Na prvi pogled, stvari izgledaju idilično na Bernabeu, no prava je istina sasvim suprotna.  Naime, prva zvijezda kluba i jedan od najboljih nogometaša svijeta u posljednjih nekoliko desetljeća, Cristiano Ronaldo, igra statistički najgoru sezonu otkako je došao u Real.
 
Real je sinoć na Bernabeu slavio protiv momčadi iz Bilbaa s 2:1, a gol odluke za pobjedu Kraljeva zabio je Alvaro Morata, nakon što mu je prvi pokušaj skinuo vratar baskijske momčadi.
Odmah nakon gola kamere su uhvatile grotesknu situaciju. Ronaldo nakon što je lopta ušla u mrežu, najprije signalizira sucu da je golu prethodilo zaleđe, bez obzira što je Morata zabio gol za njegovu momčad, a onda, kad je sudac pokazao na centar, ljutito je odmahnuo rukom i nije zajedno sa suigračima slavio gol vrijedan tri boda.
 

Ronaldo je nervozan, to je jasno jer već četiri utakmice na Bernabeu u svim natjecanjima ne zna za gol. Ove sezone u La Ligi zabio je za njega mizernih dva gola i u utrci za trofej Pichichi za vodećim Messijem kaska pet pogodaka. Drugi u poretku je osvajač tog trofeja prošle sezone Luis Suarez sa šest golova, a treći je Atleticov golgeter Antoine Griezmann s pet pogodaka.
 
Portugalski stroj za golove u ovom se trenutku nalazi na jadnom 34. mjestu, a poziciju dijeli sa Barcinim stoperom Gerardom Piqueom, Realovim Sergiom Ramosom te Hugom Mallom i Raulom Garcijom.
 
Samo za usporedbu, lani je Ronaldo u šest odigranih utakmica zabio pet komada, a u sezoni 2014/15 za isti broj odigranih minuta nevjerojatnih 13.
 
Da je Ronaldo na početku sezone potpuno van ozbiljnog nogometa, pokazuje i podatak da je u cijeloj sezoni pokušao samo 12 puta driblingom osvojiti prostor, a samo tri puta svojem je čuvaru uspio prodati varku. 
 
Zanimljivo, prije samo dva, tri mjeseca, Portugalac je vodio i Real i Portugal do kontinentalnih naslova i realno, u tom trenutku na vidiku se nije nazirala adekvatna konkurencija koja bi ga mogla omesti u osvajanju još jedne Zlatne lopte. Međutim, treba biti iskren i priznati da u osvajanjima obje krune slavni Portugalac nije participirao onoliko koliko se od njega očekivalo. 
 
Ne može se reći da je Cristiano Ronaldo u samim završnicama i ključnim trenucima navedenih trijumfa briljirao, jer za Real u LP na kraju, pa ni u finalu nije igrao na njegovoj razini zbog ozljeda, dok je na Euru u prva dva kola skupine bio očajan, nakon čega je ugurao Portugal u osminu finala na vrata za poslugu, da bi u finalu izašao nakon 25 minuta zbog ozljede.
 
Ronalda su na kraju sezone sustigle ozljede, a bjesomučna i patološka utrka s golovima i rekordima, ''milijun'' odigranih utakmica i gusti raspored, koji je bio previše čak i za njega, učinili su svoje. Kad tome pridodamo činjenicu da u ovu sezonu zbog rehabilitacije nije ušao dovoljno spreman, da nije odradio pune pripreme, onda je ovako slabašan početak sezone i više nego logičan.

Kako smo već napisali, Realu zasada ide dobro, i u prvenstvu i u Ligi prvaka, no poznavajući karakter taštog Portugalca, ne uđe li ubrzo u formu, Zinedine Zidane mogao bi se naći u velikim problemima. 

Ipak, sezona je praktički tek počela.

 

Pročitajte više