Fognini najveća zvijezda: Umag bez najboljih hrvatskih tenisača

Foto: Hina

UMAG će od 15. do 24. srpnja biti domaćin 27. izdanja ATP turnira, a organizatori su na konferenciji za medije u Zagrebu najavili još jedno spektakularno izdanje, u kojem će do izražaja doći spoj sporta i zabave koji se u umaškom Stella Marisu neprestano isprepliću.
 
Ovogodišnje izdanje turnira koji se u Umagu odigrava od 1990. po mnogočemu je specifično, a organizatorima je popunjavanje igračke liste kvalitetnim imenima bilo znatno otežano. Naime, u istom tjednu na rasporedu su još tri ATP turnira (Kitzbuhel, Gstaad, Washington), neposredno prije Umaga igraju se četvrtfinalni dvoboji Davis Cupa, a samo dva tjedna nakon umaškog finala tenisači će započeti borbe za olimpijska odličja u Rio de Janeiru, zbog čega u Umagu neće biti nijednog od najboljih hrvatskih tenisača.
 
"Bilo je vrlo zahtjevno složiti ovako respektabilan igrački sastav, zbog ATP kalendara u kojem smo stiješnjeni između Olimpijskih igara i Davis Cupa. No, uspjeli smo i pred nama je još jedan sjajan turnir. Želim iskoristiti ovu priliku i svim hrvatskim tenisačima poželjeti sreću, na Olimpijskim igrama i u Davis Cupu", rekao je direktor turnira Lawrence Frankopan u uvodu svog izlaganja u kojem je predstavio najzvučnija imena na turniru.
 
Najbolje rangirani tenisač je Urugvajac Pablo Cuevas, 25. na ATP ljestvici, koji se vraća u Umag braniti naslov osvojen u Stella Marisu 2014. godine, kada je šokirao konkurente došavši do svog prvog ATP trofeja u karijeri iz kvalifikacija. U Umag se vraća prošlogodišnji finalist Portugalac Joao Sousa, a Austrijanac Dominic Thiem ne može braniti naslov, jer je u tjednu Umaga i turnir u austrijskom Kitzbuehelu, kojeg 23-godišnji polufinalist Roland Garrosa nije mogao propustiti.
 
Talijani Fabio Fognini i Andreas Seppi česti su gosti u Stella Marisu, gdje se mogu osjećati kao kod kuće s obzirom na bučnu podršku talijanskih ljubitelja tenisa, a ove će godine pokušati i Italiju staviti na popis zemalja iz koje dolaze umaški pobjednici. Seppi je dvaput bio polufinalist, a Fognini je 2013. godine izgubio meč za naslov, baš kao što se to dogodilo Potitu Staraceu 2010. te Filippu Volandriju u dva navrata, 2003. i 2004.
 
Deset umaških trofeja završilo je u Španjolskoj, polovica od njih zahvaljujući legendarnom Carlosu Moyi, a u društvu u kojem se još nalaze Alberto Berasategui, Felix Mantilla, Fernando Verdasco, Juan Carlos Ferrero i Tommy Robredo, ove će se godine pokušati pridružiti bivši Top 10 igrač Nicolas Almagro, pobjednik Zagreb Indoorsa 2015. Guillermo Garcia-Lopez i 43. tenisač svijeta Pablo Carenno Busta.
 
Pozivnice Hrvatima
 
Zbog već spomenutih obveza u četvrtfinalu Davis Cupa, u kojem Hrvatska gostuje u američkom Portlandu (15 - 17. srpnja) te priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, hrvatski ljubitelji tenisa neće moći navijati za one najbolje, Marina Čilića, Bornu Ćorića i Ivana Dodiga, a dolazak u Umag nikako se ne uklapa u program turnira ni veteranu Ivi Karloviću. No, tu su 28-godišnji Šibenčanin Franko Škugor, koji iza sebe ima odličnu sezonu, te 27-godišnji Zagrepčanin Nikola Mektić koji će dobiti pozivnice za glavni turnir.
 
"Uvjeravam vas da će i treća pozivnica završiti u rukama Hrvata, ako nam se ne javi neko veliko ime, netko koga nećemo moći odbiti", rekao je direktor turnira Lawrence Frankopan.
 
Meč Gorana i Agassija
 
Naravno, svi će oni biti zasjenjeni nastupom najboljeg hrvatskog tenisača svih vremena Gorana Ivanišević i Amerikanca Andrea Agassija koji je 1992. godine upravo protiv Splićanina osvojio svoj jedini wimbledonski trofej. Goran je na svoj 'sveti gral' morao čekati do srpnja 2001. godine pa će ekshibicijskim dvobojem, kojim će u subotu 16. srpnja biti otvoren turnir, prigodno biti obilježena i 15. godišnjica velikog Goranovog trijumfa u All England Clubu.
 
"Goran Ivanišević i Andre Agassi su uvijek bili mamac za gledatelje. Vjerujem da će nas zabaviti. Možda su malo sporiji, ali sigurno su zabavniji nego kad smo ih gledali dok su osvajali naslove širom svijeta", rekao je direktor Istraturista i predsjednik Organizacijskog odbora turnira Ronald Korotaj.
 
To neće biti jedina teniska poslastica za posjetitelje Umaga, izvan redovnog natjecateljskog programa, jer će u srijedu 20. srpnja, ekshibicijskim dvobojem Donne Vekić i prošlogodišnje senzacionalne pobjednice US Opena Talijanke Flavije Pennette, po prvi put Stella Marisom zavladati i tenisačice.   
 
Kako su organizatori umaškog turnira odavno prepoznali da je ATP turnir idealna platforma za promociju Umaga kao turističke destinacije i spajanje s ostalim događanjima, tako će i ove godine, osim vrhunskog tenisa svi posjetitelji moći uživati u istarskim delicijama na Istria Gourmet Festivalu te bogatom, svakodnevnom glazbenom programu u kojem će naći ponešto za svačiji ukus. Očekuje se da će i ove godine tijekom deset dana trajanja turnira kroz Stella Maris proći oko 100.000 posjetitelja.
 
"Umag je tvrdoglavo gurao ATP turnir kao jedan od svojih najvećih brandova i tako se profilirao kao jedna od najpoželjnijih destinacija. To se može vidjeti i po tenisačima koji se neprestano vraćaju Umagu. Zasigurno im je važan sportski dio, ali nesumnjivo vole doći ovdje odmoriti se i zabavljati", istaknuo je ministar turizma Anton Kliman.
 

Pročitajte više