Football Leaks: Chelseaju prijeti zabrana kupovanja igrača

Foto: EPA-EFE

U NOVOM valu dokumenata koje su u zadnjih desetak dana u okviru Football Leaks afere istražili novinari Nacionala u sklopu EIC grupe, objavljene su informacije kako Chelseaju prijeti zabrana kupovanja igrača od trajanju od dvije godine. 

Naime, sudeći po dokumentima, FIFA već tri godine istražuje kupnju 19 Chelseajevih igrača, od čega čak 14 imaju manje od 18 godina. Izdvaja se primjer Bertranda Traoera koji je prvi profesionalni ugovor s klubom iz Londona potpisao kad je imao 18 još 2013. godine, ali klub ga nije registrirao do 2014. Prema dokumentima je problem što se čini da je Traore imao 25 nastupa za U-16 i U-18 ekipe te za prvu momčad prije nego što ga je Chelsea registrirao u savezu.

Također, klub je priznao da je platio Traoreovoj majci 155 tisuća funti uz dodatnih 13 tisuća klubu u čijoj se upravi nalazila AJE Bobo-Dioulasso. Navodno, kada je Traore napokon potpisao ugovor, on je bio u trajanju od četiri i pol godine, iako pravila nalažu da igrači mlađi od 18 mogu potpisati na maksimalnih tri godine. 

Ako se Chelseaju dokaže krivica, neće biti prvi klub s ovakvom zabranom. Barcelona, Real Madrid i Atletico Madrid su zbog malverzacija u potpisivanju maloljetnih igrača dobivali zabrane 2016. (Real i Atletico) te 2014. godine. (Barcelona)

FIFA im je navodno predložila da prihvate kaznu nedovođenja igrača u trajanju od četiri prijelazna roka i 45 tisuća funti novčane kazne. Još u prošlom prijelaznom roku Chelsea je bio veliki igrač na tržištu igrača. Dali su najveću svotu u povijesti za dovođenje vratara. Kepa Arrizabalaga stigao je iz Athletic Bilbaa za nešto više od 80 milijuna eura.

Pročitajte više