Francuski mediji: Uprava Lyona je znala što je Lovren radio. Zašto nitko ne reagira?

Foto: EPA

DEJAN LOVREN i njegovo ponašanje nakon Svjetskog prvenstva postali su tema u francuskim medijima. Laurent Blanc, trener Lyona, Lovrenovog novog kluba, morao je na konferenciji za medije objašnjavati i opravdavati novinarima Lovrenovo uzvikivanje "Za dom spremni" nakon osvajanja svjetske bronce s Hrvatskom.

"To je nacionalistička pjesma koja slavi oslobođenje njegove zemlje. To pitanje morate postaviti njemu. Ne mogu odgovarati na pitanja umjesto njega", rekao je Blanc uzrujan pa dodao: "Ovdje su sigurno samo ugledni ljudi, svi živite okruženi samo uglednim ljudima? Ako gledamo Lovrena kao čovjeka, to vi procjenjujte", rekao je Blanc.

"Ja ga gledam kao sportaša. Postoji puno tema o kojima bismo mogli pričati, a ovo je presica sportskog kolektiva. Bilo bi dobro da nam to bude u fokusu", rekao je Blanc pa dodao: "Nismo tu da pričamo o stvarima koje nemaju veze s nogometom. Lovren je čovjek koji poštuje svoju obitelj, ženu, djecu i domovinu. Ako ga sretnete, postavite njemu to pitanje."

Reakcije francuskih medija

Francuski su se mediji osvrnuli na Lovrenovo ponašanje. L'Equipe piše kako su s Lovrenom u klub stigle brojne kontroverze. "Hrvatski branič istaknuo se nakon Svjetskog prvenstva riječima i gestama koje su bliske fašizmu. To je sad sramota njegovog novog kluba Lyona", napominje L'Equipe te navodi da je Josip Šimunić za takvo ponašanje dobio deset utakmica kazne. 

Francuski portal Liberation optužuje Lovrenovog trenera Laurenta Blanca jer nije na spomenutoj konferenciji za medije optužio Lovrena za fašizam. "Blanc je postupio nemoralno. Od nogometaša se ne očekuje da budu moralne vertikale, ali neke se granice ne smiju prijeći.

Lovrenovo pjevanje nacističkih pjesama ovjekovječeno je videom. Nije to 'ništa'. Klub mora preuzeti odgovornost za takav transfer, a riječi trenera Laurenta Blanca bile su užasavajuće", piše Liberation.

"Na papiru je Lovren odlična prinova za Lyon, no uprava kluba ima u rukama vruć krumpir. Uprava Lyona znala je za sve što je Lovren radio i nitko nije reagirao. Tišina vlada na hodnicima uprave. Planira li itko progovoriti o njegovom ponašanju? Klub? Ili igrač? Pitanja su tu i trebaju nam odgovori dok se situacija još može kontrolirati", piše Le Parisien.

Pročitajte više