Govorili su im da više nisu liga Petice. Sada su na korak do 6 klubova u Ligi prvaka

Foto: Profimedia

VELIKI povratak Italije u elitu europskog klupskog nogometa dolazi poslije jednako velikog pada i duge stagnacije. Nakon što je Serie A od 1980-ih do početka 2000-ih bila najjača nacionalna liga, nazivana "nogometnom NBA", a njeni klubovi carevali europskim kupovima te često u njima igrali talijanska finala, talijanska liga i klubovi doživjeli su bolan pad.

Nogometna NBA postala je liga iz koje odlazi sve što vrijedi. Morala je krenuti od dna

Pretekli su ih lige i klubovi iz Engleske, Španjolske i Njemačke. Serie A, u kojoj su desetljećima igrali najbolji nogometaši svijeta, postala je mjesto iz kojeg se odlazi. Emitivni status liga je dobila zbog pada investiranja u klubove. Dok su klubovi iz ostalih najjačih liga dobivali nove bogate vlasnike i moderne stadione, Talijani su igrali na objektima koji po kvaliteti, sigurnosti i komforu ne mogu stati u istu rečenicu s primjerice engleskim ili njemačkim. 

Talijani su tako bili prisiljeni krenuti od dna ili barem onoga što predstavlja dno onima naviklima na najveća finala i trofeje. To znači od Europa lige i Konferencijske lige. U tome su imali veliku pomoć UEFA-e. Naime, ona je dala veliki značaj natjecanjima koja su u ogromnoj sjeni elitne Lige prvaka tako da dvama nacionalnim ligama čiji klubovi osvoje najviše bodova u UEFA-inim natjecanjima dade dodatno mjesto u Ligi prvaka. I to u onoj povijesnoj, koja starta na ljeto s 36 klubova. Prolaskom Fiorentine preko Viktorije Plzen u polufinale Konferencijske lige, zatim Atalante preko Liverpoola u polufinale Europe lige te istim uspjehom Rome u tom natjecanju protiv Milana, Serie A je i službeno dobila petog predstavnika u Ligi prvaka iduće sezone.

Italija se preko Konferencijske i Europa lige spektakularno vratila u Ligu prvaka

Tako su se talijanskim klubovima isplatili sjajni rezultati u Konferencijskoj i Europa ligi. Posebno u KL-u jer je Roma osvojila njeno premijerno izdanje prije dvije godine, dok je Fiorentina prošle godine igrala finale, a ove je na korak do njega. Premda Italija ove sezone nema kluba u polufinalu Lige prvaka, a njen klub je zadnji put osvojio LP još 2010., probijanje u dva UEFA-ina lošija natjecanja donio joj je fantastičan status u najjačem. Italija će na ljeto dakle imati pet klubova u Ligi prvaka, ali to nije sve.

Italiji se na ljeto smiješi čak šest klubova u Ligi prvaka

Naime, smiješi joj se čak šest klubova u Ligi prvaka! Točnije, to je itekako moguće. Da bi se Talijanima ostvario ovaj senzacionalan scenarij, potrebno je da Roma ili Atalanta osvoje Europa ligu te da neki od ta dva kluba ujedno bude na petom mjestu Serie A. Sedam kola prije kraja sezone Roma je upravo na petom, a Atalanta na šestom mjestu. U polufinalu EL-a Atalantu čeka Marseille, dok Roma igra protiv Bayer Leverkusena. 

Italiji je nadalje na ljeto zajamčeno najmanje 8 mjesta u europskim natjecanjima. Uz spomenutih 5 u Ligi prvaka, imat će 2 u Europa ligi i 1 u Konferencijskoj ligi. Naravno, ako Roma ili Atalanta uspiju osvojiti Europa ligu te sezonu u Serie A završiti na petom mjestu, Italija će iduće sezone u Europi imati 9 klubova ili gotovo pola prve lige. 
 

Pročitajte više