Guardiola rock zvijezdi otkrio sve: City me odbio kao igrača, ali tada sam bio katastrofalan

Screenshot: Youtube

DOČEKAN je poput rock-zvijezde, pa je onda logično da prvi veliki intervju u Manchesteru daje jednoj od najvećih zvijezda iznimno bogate glazbene scene tog grada.

Pepa Guardiolu na novoj destinaciji u karijeri nije dočekalo samo odvratno vrijeme, netipično za ljeto, ali itekako tipično za podneblje u kojem će povesti iduće tri godine, nego i Noel Gallagher.
 
Gitarist i tekstopisac najvećih hitova Oasisa, soundtracka života Britanaca zadnjih desetljeća, fanatični je navijači Manchester Cityja, ali ne samo u zadnje vrijeme, kada je klub pun stotina milijuna funti i zvijezda, nego od puno ranije, kada je bio skromni engleski, a ne najbolji i besramno bogati klub Ujedinjenih Arapskih Emirata.
 
Premda vođen neslužbeno i više u formi razgovora navijača kluba i novog trenera, intervju s Guardiolom za službeni YouTube kanal Manchester Cityja nipošto nije bio uvlakački. 
 
Uostalom, s neobuzdanim Gallagherom to ni ne bi mogao biti. Pep je također bio u formi, a obojica su bili toliko opušteni da su nekoliko puta tijekom razgovora psovali, što je nažalost prekriveno zvučnim signalima. Noel je sprdao Pepa zato što mu je omiljeni pjevač James Blunt, za kojeg je Gallagher rekao "ne da ne volim tog lika, nego ga mrzim", dok je Guardiola razvratnog partijanera pitao da ga povede na turneju mančesterskim birtijama. 

U zanimljivom razgovoru Pep je otkrio da je Tixi Begiristian, Cityjev sportski direktor i njegov suigrač iz Barcelone, razlog zbog kojeg je preuzeo novi klub.
 
Osnovno načelo rada bit će mu "Želim uvjeriti igrače da budu najbolji."
 
Gallagher ga je upozorio da igrači i treneri koji dolaze s kontinenta uvijek trebaju vrijeme prilagodbe, na što je Guardiola priznao da su mu mnogi rekli da se neće uspjeti adaptirati.
 
Rocker je trenera pitao kako će se nositi s nedoživljenim intenzitetom i brojem mečeva te natjecanja, kao i s izjednačenošću klubova?
 
"Leicester je najbolji dokaz koliko je Premier League nevjerojatna. Iskreno, ne znam kako bih vam odgovorio na pitanje, ne znam kako ću se s tim nositi jer nikada nisam radio ovdje. Došao sam učiti, a ne širiti svoj nauk." 
 
Poznata je tvoja sklonost mladim igračima, a i sami ste potekli iz najjače nogometne škole na svijetu. Hoćete li koristiti igrače iz Cityjeve akademije?
 
"Barcelona doista ima najbolju školu u svijetu, primjerice Pedra i Busquetsa pratio sam i znao još otkako su bili dječaci. Ovdje ću nastaviti tim tragom i sve talentirane igrače iz mlade momčadi vodim na pripreme."
 
Od ovog ljeta, svi najbolji svjetski treneri osim dvojce (Ancelottija i Simeonea) nadmetat će se u Engleskoj?
 
"Znam sve te najbolje svjetske trenere, ali puno bolje ćemo se upoznati kada krene sezona."
 
Manchester postaje centar nogomoetnog svijeta, jer si tu ti i onaj tip preko puta, novinari će vas opsjedati?
 
"Dolazim iz Barcelone, toliko utakmica sam igrao i vodio u Madridu i tamo su ljudi potpuno ludi za nogometom, tako da me teško mogu iznenaditi, preživjet ću engleske novinare."
 
A zagonetnog Šeika Mansoura, kojeg nitko nije vidio? Kakav je, jesi ga upoznao?
 
"Samo jednom i stidljiv je."
 
Manje je poznato da si u Cityju već neuspješno pokušao kao igrač, odbio te nitko drugi nego Stuart Pearce?
 
"Tako je, Pearce me odbio kada je bio menadžer, istina je. Ali, bio je u pravu. Jer došao sam s 33-34 godine i kao igrač sam bio katastrofa. Sanjao sam igrati u Engleskoj, ali bio sam u takvom stanju da je Stuart bio u pravu što me nije uzeo."
 
Sa Cityjem u prvoj sezoni nećeš moći uzeti Ligu prvaka jer je nećemo igrati?
 
"Dolazim u City zbog kluba, ne zbog LP."
 
Kako balansiraš između toga da te igrači istovremeno potšuju i vole?
 
"Mislim da znaju da 24 sata dnevno mislim na igrače i o njima. Oni koji ne igraju me mrze, a oni koji se trude saznati nešto više o nogometu me cijene. Svakom igraču pristupam osobno i posebno."
 
Kako gledaš na tri godine provedene u Bayernu i Njemačkoj?
 
"Znam da će mnogi odmah reći da tamo nisam napravio ono zbog čega su me doveli - osvojio LP, ali otići tamo bila mi je jedna od najboljih odluka u životu. Vidio sam kako funkcionira jedan veliki klub izvan onog u kojem sam živio, igrao i radio i Bayern je savršen. Filozofija tog kluba vrlo je jednostavna; Ako ne pobjediš, ubit će te."
 
Iskustvo godine dana akademske pauze u New Yorku?
 
"Tamo sam išao poboljšati engleski, ali sam onda usred boravka tamo potpisao za Bayern i počeo učiti njemački, tako da je umjesto odmora, to bilo stalno učenje."
 
Što bi za tebe bio uspjeh nakon tri godine u Cityju?
 
"Sve će se zasnivati na mom odnosu s igračima. Latinski sam tip osobe, kojoj je potreban neposredni kontakt i svaki dan ću se boriti za naslove. Bit ćete ponosni na igrače, borit će se, to vam jamčim."

Pročitajte više