HNL

Hajduk i Gorica ipak igraju? Oslabio orkan koji je poharao Poljud

Foto i video: Dalmatinski Portal

MALI DERBI 22. kola HNL-a trebao bi se od 17.30 igrati na Poljudu. Ali s obzirom na to što je u Splitu sve do ranog popodneva radila bura koja je puhala najvećom zabilježenom brzinom i snagom, održavanje današnje utakmice bilo je upitno. 

Zadnjih sat vremena rekordno jaka orkanska bura, koja je noćas i jutros napravila veliku štetu u Splitu i po cijeloj Dalmaciji, dosta je oslabjela i trenutno ne bi stvarala probleme nogometašima Hajduka i Gorice. 

Međutim, bura može i pojačati pred večer, kada se utakmica igra, pa još ništa nije sigurno. No prema trenutnim vremenskim prilikama u Splitu, meč bi se mogao igrati.

U svakom slučaju, o tome će odlučiti sudac Marin Vidulin iz Kanfanara i delegat Dražen Posavec iz Maruševca. 

Oni će po proceduri sat i pol prije početka susreta održati sastanak službenih predstavnika s predstavnicima klubova, a odluka može biti donesena i kasnije, pred sam početak utakmice.

Ako susret bude odgođen, mora se igrati sutra.

Podsjećamo, rano jutros u Splitu je izmjeren najjači udar bure u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu od 176 km/h (48,9 m/s), što je najveća poznata brzina vjetra ikad izmjerena u Splitu.

Iznimno jaka bura puhala je i danas bez posustajanja sve do 13 sati. Za splitsko područje, kao i za cijeli Jadran, upaljen je crveni meteoalarm.

Policija je objavila upozorenje da u dijelovima Splita postoji opasnost od pada lima s krova pa je poručila prolaznicima i vozačima:

"Uslijed jakog vjetra sa zgrade u Ulici slobode u Splitu, tzv. Doma mladih, odvajaju se i padaju veliki komadi lima pa upozoravamo građane da ne idu na navedenu lokaciju i da u prometu koriste druge cestovne pravce. Ovo se posebno odnosi na Ulicu slobode i dio Mažuranićevog šetališta."

Splitske ulice pune su iščupanih stabala, razbacanih kontejnera, polomljenih stupova... Bura potapa i brodove. Puše u cijeloj Dalmaciji, ali najjače na splitskom području. Jedno veliko stablo bura je iščupala i bacila na kamion u vožnji, odnijela je krov kafića...

Zbog svega navedenog, ali i zato što se danas na Poljudu očekuje oko 20 tisuća gledatelja, Hajduku i splitskoj policiji poslali smo upite je li izgledno da će se utakmica odigrati, a policiju smo pitali i hoće li zbog toga što ovakav vjetar ugrožava sigurnost gledatelja koji bi se na Poljud uputili pješke ili autom, savjetovati odgodu utakmice.

Iz Hajduka nam cijeli dan nisu odgovorili na pisani upit ni telefonski poziv, dok smo iz policije dobili ovakav odgovor:

"U stalnom smo kontaktu s organizatorom javnog okupljanja. Konačna odluka o tome jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje nogometne utakmice u nadležnosti je delegata HNS-a određenog za ovu utakmicu, sudaca i predstavnika klubova."

Oko Poljuda su vidljivi razorni tragovi rekordno jake bure. Dalmatinski portal javlja da je vjetar pokidao brojne reklame oko pomoćnih terena, iskrivio dio ograde koja prijeti na prilaznoj cesti, razbio staklo na obližnjoj autobusnoj stanici i srušio montažni wc. 

Orkanska bura baca more na cestu u Splitu

Šteta nastala od bure u Splitu

Pročitajte više