HAJDUK

Hajdukova financijska direktorica: Situacija je neodrživa, moramo prodati igrače

Foto: Pixsell

U HAJDUKU je u subotu održana četverosatna sjednica Skupštine na kojoj se razgovaralo o sastanku s HNS-om, klupskoj viziji i strategiji, a klupski čelnici odgovarali su na pitanja dioničara i članova udruge Naš Hajduk.

Bilo je govora i o financijama, a financijski izvještaj za prošlu godinu objavljen je još u travnju. Prema njemu je Hajduk u 2018. godini ostvario 2,2 milijuna kuna dobiti, čak 24 milijuna manje nego godinu dana ranije, kad je prodao Nikolu Vlašića u Everton. O tome je nakon skupštine za Slobodnu Dalmaciju govorila direktorica financija Martina Jurjević.

"Prevelike su oscilacije u prihodima i rashodima. I dalje smo previše ovisni o prodaji igrača, a time samo plaćamo tekuće poslovanje kluba. Na duge staze ovakva situacija nije održiva. Moramo prerano prodavati igrače po cijenama koje nam ne odgovaraju, a to onda dovodi do slabljenja momčadi i lošijih rezultata. Prihodi stagniraju, a rashodi rastu. Primorani smo prodavati kako bismo zaradili sedam do deset milijuna eura godišnje da bismo održali tekuće poslovanje", rekla je Jurjević.

Golemi je to zaokret u Hajdukovoj financijskoj strategiji budući da su prije manje od pola godine s Poljuda dolazile drukčije izjave. Tadašnji predsjednik Jasmin Huljaj se 31. siječnja hvalio stabilizacijom klupskih financija.

Tri različite izjave u manje od godinu dana

"Svodimo budžet na ono što je održivo. Ove godine imat ćemo 15 milijuna kuna troškova manje nego ranije, bilježimo komercijalni rast od 10 posto, a prodajom Palaverse zatvaramo 80 posto budžeta u ovoj godini. Prodaje igrača u ovoj godini, po meni, više neće biti. Neće se dogoditi da moramo prodavati igrače kako bismo krpali budžet i vjerujem da na ljeto neće biti prodaje. Budžet će ove godine biti postavljen na 85 milijuna kuna, a 2018. smo završili na 100 milijuna. Gro uštede otpada na prvu momčad, ali smanjili smo troškove i na nivou radne zajednice", govorio je tada Huljaj, a nekoliko mjeseci ranije je rekao da Hajduk mora svake godine od prodaje igrača zaraditi između 30 i 40 milijuna kuna da bi servisirao svoje obveze.

Huljaj je otišao, a u klub se vratio Marin Brbić. Novi predsjednik Hajduka je prije samo deset dana dao potpuno oprečne izjave od onih koje je jučer izrekla njegova financijska direktorica.

"Zatekli smo uredne i stabilne financije. Ako ništa ne kupimo i ne prodamo, možemo mirno živjeti do kraja godine. Uletio je ozbiljan sponzor, a ode li Palaversa [što se i dogodilo, op.a.], to će sve biti pozitivno za 'cash flow'", rekao je Brbić u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji 27. lipnja.

No Martina Jurjević je jučer praktički demantirala vlastitog predsjednika rekavši da je situacija neodrživa, a iznos koji Hajduk mora zaraditi od prodaje igrača porastao je s Huljajevih 40 na 75 milijuna kuna, koliko će Hajduk teško zaraditi ovog ljeta čak i da proda nekoliko igrača.

Pročitajte više