Herak se ne kaje: Država će itekako platiti HNS-u, sva 44 milijuna

HNS ĆE od Ministarstva turizma RH dobiti čak 44 milijuna kuna na račun ugovora od prije deset godina. Dok Vlatko Marković zadovoljno trlja ruke, za početak priče se treba vratiti u 1999.

Dakle, zima je '99. godine. HDZ je na vlasti, a izbori su pred vratima. Tadašnji ministar turizma Ivan Herak sa HNS-om, odnosno Zorislavom Srebrićem potpisuje ugovor po kojem će njegovo ministarstvo sljedeće tri godine sponzorirati nogometni nacionalnu selekciju i  isplatiti joj 26 milijuna kuna. Samo par dana kasnije, SDP dolazi na vlast, a Pave Župan Rusković sjeda u Herakovu fotelju. Pave Rusković se nikako ne slaže sa sponzoriranjem reprezentacije i najavljuje poništenje ugovora. Međutim, ugovor završava na dnu prašnjave ladice i nikada ne biva poništen, a kamate rastu.

Deset godine kasnije, dug Ministarstva se s kamatama popeo na čak 44 milijuna kuna što će HNS, vrlo izvjesno, naplatiti.

"Ugovor nije bio potpisan nakon euforije 1998. godine, nego depresije"

O cijeloj situaciji smo popričali s potpisnikom ugovora i nekadašnjim ministrom Ivanom Herakom koji je 2004. završio u zatvoru jer je osuđen da je uzeo 1,8 milijuna kuna iz državne blagajne. Vrhovni sud presudu poništava 2008. godine.

"Prva stvar, ugovor nije potpisan nakon euforije poslije 1998. godine kao što su to neki tvrdili, nego u upravo suprotnom raspoloženju. Hrvatska reprezentacija je na Maksimiru odigrala 2:2 s Jugoslavijom i nije se plasirala na Europsko prvenstvo. Svi su na neki način tada bili digli ruke od reprezentacije", rekao nam je Herak.

Herak kaže kako su oni koji ga optužuju pomiješali kaznene postupke koji su se vodili protiv njega. Kaže da su ugovori potpisivani jer je smatrao da je to odličan način promocije našeg turizma. Osim toga, dodaje, Ministarstvo je sponzoriralo i Janicu Kostelić te teniski turnir u Umagu.

"Jako povoljan ugovor za obje strane"

"Ugovor je bio jako povoljan i dobar za obje strane. Župan Rusković je tako reagirala vjerojatno u euforiji nakon dolaska na vlast i svih slučajeva koji su se vodili protiv mene. Mislim da je taj način promidžbe jako dobar za razliku od štandova sa ćevapima na kojima se promovira naš turizam", kaže Herak.

Prema bivšem ministru turizma, ishod spora je vrlo izvjestan - u Rusanovu će se sliti 44 milijuna kuna.

"Naravno da će platiti. HNS je još 2000. godine to utužio i mislim ishod ovog spora sasvim izvjestan u korist HNS. Taj ugovor se mogao pobiti iz samo dva razloga. Prvi je da sam ja napravio nešto na što zakonom nisam imao pravo, no, u kaznenom postupku je utvrđeno da je sve učinjeno u skladu sa zakonom. Drugi razlog je taj da HNS nije ispunio sve obveze iz ugovora, ali ih je ispunio. Inače, spor se ne vodi oko ispunjenja obveza nego oko toga jesam li imao pravo potpisati ugovor, a pokazalo se da jesam. Mislim da će okončanjem kaznenog postupka ova civilna parnica ići u korist HNS. Sud će s velikom vjerojatnosti donijeti presudu u korist nogometnog saveza. Od toga je prošlo devet godina. Na to računajte zateznu kamatu na glavnicu od 25 milijuna", zaključio je Herak.

Marko Pavić
Foto: Index, HRT

Pročitajte više