HEROJ Nasmijan vodio momčad do povijesnog preokreta, pa iz dvorane otišao na sestrin sprovod

Foto: Getty Images/Guliver Image

BOSTON CELTICSI, najbolja momčad Istoka u regularnom dijelu sezone, prije tjedan dana imali su pred sobom zadatak koji u povijesti NBA nije uspjela riješiti nijedna ekipa njihove konferencije. 

Izgubili su obje prve utakmice prvog kruga playoffa na domaćem terenu od Chicago Bullsa, što je značilo da njihovim suparnicima trebaju još dvije pobjede za prolazak, a Celticsima da u gostima moraju nadoknaditi ono što su prosuli kod kuće.
 
Ako se ijedna momčad može iskopati iz takve rupetine, onda je to Bostonova ekipa žestokih autsajdera. Da su riječi s klupske stranice točne, pokazalo se u iduće četiri utakmice, kada su Celticsi napravili veliki preokret koji na Istoku nikada nikome nije uspio, a Boston je ispunjenjem cilja postao tek četvrta NBA momčad s ovim podvigom.
 
Boston je imao užasno tragičan razlog zašto je pao na početku doigravanja, ali to je ujedno bio i najveći motiv za povijesni preokret. Dan prije prve utakmice playoffa Isaiahu Thomasu, najboljem igraču Celticsa, u prometnoj nesreći poginula je 22-godišnja sestra Chyna, a on je to saznao nakon završetka zadnjeg treninga prije prve utakmice doigravanja.

Iako su svi očekivali da nakon toga neće igrati neko vrijeme, a posebno ne dan nakon sestrine pogibije, Thomas je sav natečen od plakanja i potpuno psihofizički grogiran, s 33 koša bio najbolji strijelac utakmice, a terenom je letio u tenisicama na kojima je napisao "Chyna", "Volim te" i "Sestrice, počivaj u miru".
 
Nije to bilo dovoljno te večeri, ali kasnije će postati. Celticsi su nakon poraza u prvim dvjema utakmicama na domaćem terenu, izjednačili na najteži i najslađi način, tako što su slavili u dvama sljedećim susretima u gostima. Naravno, tada je na njihovu stranu prešla psihološka prednost, a ne samo ona domaćeg terena koju su Celticsi iskoristili i pobjedom u petoj izvršili veliki preokret, okončan trijumfom u šestoj utakmici uvjerljivim rezultatom 105:83.
Najbolje je to da je Thomas tijekom cijele utakmice bio iznimno veseo i nasmijan, a tijekom prijenosa mogli su se čuti njegovi uzvici oduševljenja prilikom svakog koša njegovih suigrača. Thomas je to radio zato što su se svi oni zavjetovali da će pobijediti za njega, njegovu obitelj i pokojnu sestru.
 
Odmah nakon završetka utakmice Thomas je iz svlačionice, istog mjesta gdje je saznao za sestrinu pogibiju, otišao na njen sprovod.

Pročitajte više