Hewitt bolji od Nalbandiana, Dechy i Davenport u polufinalu

TREĆI nositelj Australac Lleyton Hewitt izborio je polufinale Australian Opena, svladavši Argentinca Davida Nalbandiana 6:3, 6:2, 1:6, 3:6, 10:8.

U meču, koji je trajao nešto više od četiri sata, Hewitt je dominirao na početku te je poveo sa 2-0 u setovima. Uz to, Argentinac je bio iznerviran dvojbenim odlukama linijskih sudaca.

No, u nastavku meča uslijedio je preokret. Nalbandian je odlično zaigrao, uspio je poravnati na 2-2, a prije početka odlučujućeg seta Hewitt je morao zatražiti pomoć fizioterapeuta zbog ozljede bedrenog mišića.

Nalbandian je u petom setu tri puta bio na dva poena od dobitka meča, ali je Hewitt odbio "položiti oružje". Na kraju to mu se isplatilo.

Kod 8-8 napravio je break, a potom je na svoj servis zaključio dvoboj i tako je onemogućio Nalbandiana da mu se osveti za poraz u finalu Wimbledona 2002.

"Bilo je teško, ali stalno sam ponavljao u sebi izdrži, izdrži. To mi se na kraju isplatilo. Trofej još nije u mojim rukama, ali držim se, i dalje sam u igri", kazao je Hewitt, koji dosad na Australian Openu nije stigao dalje od osmine finala.

Protivnik u polufinalu mu je Amerikanac Andy Roddick koji je polufinale izborio nakon što je Rus Nikolaj Davidenko predao meč u trećem setu, kod vodstva Amerikanca 6-3, 7-5, 4-1.

Davidenko je imao problema s disanjem. Slične poteškoće imao je i pri kraju susreta osmine finala protiv Argentinca Guillerma Canasa.


"Da nešto nije u redu bilo mi je jasno kod 3-3 u prvom setu. Dok su poeni bili kratki sve je bilo OK, ali kod dužih poena ponestajalo mi je daha.

Na kraju sam zaključio kako više ne mogu nastaviti. Liječnik mi je kazao da je to zbog vrućine", objasnio je Davidenko, koji u drugom setu nije iskoritio set loptu.

Prva igračica svijeta Amerikanka Lindsay Davenport plasirala se u polufinale Australian Opena. Nakon dva i pol sata teške borbe na velikoj vrućini od 35 stupnjeva Celzijusovih Davenport je pobijedila Australku Aliciju Molik 6:4, 4:6, 9:7.

Time je Davenport srušila snove Australaca da će nakon 27 godina domaća tenisačica doći do naslova na Australian Openu. Posljednja Australka kojoj je to uspjelo bila je Chris ONeil 1978. godine.

Molik, koja je po prvi puta igrala četvrtfinale na grand slam turniru, odlično se suprostavila prvoj nositeljici, posebice u drugom i trećem setu. U desetom gemu trećeg seta spasila je meč loptu na servis Lindsay Davenport. No, Amerikanku to nije pokolebalo. Kod 7-7 napravila je break i na svoj početni udarac zaključila je meč.

"Teško je kad ne uspijete realizirati meč loptu na svoj servis. Još uvijek mi nije jasno kako sam se uspjela vratiti. Na sreću sve je dobro završilo, drugu šansu nisam propustila", izjavila je Davenport.


Molik je bila zadovoljna svom igrom i podrškom publike. "Bila je to odlična i uzbudlijva borba. Svi su bili uz mene i doista sam uživala", kazala je Molik.

Davenport, koja je osvojila Australian Open 2000., igrat će u polufinalu protiv Francuskinje Nathalie Dechy.

Dechy je napravila veliko iznenađenje, svladavši favoriziranu Švicarku Patty Schnyder 5-7, 6-1, 7-5. Nakon što je izgubila prvi set, Dechy je za 26 minuta projurila kroz drugi. No, na početku odlučujućeg seta snašao ju je "hladni tuš". Njena protivnica je došla do breaka i povela je 2-0. Ipak, Dechy se je uspjela vratiti u meč i nakon dva i pol sata stigla je do uspjeha karijere.

"Bila je to izuzetno teška borba. No, ni u jednom trenutku nisam prestala pozitivno razmišljati. Borila sam se do kraja i stvarno sam ponosna na to što sam učinila", rekla je Dechy, koja je spasila 11 od 13 break lopti.

Francuskinja je vrlo optimistična i kad je u pitanju polufinalni dvoboj sa Davenport, iako je protiv Amerikanke u pet prethodnih susreta osvojila tek jedan set.

"Mislim da mogu pobijediti. Igram puno bolje nego prije dva tjedna kada sam izgubila od nje u dva seta. No, i tada je bilo prilično gusto", zaključila je Dechy.

Pregled rezultata:


TENISAČI

Lleyton Hewitt (AUS/3) - David Nalbandian (ARG/9) 6-3, 6-2, 1-6, 3-6, 10-8

Andy Roddick (SAD/2) - Nikolaj Davidenko (RUS/26) 6-3, 7-5, 4-1, predaja

TENISAČICE

Lindsay Davenport (SAD/1) - Alicia Molik (AUS/10) 6-4, 4-6, 9-7

Nathalie Dechy (FRA/19) - Patty Schnyder (Švi/12) 5-7, 6-1, 7-5

Pročitajte više