HNS: Šimunićevo "za dom spremni" nije znak proustaštva, nego nedovoljne edukacije

Foto: Hina

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ reagirao je na kolumnu novinara Inoslava Beškera u kojoj, među ostalim, stoji da "mnogi hrvatski reprezentativci" imaju profašističke stavove.

> Osudimo ustaštvo zbog Šukerove međunarodne karijere

> Svi pjevaju, nitko ne čuje "Za dom spremni"

Stav je jasan - "za dom spremni" je službeni pozdrav za vrijeme NDH

HNS je sam povezao kako je Bešker vjerojatno ciljao na Josipa Šimunića, koji je zbog ustaškog pozdrava "za dom spremni" ostao bez nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu te je morao zaključiti reprezentativnu karijeru.

"G. Bešker trebao bi znati da i slučaj Josipa Šimunića, koji će nesumnjivo dati kao argument za "jasne stavove mnogih hrvatskih reprezentativaca" nije znak proustaških stavova već nedovoljne edukacije i do tada nejedinstvenog stava države prema uzviku "Za dom spremni". Što je širi problem društva, a ne nogometa", stoji u priopćenju HNS-a.

Joe nije dovoljno educiran

Iz ovog stava možemo zaključiti kako su se u HNS-u napokon dogovorili što "za dom spremni" predstavlja. Vjerojatno uz svesrdnu pomoć Prekršajnog suda u Zagrebu koji u presudi protiv Šimunića taj poklik definira kao "službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti".

Problem je jedino što je Šimunić u nekoliko navrata poručio kako mu nije žao zbog skandiranja zloglasnog pokliča, tvrdeći da je riječ o starom hrvatskom pozdravu, ali, eto, HNS ga je ovim priopćenjem demantirao. Očito je, kažu, da Joe nije dovoljno educiran.

Pročitajte više