HNL

HNS-u prijeti debakl s ugovorom za TV prava. Kako je do toga došlo?

Foto: Igor Kralj, Tomislav Miletić/Pixsell

VEĆ GODINU i pol dana slušamo kako se u HNS-u busaju u prsa zbog sjajnog i unosnog ugovora za TV prava koji su uspjeli sklopiti u kolovozu 2020. godine. Riječ je o desetogodišnjem ugovoru teškom 103 milijuna eura koji je Davor Šuker tijekom finala Kupa između Lokomotive i Rijeke potpisao s predstavnicima tajanstvene švedske tvrtke Endorphin Magine.

Podsjetimo, HNS prema postojećim ugovorima dobije oko 20 milijuna kuna godišnje od sponzora lige, a do klubova dolazi oko 12 milijuna. Taj novac dijeli deset prvoligaša. Prvaku ide 20 posto, a postotak se smanjuje prema nižeplasiranim klubovima i novim članovima lige, poput Varaždina, koji je dobio oko 400 tisuća kuna za sezonu. To je potpuno zanemariv novac, dok klubovi u ozbiljnim ligama u budžetu imaju i ozbiljnu stavku od TV prava.

Tada je najavljeno da će, počevši s natjecateljskom godinom 2022./23., Endorphin preuzeti produkcijska i distribucijska prava za sve utakmice u HNS-ovom vlasništvu - uključujući muška i ženska klupska natjecanja, utakmice futsalskih, mladih i ženskih reprezentacija te necentralizirane prijateljske utakmice A reprezentacije. 

Pompozno najavljen dogovor

Sada se čini da se to neće dogoditi, a o detaljima koji bi mogli dovesti do propadanja ogromnog ugovora jučer smo detaljno pisali i zaključili kako ne preostaje ništa drugo nego čekati 15. veljače kao datum odluke. Doduše, isplati se i podsjetiti na to kako je do ove situacije uopće došlo.

"Naša suradnja s Endorphinom rezultat je rastućeg ugleda hrvatskih nogometnih natjecanja te je početak nove etape za hrvatski nogomet, koji u proteklih nekoliko godina proživljava procvat na području reprezentativnih rezultata, ali i na području uspjeha hrvatskih klubova. Rad i kvaliteta unutar naših klubova pomogli su nam podići međunarodni ugled hrvatskih natjecanja te sklopiti ovaj sjajan ugovor, koji će njima zauzvrat uvelike pomoći u daljnjem rastu. Siguran sam kako će se Endorphin pokazati kao odličan partner u razvoju nogometa u Hrvatskoj. Radujemo se zajedničkoj suradnji na globalnoj promociji hrvatskog nogometa te na povećanju dostupnosti naših natjecanja međunarodnoj publici", izjavio je tada predsjednik HNS-a Davor Šuker, a komentar je dao i nikad nakon toga viđeni glavni partner u kompaniji Endorphin Gunnar Winbergh:

"Presretni smo što nas je HNS odabrao kao globalnog medijskog partnera za hrvatski nogomet. Već dugi niz godina pratim hrvatski nogomet te sam zaista impresioniran kvalitetom i uzbuđenjem koje vidim na terenu. Veselimo se što ćemo hrvatski nogomet moći podijeliti s gledateljima diljem svijeta."

Evo kako je Mišković pravdao Endorphin

Odmah nakon, a i neposredno prije objave dogovora između HNS-a i Endorphina Index je upozoravao na probleme koji su se isticali u cijeloj priči. Jedan od najvećih je bio taj što je firma koja je kupila prava potpuna nepoznanica u Hrvatskoj i izvan nje.

U ožujku 2021. smo na Rujevici razgovarali s Damirom Miškovićem, glavnim čovjekom Rijeke i dopredsjednikom Izvršnog odbora HNS-a, kojeg smo pitali kako napreduje dogovor koji je potpisan sa spomenutom kompanijom i što on znači za hrvatske klubove. Postavili smo mu i pitanje o tvrtki koja je kupila prava.

 

"To je opet stvar predstavljanja javnosti. Svaka tvrtka u svijetu koja se nečim bavi će, ako dođe na naše područje, otvoriti novu tvrtku. Nijedna tvrtka nema samo jedno tijelo za cijeli svijet, već otvara svoje podružnice. Tako je i ova vjerojatno otvorila. Isto bi napravila i bilo koja druga da dođe. Nismo očekivali ovaj iznos, ali nije to neka luda cifra kad se podijeli po klubovima. U odnosu na raniji ugovor je puno bolje, ali ja mislim da može i još bolje", rekao je Mišković tada pa pokušao pojasniti zašto se već sad ne zna gdje ćemo moći gledati HNL od ove godine:

"Definirano je ugovorom, oni imaju vremena. Napravit će se sad komisija i onda oni imaju šest mjeseci od osnivanja komisije da sjednu i dogovore te detalje. Za godinu dana tek počinje emitiranje, nerealno je govoriti ljudima gdje nešto misle prikazivati za godinu i pol unaprijed. Tko zna što se može promijeniti u tom periodu, možda će se sport prikazivati na internetu, možda na televiziji, sve je moguće. Ono što znam je da prema ugovoru imaju pravo koristiti HNTV, koji je danas na satelitu, ali preko kojih satelitskih kuća, to će oni odlučiti i nama reći."

Sve je odrađeno u tajnosti, protiv je bio samo Hajduk

Također, veliki problem u priči o ovom ugovoru je i način na koji je potpisan i na koji je njegov sadržaj komuniciran klubovima u HNL-u. Sve je odrađeno u maksimalnoj tajnosti, a sada će se, čini se, tako i raspasti. No prisjetimo se kako je to točno izgledalo.

Pregovore je vodilo pet ljudi: predsjednik Davor Šuker, trojica dopredsjednika - Ante Vučemilović-Šimunović, Damir Mišković i Robert Markulin - te izvršni direktor Marijan Kustić. 

HNS je oformio Povjerenstvo u kojemu su bili izvršni direktor Marijan Kustić, tajnik Vladimir Iveta, kao i tajnik Povjerenstva Jurica Bodrožić, a s po jednim čovjekom zastupljen je bio svaki od deset prvoligaša. Članovi Povjerenstva morali su potpisati da podatke koje vide neće otkriti nikome. Ti uvjeti iz ponuda smiju biti poznati jedino ovlaštenima u HNS-u, a nikako trećim osobama.

Tko ne potpiše izjavu o povjerljivosti, neće dobiti šansu da sudjeluje u radu Povjerenstva, bilo je pravilo kojeg su se svi držali. Na ovaj dogovor su pristali svi klubovi osim Hajduka, koji je javno kritizirao takav način rada i odmah jasno dao do znanja da neće u tome sudjelovati.

"Tragično je da smo u dva navrata na sastancima, jednom i pisanim putem, od HNS-a tražili na uvid ugovor o TV pravima. Nikad ga nismo dobili. Jasno mi je da ti podaci ne moraju izaći u javnost, da su možda poslovna tajna, ali zašto se skrivaju od nas koji smo neposredni proizvođači tog nogometa?'' pitao se tada predsjednik Hajduka Marin Brbić, a odgovor, jasan i konkretan, a ne diplomatsko izmotavanje u obliku loše napisanih priopćenja, nikad nije dobio ni on ni itko drugi.

Konstanta je samo Kustić. On je taj koji sada mora počistiti nered

Vrijedi istaknuti da će krah koji trenutno izgleda gotovo kao siguran ishod ovog događaja od prvog do posljednjeg dana kao jedan od ključnih ljudi ispratiti samo jedan čovjek, a riječ je o Marijanu Kustiću, neslužbenom šefu HNS-a tijekom mandata Davora Šukera i danas čelniku Saveza. Tu je, naravno, gazda Rijeke Damir Mišković, ali on nije taj koji funkcijom odgovara za to kad se HNS-u dogodi debakl. To je krimen predsjednika.

Kustić je bio tu kad se pregovaralo, bio je tu kad se formiralo Povjerenstvo, a sada će morati biti tu i ako dođe red na HNS da prizna kako je dogovor propao i da će, samo nekoliko mjeseci prije početka nove sezone, morati izaći s novim natječajem. Na njemu će morati prodati prava na HNL za bilo koju smislenu ponudu jer vremena neće biti, a HNS-ova pregovaračka pozicija bit će toliko narušena da će potencijalni kupci sigurno izaći s bitno slabijim ponudama od onih prvotnih.

Pročitajte više