HOO podržao HNS u traženju državljanstva za dinamovca Danija Olma

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

DO KRAJA lipnja ove godine hrvatski su sportaši osvojili okruglih 100 medalja i još 123 puta bili u rasponu od 4. do 8. mjesta, nastupivši na 47 SP-a, 111 EP-a te još 200-tinjak drugih međunarodnih natjecanja, rečeno je ponedjeljak na 19. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora.

Govoreći o izvršenju Programa javnih potreba sporta državne razine i Financijskog izvješća o poslovanju olimpijske udruge u prvih šest mjeseci ove godine istaknuto je da priljev novčanih sredstava u HOO nije uvijek bio u redovitoj dinamici, a realizirano je 47,75 posto planiranih godišnjih prihoda. Prenamjenu novčanih sredstava iz redovnog programa za 2018. godinu zatražila su tri nacionalna sportska saveza i odlučeno je da se udovolji zahtjevima vaterpolskog, jedriličarskog i atletskog saveza. 

Članovi Vijeća potvrdili  su i oba zahtjeva za davanje pozitivnog mišljenja HOO-a za prijam u hrvatsko državljanstvo stranih sportaša i to za nogometaša GNK Dinama Daniela Olma Carvajala i hokejaša na ledu, medveščakovca Aarona Patricka Foxa.

U izvješću o šestomjesečnoj realizaciji razvojnih programa HOO-a zapažen je bitan porast novih korisnika u odnosu na prošlu godinu (ukupno 83), a čak pet je sportašica i sportaša iz Razvojnog programa III ostvarilo uvjete za prelazak u Olimpijski program, dok je broj trenera, čiji rad kroz šest kategorija sufinancira HOO, sa 62 otprije godinu dana povećan na 82.

U Razvojni program I s 1. lipnja ove godine uvrštena je judašica Katarina Krišto, a status korisnika programa s 30. lipnja prestao je judašu Bruni Katiću, kickboksaču Marku Dorenu Mantilli i plivačici Loreni Jerebić. Hrvačica Iva Gerić prešla je u Razvojni program II/1, u kojem su s 30. lipnja bez korisničkog statusa ostali Matko Živčić (kickboxing) i Ana Mesić (mačevanje). U Razvojnom programu III samo je jedno novo ime - floretaš Petar Fileš (mačevanje) od 1. srpnja 2018. godine.

S 31. srpnja u ovom je programu prestao status atletičarki Evi Mustafić, te karatašicama Tini Marić i Sari Siddiqui. Taekwondoašici Nikiti Glasnović potvrđen je status potencijalne olimpijske kandidatkinje za Tokio 2020., drugim riječima - „odmrznut“ nakon pozitivne odluke MOO-a o pravu nastupa za Hrvatsku. Atletičarka Andrea Ivančević (100 m prepone) nastavlja biti korisnica Olimpijskog programa Tokio 2020. od 1. srpnja ove godine, budući da je upravo u tom mjesecu ostvarila kriterijski rezultat za status predolimpijske kandidatkinje. Plivačici Matei Samardžić potvrđen je prestanak identičnog statusa u olimpijskom programu za igre u Tokiju, budući da je početkom travnja objavila prekid sportske karijere. 

U Programu sufinanciranja rada trenera, donedavnog ženskog odbojkaškog izbornika Igora Lovrinova na listi trenera ekipnog olimpijskog sporta s 1. srpnja 2018. zamijenit će talijanski stručnjak Daniele Santorelli (75 postotno korištenje sredstava).

HOO i Sportska televizija (SPTV) pripremili su prijedloge prema Vladi RH oko osiguravanja proračunskih sredstava za rad SPTV-a u 2019. godini. Ponuđena su dva modela - kroz promociju školskog, studentskog, rekreativnog i brojnih drugih oblika sporta uz financiranje sredstvima od igara na sreću ili kroz posebnu financijsku stavku svakog sportskog saveza kojima bi se financirali prijenosi završnice natjecanja u svim dobnim kategorijama pojedinih sportova.    

Vijeće HOO-a dalo je potporu Hrvatskom vaterpolskom savezu za organizaciju seniorskog Europskog prvenstva 2022. godine u splitskoj Spaladium Areni, kao i Hrvatskom klizačkom savezu za domaćinstvo Svjetskog juniorskog prvenstva 2019. godine u Zagrebu.  

Pročitajte više