Hrvati i ove godine hrle na skijanje: Tjedan dana užitka na snijegu otplaćivat će mjesecima

Foto: kronplatz.com

VELIKA "seoba naroda" na skijališta u prvom siječanjskom vikendu već je tradicionalna za Lijepu našu. Skijanja se Hrvati nisu odrekli ni u godinama najveće krize, a prema procjenama i ove će se godine put omiljenih skijaških destinacija u Austriji, Sloveniji, Italiji i Francuskoj zaputiti oko 200.000 Hrvata.

Osim sarmama u gepeku, koje su Hrvatima postale standardna zimska oprema, naoružajte se i strpljenjem jer će vam ga trebati dok stojite u kilometarskim kolonama koje se očekuju na prometnicama.

Hvatale su se najniže moguće cijene, plaćanje karticama na rate


Ove su godine hrvatske putničke agencije zamijetile i trend ranijeg bookiranja skijaških aranžmana jer su Hrvati uvidjeli da su im first minute cijene povoljnije. Porasla je i potražnja za kraćim aranžmanima, od 3 do 5 dana, a i za školama skijanja.

Aranžmane se uglavnom plaća karticama na rate pa mnogi tjedan dana skijaškog užitka na bijelim padinama nekog poznatog skijališta otplaćuju do iduće sezone skijanja.

Velikom broju Hrvata u prvim siječanjskim tjednima na europskim skijalištima pogoduje i činjenica da hrvatski skijaški tjedan (4. do 11. siječnja) na većini destinacija pada u periodu niske sezone, dok naredni tjedan od 11. do 18. siječnja spada u tjedan najniže sezone pa su i cijene skijaških aranžmana u tom periodu najniže.

Neka od najomiljenijih skijališta među Hrvatima su Kronplatz, Bad Kleinkircheim, Rogla, Val Thorens, Orcieres, Nassfeld, Alta Badia, Madonna di Campiglio...

Hrvatima je ove sezone odlazak na europska skijališta olakšan i time što im više nije potrebna putovnica već je dovoljno sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu, budući da je Hrvatska sad članica Europske unije.

I HAK upozorio na gužve

Da će za vikend zbog odlazaka na skijališta vladati velike gužve, upozorio je i HAK. Najveće gužve se očekuju na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa i Pasjak, a iz HAK-a upozoravaju i na očekivane gužve na europskim prometnicama koje vode prema skijalištima u Italiji, Austriji, Švicarskoj... Osim velikog broja vozila iz Hrvatske na tim se prometnicama očekuje i velik broj vozila iz ostalih zemalja u okruženju.

Pročitajte više